Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Ačkoli ho po několik generací bereme jako tradiční národní (a především dámský) likér spojený s vánočními svátky a domácími recepty po babičce, pravda je jiná. Podle dostupných informací už ve 13. století byli prvními výrobci a konzumenty vaječného koňaku angličtí mniši, kteří ho popíjeli po celý rok.

Francie versus Velká Británie

O prvenství se tak trochu dohadují odvěcí rivalové Francie a Velká Británie. Francouzský král Ludvík IX., který vládl ve 13. století, si údajně nechával míchat nápoj lait de poule (kuřecí mléko) podobný vaječnému koňaku.

Většina kulinárních historiků se shoduje, že vaječný koňak má svůj základ ve středověkém britském possetu. Tento horký nápoj se připravoval z mléka smíchaného s vínem, sherry nebo pivem, přidávalo se do něj různé koření a často se používal jako lék na nachlazení. Angličtí mniši ve 13. století do possetu přidávali  vejce a fíky. Rozhodně se z tohoto likéru nestal nápoj chudých, protože dostatek mléka, vejce a sherry byly spojeny s bohatšími rodinami. 

A pro upřesnění: Název posset se v současné době používá pro studený mléčný pudink, který vznikl na základě tohoto nápoje v 16. století.

Žloutky nahradily původní avokádo

Zdá se, že podobné nápoje se popíjely i za velkou louží. V 17. století evropští dobyvatelé na území dnešní Brazílie objevili mezi domorodci nealkoholický nápoj z avokáda a třtinového cukru zvaný abacate. Smíchaný s rumem může být také považován za jednoho z předchůdců vaječného koňaku.

Nizozemský podnikatel Eugen Verpoorten se ho snažil napodobit, ale protože avokádo bylo v Evropě špatně dostupné, nahradil ho vaječnými žloutky a ochutil rumem. V roce 1876 pak založil Heinsbergu u Cách továrnu, kde se mj. vyráběl vaječný koňak.  

Cesty vaječňáku světem

Na jedné straně se tedy vaječňák vypravil z Ameriky do Evropy, z druhé začátkem 18. století zase přišel spolu s novými osadníky z Evropy zase do Ameriky. Původně egg’n’grog (vejce a grog) si Angličané přivezli přes Atlantik.

Eggnog se vyráběl z mléka, smetany, cukru, šlehaných vajec, vaječných žloutků a alkoholu. Americké kolonie byly plné farem prodávajících cenově dostupné vejce a mléko i obchodníků s levným rumem, který se brzy stal charakteristickou ingrediencí. Tento vaječný likér si oblíbil dokonce první americký prezident George Washington, který napsal recept na jeho přípravu.

Vaječný likér neboli eggnog se tak postupně stal neodmyslitelnou součástí nejen vánočních svátků ve Spojených státech, Kanadě i Austrálii. Mexiko přijalo za svůj vaječný likér rompope, Portoriko si pochutnává na coquito, do kterého se přidává kokosové mléko. 

Vaječňák českých domácností

Vaječný koňak postupně zaujal celou Evropu svou krémovou chutí a jen malým obsahem alkoholu. Přitom se naprosto bez problémů dal připravovat v domácích podmínkách. Jeho obliba rostla i v našich končinách. V průběhu 18. století se vaječný koňak začal spojovat s vánočními svátky, a to napříč kontinenty. 

V českých domácnostech má své stálé místo po celý rok. Zastánci vaječného koňaku tvrdí, že ti, kteří nemají tento nápoj rádi, prostě nikdy neochutnali ten pravý. A pokud máte doma recept po babičce, proč si podle něj nepřipravit voňavý domácí vaječňák?

Náš tip: Jeden takový videorecept nabízíme i my.

Zdroje informací:

time.com: A Brief History of Eggnog

whychristmas.com: The History of Eggnog

metelka.cz: Vaječný likér těší a posiluje už od raného středověku

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více