Recepty z českých pohádek: Vláčná hrníčková bábovka od Karkulky voní vanilkou a kakaem a potěší nejen babičku
10. 12. 2024 Vaření
„Babičko, a proč máš tak velké zuby?“ Tuto otázku z pohádky Červená Karkulka zná snad každé malé dítě, stejně jako odpověď na ni. A stejně tak si určitě pamatujete, co nesla Karkulka v košíčku babičce. Ano, byla to bábovka! Pojďte si ji upéct tak, že by chutnala i vlkovi! Díky snadnému receptu budete mít parádní bábovku hotovou za chviličku.
Dobroty z pohádek
Předvánoční a vánoční čas mají snad všechny děti spojený se sledováním pohádek. A nejen děti, pohádkovou pohodu u televize si ráda užije i většina dospělých, i když ti až spíš v tom vánočním čase, když z nich opadne stres z příprav. Trochu té pohádkové atmosféry ovšem můžete nasát už nyní prostřednictvím našeho seriálu zaměřenému na dobroty ze slavných českých pohádek.
Mohlo by vás zajímat
Červená Karkulka z pohádky Tři bratři
Druhý díl našeho seriálu věnujeme jednomu z nejznámějších pohádkových příběhů – Červené Karkulce. Pohádka o holčičce, kterou sežere vlk, vydávající se za babičku, bývá často jednou z prvních pohádek, kterou rodiče dětem čtou.
Pohádka je zaznamenána v různých verzích, děti ji recitují jako básničku, dostala se i do seriálů, kreslených i hraných, nebo do filmů. U nás si při zmínce o Karkulce většina dětí ale vybaví populární hudební pohádku z roku 2014 Tři bratři s nezapomenutelnými písničkami Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Populární pohádka o třech bratrech, kteří se vydávají do světa, v sobě propojuje tři pohádkové příběhy a jedním z nich je právě pohádka O Červené Karkulce.
Bábovka pro babičku
V televizní pohádce sice Červená Karkulka nese babičce k svátku společně s červeným vínem trochu netradičně kapra na kmíně, obvykle se ale v jejím košíčku ukrývá jeden slavný moučník tradičně servírovaný k nedělní kávě nebo šálku čaje, a tím je bábovka. A tu si nyní můžete upéct podle našeho receptu. Tato bábovka je krásně vláčná, nadýchaná a část těsta je dochucená a obarvená kakaem.
Její příprava je ovšem velmi snadná, neboť jde o hrnečkový recept, takže nemusíte nic složitě odvažovat. Bábovku tak s přehledem upečete i v předvánočním shonu třeba pro nečekanou návštěvu nebo jako svačinku k odpolední pohádce. Taková sladkost určitě přijde i nyní vhod už jen proto, že vám pak nikdo nebude ujídat napečené cukroví. A jak tedy na ni?
Budete potřebovat: 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 lžíce kakaa, 2-3 lžíce mléka, tuk na vymazání formy, strouhanku na vysypání formy
- Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Troubu rozehřejte na 170-180 °C.
- Celá vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přidejte olej, prosátou polohrubou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr a mléko a společně dobře promíchejte.
- Dvě třetiny hotového těsta vlijte do připravené formy. Do zbylé jedné třetiny těsta přimíchejte kakao a 2-3 lžíce mléka, promíchejte a nalijte na světlé těsto.
- Bábovku vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 40-50 minut. Správné propečení bábovky vyzkoušejte špejlí, kterou zapíchnete do těsta. Pokud je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová.
- Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte asi 10 minut odpočinout. Poté ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Před podáváním bábovku pocukrujte.
Něco navíc: Naše další speciální Pohádkové recepty si můžete prohlédnout zde.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka s větrníkovou příchutí: Tajemství skvělé chuti je ve voňavém karamelu, při jehož přípravě se nesmí šetřit cukrem
Langoše z jogurtového těsta jsou v horkovzdušné fritéze hotové do 10 minut: Stojí pár korun a připravit je zvládne každý
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Recepty z českých pohádek: Rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař voní sádlem a chutnají skvěle
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu