Exotická ingredience jménem fazole tonka: Při zpracování zastudena chutnají po medu, za tepla připomínají vanilku
30. 11. 2022 Vaření
Znáte fazole tonka? Poznáte je podle velmi specifické chutě. Vlastně se vůbec nejedná o luštěniny. Tato surovina patří k velmi lahodným přísadám pokrmů v luxusních restauracích. Odkud se fazole tonka vzaly a jak se dají využít?
Proč si dát fazole tonka
Fazole tonka rozhodně stojí za pozornost pro své neobvyklé aroma, ale kvůli jedné složce se před touto surovinou mají v USA na pozoru. Ale ne, žádné strachy, tuhle surovinu si s klidem můžete dát. Zjistěte, jak ji použít.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou fazole tonka
Fazole tonka můžete najít také pod označením tonkové boby, nebo pouze tonka. Jedná se o koření, které vůbec není fazolí, ale jde o semena stromu silovoň obecný (Dipteryx odorata). Aby se z nich staly fazole tonka, procházejí fermentací. Jak vypadá celý proces? Po sklizni putují semena na 24 hodin do alkoholu, a následně se suší a fermentují. Díky tomuto získávají svou neobvyklou vůni. „Fazolky“ jsou zhruba 25-30 milimetrů dlouhé a váží asi 1 gram. Poznáte je podle černého hrbolatého povrchu. Po rozříznutí zjistíte, že jsou uvnitř světlé.
Strom zvaný silovoň obecný roste ve Střední Americe a na severu Jižní Ameriky (ve Venezuele, Guyaně, Brazílii). Název tonka je původem z jazyku Galibi (Carib), kterým mluvili domorodci na území Francouzské Guyany. Můžeme ho najít i v dalším jazyku na tomto území - v Tupi.
Proč je aroma fazolí tonka nadpozemské
Když chcete vědět, jaké aroma mají fazole tonka, je potřeba si nejprve říci, jestli je budete používat v teplém, nebo studeném pokrmu. Při podávání za studena chutnají po vanilce, karamelu a tmavém medu, zatímco při teplém podávání chutnají jako kořeněná vanilka. Aroma je velmi silné a často se o něm říká, že je nadpozemské. Dokonce někteří ho srovnávají s vůní opia, které nemá chuť, přesto je cítit na jazyku.
Jak využít fazoli tonku v kuchyni
Fazole tonka se pro své aroma hodí především do cukrářských pokrmů. Ať už se jedná o pudink, zmrzlinu, ale také třeba suflé, karamelové sladkosti a další dezerty. Tonku skvěle ladí s čokoládou, jahodami, meruňkami. Tato surovina se báječně opropojuje i s chutěmi slané kuchyně. Fazoli tonku miluje hlavně francouzská kuchyně. Přidejte ji také třeba do těstovin, rajčatových omáček, mrkvové polévky a využijte ji do různých koktejlů a alkoholických nápojů (whisky, koňak), může být i ve společnosti piva.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Jak tonku připravit
Pokud jste zvyklí strouhat muškátový oříšek, nebudete mít problém ani s fazolí tonkou. Postup je totiž stejný. A ani tady nepotřebujete žádné velké množství. Úplně bude postačovat zhruba dávka na špičku nože. Pokud si chcete vychutnat fazoli tonku, můžete ji sehnat nejen v podobě samotných fermentovaných semen, ale také jako tonka cukr. Jedná se o kombinaci tonka fazolí a třtinového cukru, která se využívá ve stejném množství jako vanilkový cukr. Třetí variantou je přírodní aroma s fazolí tonkou.
Fazole tonka se často dává do tekutin, jako je mléko, ale i do různých krémů. Míchejte ji v hrnku s krémem na středním plameni a dávejte při vaření je pozor, protože při prudkém vaření tonka mění chuť.
V kuchyni je dobré experimentovat, protože jen tak si můžete dopřát nové a zajímavé chutě. Stejně je to s fazolí tonkou. Dejte ji k cukru, nebo do plechovky s kávou, a brzy budete moci čerpat nové chuťové zážitky.
Jaké má tonka další využití
Fazole tonka se uplatní také v parfumerii (podobnost s vanilkou) a farmacii. A tady už narážíme na to, proč z této suroviny mají v USA obavy. Ze semen se totiž získává kumarin, který se využívá pro výrobu antikoagulantů (snižují srážlivost krve). Kumarin tyto vlastnosti ale nemá. Američtí gurmáni zákaz konzumace fazole tonky porušují a rádi si je přidávají do jídel. Kumarin také obsahuje třeba skořice, nebo levandule. Množství v pokrmech navíc bývá téměř zanedbatelné, proto není třeba se těmto potravinám vyhýbat. Aby se hladina kumarinu stala nebezpečnou, potřebovali byste do jídla dát 30 celých tonkových bobů. Takovou sílu byste v žádném případě ani nezvládli. Díky jejímu aromatu stačí fazole tonky skutečně malinko.
Jak skladovat fazoli tonku
Dejte ji do těsně uzavřené nádoby, podobně jako to děláte i u ostatního koření. Při skladování se může na povrchu fermentovaných semen objevit drobný bílý prášek. Jedná se o přirozený proces (není to plíseň) a není vadou na kvalitě.
Zdroje informací:
greatbritishchefs.com
eurozpravy.cz
wikipedia.org
styl.instory.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
Nejnovější recepty Více
Křupavé brambory
Přidáno před 49 minutami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 9 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 16 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 20 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 22 hodinami
Plněný croissant
Přidáno 22. 4. 2024 08:26
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejsladší a nejlepší rakousko-uherské moučníky: Vanilkou vonící kremeše nebo dokonalý Sachrův dort. Jak na něj?
Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět
Domácí vaječný likér: Se smetanou, vanilkou a muškátovým oříškem chutná fantasticky a provoní celý dům