Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječnák bez kapky alkoholu: Typický vánoční likér báječně dochutí vanilka, hřebíček i rumové aroma
Zdroj: Freepik, freepik

Nepijete alkohol, ale rádi byste si o Vánocích pochutnali na luxusním vaječném koňaku? Chcete uspokojit přání vašich děti, které by ho také rády ochutnaly? Tak jej zkuste v nealkoholické verzi. Chutná skvěle a aspoň vás po něm nerozbolí hlava.  

Tradiční nápoj Vánoc

Vaječný likér neboli koňak je jedním z tradičních vánočních nápojů, a to hlavně v Americe a v jiných anglicky mluvících zemích. V posledních letech se stal oblíbeným drinkem, jenž dokáže zpestřit i české Vánoce. Výborně chutná jako doplněk vánočního cukroví, můžete si jej přidat do sváteční kávy, je populárním jedlým dárkem a navíc jej ještě využijete do náplně vosích hnízd

Alkoholický i bez alkoholu

U nás se vaječňák připravuje obvykle z našeho nejběžnějšího rumu, z tuzemáku, luxusnější verzi ovšem uděláte z rumu pravého, tedy třtinového, nejlépe toho tmavého. Kromě rumu se do vaječného likéru také hodí brandy nebo ještě lépe koňak.

V USA, v Kanadě či v Austrálii se ovšem běžně vaječný koňak prodává v obchodech bez alkoholu, a to v papírových krabicích jako mléko. Místnímu vaječňáku se tu říká eggnog a je tradičním součástí místních Vánoc. Díky tomu, že je nealkoholický, jej běžně o svátcích popíjejí i děti. A takový si snadno může připravit doma každý. 

Vajíčka je lepší povařit

Nejdůležitější ingrediencí vaječného likéru jsou vajíčka, která se do nápoje v mnoha receptech přidávají syrová. Větší jistotu ale budete mít, když vajíčka do vaječňáku tepelně upravíte, hlavně pokud jej máte v plánu servírovat dětem nebo třeba těhotným. Takový vaječný koňak i déle vydrží, v chladu až 5 dnů. Je třeba počítat s tím, že jeho trvanlivost nebude taková jako u alkoholického, neboť alkohol působí jako konzervant. 

Při tepelné úpravě vajec je důležité vaječnou směs dobře prošlehávat, a hlavně si hlídat teplotu, aby se vajíčka nesrazila. Nejlepší je to za pomoci kuchyňského teploměru - teplota směsi by se měla pohybovat mezi 70-75 °C. Díky povaření dosáhnete i ideální husté konzistence koňaku. Někdy se ale do něj přidává i pudinkový prášek nebo želatina, aby byl ještě hustší. 

Jak dochutit vaječňák?

Chuť vaječňáku dodají samotná vajíčka v kombinaci se smetanou (s ní je likér mnohem lahodnější než s obyčejným mlékem) a alkoholem, pokud ale připravujete nealkoholickou verzi, je více než žádoucí jej ještě nějak ochutit. Nejčastějším kořením do něj je vanilka, kterou můžete nahradit pro luxusnější chuť třeba tonka fazolemi, které jej obohatí nejen o vůni vanilky, ale i karamelu, mandlí a nugátu.

Navíc lze přidat i muškátový oříšek, v některých receptech najdete i skořici a hřebíček. Někteří do něj přidávají navíc cukr, jestliže ale do něj použijete slazené kondenzované mléko, není to už nutné. 

Místo rumu esence

Pokud byste chtěli co nejvíc dosáhnout chuti pravého vaječného koňaku můžete do něj přidat i pár kapek rumové esence. U takového vaječňáku určitě ani nepoznáte, že je ve skutečnosti bez alkoholu. A kdybyste mu přece jen chtěli dodat trochu na síle, klidně do něj můžete rum či jiný alkohol přilít dodatečně. A jak takový vaječný koňak připravíte?

Budete potřebovat: 480 ml smetany ke šlehání, 1 lžičku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžíčku mleté skořice, 3 hřebíčky (nadrcené), asi 10 kapek rumové esence, 720 ml plnotučného mléka, 1 lžíci vanilkového extraktu (můžete použít i celý vanilkový lusk), 3 vejce a 4 žloutky pokojové teploty, 70 g cukru, ¼ lžičky soli.

  1. Do velké mísy nalijte smetanu ke šlehání. V hrnci smíchejte mléko a vanilku, přidejte muškátový oříšek, skořici a hřebíček a případně pár kapek rumové esence. Na mírném ohni za občasného míchání směs přiveďte k varu. 
  2. V jiné míse šlehejte vejce, žloutky, cukr a sůl přibližně 3-5 minut, dokud směs nezhoustne a nezesvětlá. Pomalým proudem přilévejte zahřáté mléko a šlehejte, aby se vše spojilo. Směs nalijte zpět do hrnce a vařte na mírném ohni za stálého míchání asi 6 minut, nebo dokud směs nedosáhne teploty cca 75 °C (pokud máte kuchyňský teploměr). Směs pak ihned přelijte přes síto do mísy se smetanou a prošlehejte.
  3. Vaječný koňak nechte chvíli vychladnout a pak jej vložte alespoň 2 hodiny do lednice zcela vychladnout a odležet. Podávejte samotný nebo ve větší sklenici ozdobený šlehačkou a posypaný skořicí. 

Náš tip: Klasický vaječný koňak si můžete připravit podle našeho video receptu, navíc můžete vyzkoušet různé příchutě.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku