Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na vaječný koňak podle Josefa Maršálka: Voní po vanilce a mandlích, je krásně hladký a chutná fantasticky
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka/koláž Toprecepty

Hledáte nějaký dokonalý recept na vaječný koňak? Pokud letos na Vánoce připravíte ten podle receptu Josefa Maršálka, rozhodně neprohloupíte. Oslní vás smetanovou chutí, omamnou vůní a je tak dobrý, že nebudete moci přestat ochutnávat. Jediné, co riskujete, je, že vám do Vánoc nevydrží.

Vaječňák - oblíbený drink Vánoc

Vaječný koňak je jedním z populárních vánočních nápojů a v posledních letech je téměř stejnou součástí Vánoc jako cukroví, vánočka nebo kapr s bramborovým salátem. Podává se na vánočních večírcích, lidé si ho dávají jako dárek a předhánějí se, kdo jej dělá nejlepší. Navíc je vynikající ingrediencí do vánočního cukroví, hlavně do vosích hnízd.

Britský nebo francouzský?

Vaječňák je navíc nápoj prověřený staletími a zřejmě se nějaké jeho variace popíjely již ve středověku, což dokládají drinky jako britský posset nebo francouzský lait de poule neboli kuřecí mléko, které se skládaly z mléka, smetany, vajec a nějakého alkoholu.

Největší popularity ale dosáhl vaječný koňak až v 18. století v Americe, kdy ho měl v oblibě i samotný prezident George Washington. Za velkou louží je vaječňák populární dodnes, stejně jako v Evropě, hlavně v zimě, kdy se používá do různých horkých nápojů, jako je třeba italské bombardino

Jaký alkohol do vaječného koňaku?

Klasický vaječný likér se připravuje z mléka či smetany, žloutků a rumu či koňaku, případně jiného alkoholu (např. whisky nebo bourbonu). Pokud zvolíte rum, nejlepší je ten pravý třtinový, který je kvalitnější než tuzemák a obohatí vaječný koňak o další chutě.

Na dochucení se nejčastěji používá vanilka, skořice, případně i méně tradiční druhy koření, jako je muškátový oříšek, badyán nebo hřebíček. Chcete-li udělat svůj likér výjimečnější, můžete vyzkoušet ten, na který jsme získali recept přímo od porotce soutěže Peče celá země, cukráře Josefa Maršálka. Vaječňák Josefa Maršálka je zajímavý nejvíc tím, že obsahuje místo vanilky tonka fazoli – fermentované semeno tropického stromu rostoucího v zemích jižní Ameriky zvaného silovoň obecný.

Tonka fazole: Co to je a jak ji využít

Toto čím dál tím víc v cukrařině používanější dochucovadlo se někdy označuje jako tonkový bob nebo také mexická vanilka. Typická je pro něj, jak jsme psali v našem starším článku, nejen vůně vanilky, ale i rumu, karamelu a hořké mandle. Tonka fazole tak dodá vaječňáku mnohem víc chutí a vůní. V současnosti navíc již nejde o nic exotického, toto koření je dostupnější a dá se sehnat i v mleté verzi. 

Na to, jak pracovat s tonka fazolí, nám pro Toprecepty.cz upřesnil právě Josef Maršálek. „S tonka fazolí se musí opatrně, střídmě. Jedna fazolka je až až třeba na kilogram těsta, má totiž velmi intenzivní vůni, ve větším množství je dokonce jedovatá,“ říká známý cukrář a dodává, že tonka fazoli doporučuje strouhat na jemném struhadle microplane, které vytváří mikro hoblinky a hodí se i na strouhání čokolády, parmazánu či citronové kůry. 

Porotce soutěže Peče celá země zároveň doporučuje koření vždy tepelně upravit (prohřát ve smetaně, másle, do omáčky, upéct), ale zdůrazňuje, že i tonka fazole se dá použít k dekoraci (jako skořice či muškátový oříšek).

Recept na vaječný likér Josefa Maršálka

Předností vaječňáku od populárního cukráře je kromě mandlové příchutě tonka fazole také to, že se žloutky tepelně prohřejí, čímž dojde k likvidaci všech případných bakterií a zároveň tak dosáhnete i té správně husté konzistence likéru.

Pokud nemáte teploměr, to, že je vaječňák hotov, poznáte podle jednoduchého testu. „Skvěle poslouží obrácená strana vařechy. Tu namočíme do uvařené tekutiny, a prstem přes vařechu přejedeme. Pokud se omáčka nevrací zpět, je správně uvařená,“ radí pro Toprecepty Josef Maršálek. A jak tedy jeho vaječný koňak připravíte? 

Budete potřebovat: 500 g plnotučného mléka, 250 g smetany ke šlehání, 125 g žloutků, 120 g cukr krupice, 250 g rumu a 1/2 fazole tonka.

  1. Mléko, smetanu a jemně nastrouhanou tonka fazoli přiveďte v hrnci s těžkým dnem k varu. V misce rozšlehejte žloutky a cukr krupici a část vařící směsi na ně nalijte. Opět dobře rozšlehejte. 
  2. Tuto žloutkovou směs vlijte zpět do hrnce ke zbytku mléčné tekutiny a na velmi mírném ohni zahřívejte na asi 80 °C. 
  3. Okamžitě dejte směs vychladit do ledové vody a teprve poté přilejte rum. Skladujte v lednici ve skleněných dobře uzavřených lahvích.

Pokud na přípravu vaječného koňaku již nemáte čas, můžete si jej koupit na webu Marsalkovo.cz. Nabízí jej ve dvou verzích - s karamelem a tonkou a s indonéskou vanilkou za 490 Kč

Zdroje informací: 
Destinationdistillery.com: The delicious journey of eggnog: From posset to modern classic
Wikipedia.org: Vaječný likér
Britishfoodhistory.com: Possets

Náš tip: Vaječný koňak lze použít třeba i do ovocného salátu podle našeho video receptu. Získáte neobvyklý dezert.

Recepty k tomuto článku