Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající likér z ledových kaštanů a Salka: Jemnou chuť čokolády doplňuje voňavý rum a jedna ingredience navíc
Zdroj: Toprecepty.cz

Blíží se svátky a k nim patří i sváteční likéry. Na pohoštění pro návštěvy i jako jedlý dárek. Nemusí to být ale pokaždé jen ten vaječný. Příjemně překvapí voňavý likér z ledových kaštanů.

Sváteční likér

K vánočním svátkům už tradičně patří i sváteční likéry. Obvykle to bývá vaječný likér, ale můžeme udělat změnu a připravit méně obvyklý slavnostní nápoj. Likér můžeme využít na slavnostní přípitek, oceníme ho při posezení s rodinou a přáteli. Hodí se i kdykoliv pro příjemnou chvíli, když třeba venku není právě vlídno. Likér se ale také dá využít jako s láskou doma připravený jedlý dárek. Vlastnoručně vyrobené dárky mívají velký úspěch.

V případě likéru se vyplatí, když vydrží delší dobu. Obzvlášť, když jím plánujeme  někoho obdarovat. Odležením se chutě krásně propojí. V některých likérech je obsaženo vajíčko, pokud byste raději zvolili likér bez něj, přichystejte si třeba právě likér z ledových kaštanů. Jeho příprava je snadná a rychlá. 

Ingredience na vánoční likéry

Na likéry potřebujeme alkohol, obvykle to bývá rum (tuzemský nebo kubánský), někdy se ale využívá i brandy nebo vodka. Likéry také často obsahují slazené kondenzované mléko (připravit si můžete i domácí) a smetanu. Pak už záleží na typické příchuti pro konkrétní druh likéru. Ať už je to koření, karamel, nebo třeba čokoláda. V níže popsaném likéru hrají důležitou roli tyčinky ledových kaštanů. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Vynikající likér z ledových kaštanů

Na litr likéru si připravte: 250 ml 33% smetany ke šlehání, 1 Salko (slazené kondenzované mléko), 3 tyčinky Ledových kaštanů, 4 kostičky hořké čokolády, 500 ml rumu a mandlovou tresť.

Jak na to? Šlehačku nalijte do hrnce, přidejte čokoládu a nalámané tyčinky Ledových kaštanů. Za stálého míchání povařte. Poté dejte hrnec z plotny a nechte vychladnout. Vlijte Salko a nakonec rum. Pak pro vůni přidejte ještě dvě až tři kapky mandlové tresti. Vše důkladně promíchejte, aby byl likér hladký a nalijte do lahví. Z jedné dávky je 1 litr likéru.

Náš tip: Připravte si vynikající likér z ledových kaštanů podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více