Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jan Werich si rád pochutnával na kombinaci masa s ovocem, miloval ale i olomoucké syrečky a škvarkové placky
Zdroj: Wikimedia Commons, Remark3dcz - Own work, CC BY-SA 4.0

Přestože letos v únoru uplynulo už 120 let od jeho narození, dílo Jana Wericha je stále populární a nadčasové. Určitě nepřekvapí, že tento milovník života ve všech jeho podobách si také rád pochutnal na dobrém jídle. A nebyl ale nijak vybíravý.

Jan Werich ve zkratce

Provázela ho image moudrého muže. Před jednou totalitou uprchl do Spojených států, před druhou více či méně úspěšně kličkoval doma v Československu. Jan Werich se narodil 6. února 1905 na pražském Smíchově. Na gymnáziu v Křemencové byl jeho spolužákem Jiří Voskovec. Werich po maturitě rok studoval práva, ale ze školy odešel, aby se s Voskovcem mohli věnovat divadlu.

Po Werichově boku stála celý jeho dospělý život manželka Zdena. Vytvářela mu zázemí a tiše trpěla manželovy zálety. Kromě společně dcery Jany měl Jan Werich ještě syna Jiřího Petráška, o jehož existenci zřejmě nevěděl.

Jak se jedlo u Werichů?

Svědectví z kuchyně Werichovy vily na Kampě pochází od Evy Tůmové, která byla kamarádkou jeho dcery Jany a nějakou dobu u Werichů i bydlela. „U nich doma se nikdy tak úplně nevědělo, pro kolik hostů bude potřeba jídlo připravit,“ vyprávěla před několika lety. 

„Někdy nepřišla ani noha a někdy se tam prostřídalo třeba až 20 návštěv. Později, když už na tom nebyl Jan Werich finančně nejlépe, mnozí hosti, třeba Stella Zázvorková či Ljuba Hermanová, chodili na návštěvu i se surovinami k jídlu,“ vzpomínala.

Během vánočních svátků se ve vile postupně objevilo i 120 hostů. Servírovali se jim šneci, na stole ale bylo i vepřové koleno nebo párky.

Americké chutě a chřest

Těch několik let, které Jan Werich strávil v USA, se odrazilo na jeho jídelníčku. Zvykl si totiž na kombinaci masa s ovocem a pochutnal si například na srnčím steaku s banánem nebo kalifornském toustu, kde se hovězí plátek doplňuje kouskem ovoce.

Obecně měl rád zvěřinu, kterou mu přiváželi kamarádi-myslivci. Kromě již zmíněné srnčího masa měl rád nadívané bažanty a holoubata. Pokud věděl, že se doma chystá zapečený chřest na másle se šunkou a sýrem, vracel se i z pravidelné procházky dřív.

Olomoucké syrečky a škvarkové placky

Pokud to z předchozích řádků vypadá, že slavný herec byl v jídle vybíravý, opak je pravdou. Rád dobře jedl, ale uměl si vychutnat i tzv. obyčejná jídla. U Werichů se například často připravoval šoulet podle rodinného receptu, kde hlavní roli hrály dvě dobře vykrmené sádelnaté husy. 

Oblíbeným předkrmem Jana Wericha byly například škvarkové placky a miloval olomoucké syrečky. Měl rád polévky, hlavně silný hovězí vývar. Nepohrdl ani vydatným borščem a s chutí si dal i pelmeně, taštičky z nudlového těst plněné masem.

Pivo, víno, doutníčky

A čím Jan Weich zapíjel jídlo? Většinou pivem, a to zásadně třetinkou. Lahve s pivem nedával do lednice, ale skladoval je za oknem ve své pracovně. Ke zvěřině zase musel umělec mít sklenku vína.

To si objednával v jednom vinařství na Moravě, odkud mu ho posílali v demižonech a k nim většinou přidali i lahvinku slivovice. Víno si Werich také rád vychutnával při kouření doutníků, ideálně ve svém zahradním altánku ve společnosti přátel, často šlo o výtvarníka Jiřího Trnku. 

Rakovina hrtanu vzala Janu Werichovi hlas a poté život. Zemřel 31. října 1980, půl rok po smrti manželky Zdeny. Bylo mu 75 let. Dcera Jana ho přežila o pouhých sedm měsíců.

Zdroje informací:

dama.cz: Vajíčko s kaviárem, mrkev po židovsku, býčí koule: Neuhodnete, na čem si pochutnávaly mlsné jazýčky prvorepublikových osobností

lidové noviny.cz: Netradiční publikace představuje Wericha jako milovníka jídla 

blesk.cz: Kuchařka Jana Wericha: „Nejradši měl zapečený špargl a maso s ovocem,“ vzpomíná Eva Tůmová

ctidoma.cz: Těžký konec složitého života Jana Wericha: Rakovina mu vzala hlas, žena zemřela a dcera onemocněla

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli