Žloutkové cukroví se dá udělat jen ze dvou ingrediencí. Navíc je úžasně křehké a doslova se vám rozplyne na jazyku
8. 12. 2024 Vaření
Při pečení cukroví se nám obvykle stává, že nevíme, co se zbylými bílky. Pokud ale máte za sebou přípravu kokosek či pusinek, je tu opačný problém. A v tom případě jistě přijde vhod recept na žloutkové cukroví. Jeho příprava je snadná a rychlá a chuť skvělá.
Žloutkové křehulky
Žloutkové cukroví je jedním z tradičních druhů vánočního cukroví, které se peklo již za starých časů, a to nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce. Díky jeho specifické konzistenci se mu občas říkalo křehulky.
Recepty na něj se objevovaly v mnoha starých kuchařkách, pak se však na něj trochu pozapomnělo, aspoň jako na vánoční cukroví. V trochu pozměněné podobě se léta objevovalo a stále objevuje za vitrínami klasických českých cukráren v podobě rakviček se šlehačkou. Dokonce se mu říká rakvičkové cukroví.
Křehulky mají s rakvičkami společný stejný způsob přípravy a ingredience. Stejně jako v případě rakviček vám po upečení vznikne křehká, lehoučká cukrovinka, která se přímo rozpouští v ústech a vzhledem k vysokému obsahu cukru spolehlivě zažene chuť na sladké i u toho největšího mlsala.
Mohlo by vás zajímat
Jen ze dvou ingrediencí
Předností žloutkového cukroví je, že na ně v základu potřebujete vlastně jen dvě ingredience, a to žloutky a cukr, krupicový nebo moučkový. Tyto dvě suroviny lze doplnit ještě vanilkovým cukrem, v některých receptech najdete i škrobovou moučku, hladkou mouku nebo také cukrářské droždí neboli amonium (koupíte je většinou v drogeriích, v cukrářských potřebách a i v některých supermarketech). Dalo by se říct, že je toto cukroví takovou žloutkovou obdobou bílkových pusinek.
V několika verzích
Žloutkové cukroví se da připravovat různými způsoby. Nejčastěji se setkáte s cukrovím pečeným ve formách na pracny nebo košíčky. Může tak mít tvar malých rybek, zvonků, šišek, ořechů nebo košíčků. Pokud tyto formičky nemáte, můžete z těsta vyválet obyčejné kuličky a upéct je jen na plechu na pečicím papíru.
Poslední možností je udělat z těsta plát a z něj pak vykrájet tvořítky různé tvary. Pro žloutkové cukroví je typické, že se peče při nízké teplotě. Výsledkem je pak křehká dobrota připomínající právě rakvičky. Pokud jste někdy mlsali v dětství žloutky utřené s cukrem, určitě si toto cukroví zamilujete.
Jak udělat žloutkové cukroví
- U této sladké delikatesy je hlavně důležité žloutky s cukrem důkladně utřít do pěny – ručně to trvá 40-45 minut, v robotu nebo pomocí ručního šlehače si čas zkrátíte na 15 minut.
- Pokud pečete cukroví ve formičkách na pracny, je třeba je důkladně vymazat tukem (vhodné je máslo, sádlo, případně kokosový olej), aby pak šly kousky z formiček dobře vyklopit. Formičky stačí naplnit jen málo, cukroví nabyde. Navíc, kdyby byly plné po okraj, jednotlivé kousky by se hůře propékaly a mohly by na povrchu popraskat.
- Jestliže pečete cukroví ve formičkách, doporučuje se péct je nejprve zprudka při 140 do 150 °C. Díky tomu se cukroví nafoukne, pak je ale třeba teplotu snížit na 120 °C (asi po pěti minutách) a dopékat cca 15 minut. Prvních 10 minut je třeba troubu neotvírat, aby hmota neklesla. Cukroví musí hlavně zůstat světlé, nahnědlé je už přepečené. Poznáte to tak, že se cukroví nafoukne nerovnoměrně nebo povrch popraská. Nedopečené kousky zase mají žvýkavou konzistenci.
- Existují i recepty, v nichž se křehulky pečou nebo spíš suší při nízké teplotě kolem 80 °C. To ale trvá mnohem déle, cca 40 minut.
- To, zda je hotovo, poznáte tak, že jeden kousek zkusíte vyklepnout z formičky. Pokud to jde a navíc cukroví po rozlomení nevypadá syrově, je upečeno.
- Hotové cukroví lze dozdobit bílkovou či kakaovou polevou, případně cukrovými květinkami, vypadá pak velmi efektně. Zdobení se nejvíc hodí na kousky upečené v košíčkových formičkách.
Křehulky z formiček
Na žloutkové cukroví neboli křehulky existuje spousta receptů. Naše babičky je často dělávaly podle receptu s amoniem neboli cukrářským droždím. Směs je pak ale nutné nechat odležet do druhého dne. Díky tomu vznikne hmota, kterou můžete snadno vykrajovat klasickými vykrajovátky.
Máte-li doma formičky na pracny a dáváte přednost tomu nejprostšímu receptu jen ze dvou ingrediencí, tedy ze žloutků a cukru, můžete si křehulky upéct podle tohoto snadného receptu ze skanzenu v Přerově nad Labem. Jak na to?
Na 1 žloutek dejte 4 dkg pískového cukru, dobře utřete a lžičkou plňte asi do poloviny formiček, vymazaných sádlem. Formičky na plechu dejte do dobře vyhřáté trouby, do které se asi 10 minut nedívejte. Pak dopečte ve velmi mírné troubě dorůžova.
Pokud ovšem doma žádné formičky nemáte, můžete si žloutkové cukroví připravit podle následujícího receptu s bramborovým škrobem.
Budete potřebovat: 1 žloutek, 30 g bramborové moučky Solamyl a asi 150 g práškového cukru (záleží na velikosti žloutku).
- Žloutky a bramborovou moučku míchejte asi 5 minut. Přidejte práškový cukr a vypracujte husté těsto.
- Z těsta pak odebírejte malé kousky a tvarujte z nich maličké kuličky a ty hned pokládejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Dávejte je dále od sebe, neboť se při pečení roztečou.
- Potom je vložte do mírně vyhřáté trouby a usušte. Nakonenec je můžete ozdobit kakaovou polevou.
Náš tip: Jestliže vám naopak po pečení žloutkového cukroví zbyly bílky, můžete si z nich upéct pusinky podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Krupicový svítek v mléce, to je slaďoučký dezert z krupice podle Sandtnerky. Žloutkový krém pozvedne chuť do nebeských výšin
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Nejjednodušší kokosky: Stačí na ně jen tři ingredience, přitom jsou neuvěřitelně vláčné a božsky chutnají
Přečtěte si Zobrazit více
Připravte si včas formičky na pečení: Nové „vypalte” v troubě, staré zbavte zašlé špíny a rzi jednoduchým způsobem
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Na jakou teplotu péct pusinky? Křehké cukroví se nepeče, ale pouze suší