Mirka Van Gills nabídla recept na vlašský salát a přidala i fígl, jak nakrájet suroviny, aby na chlebíčku držely
9. 12. 2024 Vaření
Přemýšlíte o pohoštění pro sváteční návštěvy? Zkuste na chlebíčky třeba klasický oblíbený vlašský salát podle receptu cukrářky Mirky Van Gils Slavíkové. Mirku jsme pro web Toprecepty.cz krátce vyzpovídali a poradila nám i to, jak vlašák správně připravit.
Lahůdky podle Mirky
Jak už jsme psali dříve, Mirka van Gils Slavíková patří k našim nejznámějším cukrářkám. Je autorkou několika kuchařských knih a proslavila se i jako porotkyně první řady pořadu Peče celá země. Loni jí vyšla knížka s názvem Štědré a Voňavé, kuchařka, která je plná svátečních receptů.
Letos na tuto publikaci volně navázala knihou s jednoduchým názvem Lahůdková. Najdete tam recepty na pečivo, tipy na chlebíčky i chuťovky, předpisy na zálivky, dipy, saláty i pomazánky či recepty na tzv. malý oběd. Knížka nabízí jak retro pochoutky (smaženka, vejce v aspiku), tak recepty z moderní gastronomie.
A jak to, že cukrářka „fušuje“ do řemesla lahůdkářům? To Mirka Van Gils Slavíková, která svým fanouškům neřekne jinak než „milí cukrouškové“, vysvětluje hned v úvodu knížky. Podle ní jsou lahůdky totiž jen jednou z tváří uměleckého cukrářského řemesla. Více to přiblížila i pro čtenáře webu Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Řemeslo podle Boženky
„Dost často říkám, že studená kuchyně je součástí cukrařiny, my musíme umět ztvárnit i slané dekorace,“ vysvětlila nám Mirka, jež v úvodu knížky Lahůdková děkuje paní Boženě Bedrníčkové, která ji přivedla k lásce k lahůdkám.
„Boženka Bedrníčková byla vedoucí oddělení studené kuchyně v hotelu Alcron, kde jsem pracovala, a byla mistryní světa ve studené kuchyni. Připravovala fantastické předkrmy, mísy a mnohé další. V dnešní době už neuvidíte studenou kuchyni v té kvalitě, ke které já jsem měla příležitost přičichnout,“ zavzpomínala Mirka.
„Boženka byla v tomto ohledu fenomenální,“ svěřila se nám Mirka a dodala, že její dřívější učitelka si z jedné světové výstavy přivezla nádherou sestavu japonských nožů. „Ty nosila každé ráno do kuchyně a vedle toho vytáhla takový žabikuch se žlutou plastovou střenou a celý den odkrájela všechno tím žabikuchem,“ smála se při té vzpomínce Mirka a upřesnila, že Boženka zkrátka nepotřebovala drahé nože. „Měla to v rukou, v oku, ve fantazii a ve znalosti toho oboru. Mě to od ní provázelo celý život,“ dodala cukrářka.
A která z lahůdek je pro Mirku Van Gils osobně ta nejlahůdkovatější? „V mém věku vypíchnout jednu věc by bylo divné, ale pravdou je, že si nejvíc pochutnám na výborném kváskovém chlebu s máslem, protože si myslím, že základem lidského žití je právě chléb,“ svěřila se pro Toprecepty.cz Mirka, která se s námi podělila i o recept na vlašský salát.
Vlašský salát podle Mirky
„U vlašáku je podle mě nejdůležitější uzenina, já tam dávám šunku. A co doporučuji, pokud máte v úmyslu dávat salát na chlebíčky, tak je lepší, když jsou suroviny krájené na menší kostičky, protože se to na chlebíček lépe dává a lépe to tam drží,“ poradila Mirka.
Na originální vlašák podle Mirky budete potřebovat: 150 g salátových brambor, 250 g šunky, 140 g nakládaných okurek, 70 g celeru, 70 g mrkve, 70 g mraženého hrášku, 15 g hořčice, 10 g vinného octa, 10 g cukru krupice, 1 g mletého černého pepře, 6 g soli, 100 g majonézy a 1 malou šalotku.
Jak na to? Vařené a oloupané brambory, šunku, nakládané okurky a oloupanou šalotku nakrájíme na nudličky jullienne. Mrkev a celer oloupané a nakrájené na nudličky jullienne oblanšírujeme.
V misce promícháme majonézu se solí, pepřem, cukrem, vinným octem a hořčicí. Ochucenou majonézu přidáme k ostatním surovinám a opatrně promícháme.
Něco navíc: Jak to o Vánocích vypadá u Mirky doma, na to se můžete podívat v naší galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Babiččin štrúdl podle Mirky van Gils Slavíkové voní jablky a perníkem. Těsto je specifické tím, že kyne pod vodou
Bláznivé svátky cukrářky Mirky van Gils Slavíkové: 50 dárků pod stromečkem, režná rybí polévka i speciální štrúdl nesmí chybět
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu
Recepty z českých pohádek: Vláčná hrníčková bábovka od Karkulky voní vanilkou a kakaem a potěší nejen babičku
Mirka Van Gills nabídla recept na vlašský salát a přidala i fígl, jak nakrájet suroviny, aby na chlebíčku držely