Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbylo vám po jiném pečení hodně bílků a přemýšlíte co s nimi? Můžete je zamrazit na později a nebo z nich rovnou něco upéct. Pokud se vám nechce do makronek nebo pusinek, mnohem rychlejší na přípravu je biskupský chlebíček. A právě ten připravovali Josef Maršálek a Tereza Bebarová v dnešním díle pořadu Buchty po ránu. 

Jak využít zbylé bílky?

Otázka, jak naložit se zbylými bílky, byla ostatně hlavním tématem nejnovějšího dílu pořadu Buchty po ránu. Slavný cukrář Josef Maršálek a oblíbená herečka Tereza Bebarová na ni našli odpověď rovnou v podobě tří moučníků.

Jedním z nich byl právě biskupský chlebíček. Tento moučník si většina lidí spojuje s vánočními svátky, klidně si jej ale můžete upéct kdykoliv během roku. Nyní v zimě je na něj ten nejlepší čas. Na rozdíl od jiných ovocných chlebíčků do něj totiž nepotřebujete čerstvé ovoce, vystačíte si jen se sušeným nebo ještě lépe kandovaným, díky němuž bude chlebíček krásně sladký a šťavnatý.

Biskupský chlebíček není jen českou specialitou, podobné moučníky s kandovaným ovocem se pečou i v dalších zemích světa, důkazem budiž třeba téměř stejný chlebíček z Německa či Rakouska, drážďanská štóla nebo anglický či americký fruit cake. Český biskupský chlebíček se od nich liší hlavně čokoládovou polevou, jíž se moučník nakonec polévá

Aby se biskupský chlebíček povedl

Biskupský chlebíček je stejně jako jiné sladké chlebíčky poměrně jednoduchým dezertem. Vzhledem k tomu, že se často dělá pouze z bílků, mohou při jeho přípravě nastat jistá úskalí, která způsobí, že nebude moučník vypadat úplně dokonale. Pokud se ale budete držet rad cukráře Josefa Maršálka, bude váš biskupský chlebíček vypadat už vždy jako od profesionála.

  • Biskupský chlebíček je na rozdíl od jiných bílkových moučníků specifický tím, že se do těsta dává máslo a mléko a tím pádem je hmota těžší. „Z toho důvodu musíme použít i prášek do pečiva, aby nám tu hmotu při pečení krásně nadlehčil,“ radí Josef Maršálek.  
  • Biskupský chlebíček se připravuje i z celých vajec, ten od Josefa Maršálka je však jen z bílků, z nichž se ušlehá sníh, do něhož se během šlehání přidává po lžičkách cukr. „Sníh musí být krásně pevný, hladký, lesklý, nepřešlehaný,“ říká Josef Maršálek. Dále doporučuje si bílky předem raději odvážit. Každé vejce je totiž jinak velké, v cukrařině je proto lepší se řídit hmotností bílků.
  • Do těsta se dále používá hladká mouka. „Hladkou moukou používáme proto, že je nejvíce flexibilní. Mouku není třeba prosívat, protože tam je prášek do pečiva, ten nám to při pečení krásně nadzvedne,“ upozorňuje známý cukrář.
  • Hotové těsto pak už stačí jen přendat do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. „Papír stačí dát jen na dno, pomůže po upečení chlebíček z formy vytáhnout. Důležité je, aby hmota byla ve formě krásně zarovnaná, aby měla všude stejnou výšku předtím, než půjde do trouby. Chlebíček pak v troubě moc nevyrušujte,“ dodává nakonec Josef Maršálek
  • Tečkou na dokonalém biskupském chlebíčku je pak čokoládové poleva. Není divu, že i ta má výrazný podíl na chuti celého chlebíčku, musí být proto kvalitní. Jak ale poznat dobrou čokoládu? Josef Maršálek k tomu říká následující: „Je jedno zda používáte pecky nebo tabulkovou čokoládu, vždy se podívejte dozadu na složení. U hořké čokolády najdete jen kakao, kakaové boby, kakaové máslo a cukr. U mléčné k tomu všemu ještě připočítáte sušené mléko. Pokud je to bílá čokoláda, tak je tam jenom kakaové máslo, sušené mléko a cukr. Někdy se přidává lecitin, emulgátor, který vlastně drží pohromadě kakaové máslo. Někdy se přidává i pravá vanilka.“
  • Čokoládu na polevu je nejlepší rozpustit ve vodní lázni. Na ni potřebujete dva do sebe zapadající hrnce, přičemž do toho spodního dejte asi 1 centimetr horké vody. „Voda nemusí být vařící, ono pak hrozí, že čokoládu spálíte. Teplota nad 45 stupňů je pro pravou čokoládu vražedná,“ upozorňuje Josef Maršálek


Biskupský chlebíček podle Josefa Maršálka

Dostali jste na biskupský chlebíček chuť? Tak si jej upečte rovnou podle následujícího receptu Josefa Maršálka z pořadu Buchty po ránu

Budete potřebovat: 165 g hladké mouky, 165 g cukru krupice, 200 g bílků, 70 g másla, 70 g mléka, 8 g prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 150 g kandovaného ovoce, 150 g vlašských ořechů. 

Postup: Nejprve rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Pak dejte šlehat bílky a po lžičkách do nich přidávejte cukr. Šlehejte v robotu šlehací metlou asi 5 minut. Do sněhu zamíchejte rozpuštěné máslo a mléko a přisypejte mouku.

Přidejte nahrubo nasekané oříšky, kypřicí prášek, vanilkový cukr a nakonec nakrájené kandované ovoce. Opatrně promíchejte (zabalte) stěrkou, aby se ovoce obalilo v mouce.

Formu na chlebíček vymažte olejem, vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Potřeste formou tak, abyste z ní dostali případné vzduchové bublinky. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C nejméně 35-40 minut.

Mezitím si ve vodní lázni připravte čokoládovou polevu tak, že rozpustíte tmavou čokoládu s trochou kokosového oleje. Polevou přelijte chlebíček a rozetřete po povrchu. 

Náš tip: Do pečení biskupského chlebíčku se můžete pustit i za pomoci našeho video receptu

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti budou společně před zraky diváků péct každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů.

Přípravu biskupského chlebíčku si můžete připomenout v naší galerii:

Fotogalerie - biskupský chlebíček

Ukázat 7 fotografií

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku