Jan Werich si rád pochutnával na kombinaci masa s ovocem, miloval ale i olomoucké syrečky a škvarkové placky
1. 3. 2025 Historie a zajímavosti
Přestože letos v únoru uplynulo už 120 let od jeho narození, dílo Jana Wericha je stále populární a nadčasové. Určitě nepřekvapí, že tento milovník života ve všech jeho podobách si také rád pochutnal na dobrém jídle. A nebyl ale nijak vybíravý.
Jan Werich ve zkratce
Provázela ho image moudrého muže. Před jednou totalitou uprchl do Spojených států, před druhou více či méně úspěšně kličkoval doma v Československu. Jan Werich se narodil 6. února 1905 na pražském Smíchově. Na gymnáziu v Křemencové byl jeho spolužákem Jiří Voskovec. Werich po maturitě rok studoval práva, ale ze školy odešel, aby se s Voskovcem mohli věnovat divadlu.
Po Werichově boku stála celý jeho dospělý život manželka Zdena. Vytvářela mu zázemí a tiše trpěla manželovy zálety. Kromě společně dcery Jany měl Jan Werich ještě syna Jiřího Petráška, o jehož existenci zřejmě nevěděl.
Mohlo by vás zajímat
Jak se jedlo u Werichů?
Svědectví z kuchyně Werichovy vily na Kampě pochází od Evy Tůmové, která byla kamarádkou jeho dcery Jany a nějakou dobu u Werichů i bydlela. „U nich doma se nikdy tak úplně nevědělo, pro kolik hostů bude potřeba jídlo připravit,“ vyprávěla před několika lety.
„Někdy nepřišla ani noha a někdy se tam prostřídalo třeba až 20 návštěv. Později, když už na tom nebyl Jan Werich finančně nejlépe, mnozí hosti, třeba Stella Zázvorková či Ljuba Hermanová, chodili na návštěvu i se surovinami k jídlu,“ vzpomínala.
Během vánočních svátků se ve vile postupně objevilo i 120 hostů. Servírovali se jim šneci, na stole ale bylo i vepřové koleno nebo párky.
Mohlo by vás zajímat
Americké chutě a chřest
Těch několik let, které Jan Werich strávil v USA, se odrazilo na jeho jídelníčku. Zvykl si totiž na kombinaci masa s ovocem a pochutnal si například na srnčím steaku s banánem nebo kalifornském toustu, kde se hovězí plátek doplňuje kouskem ovoce.
Obecně měl rád zvěřinu, kterou mu přiváželi kamarádi-myslivci. Kromě již zmíněné srnčího masa měl rád nadívané bažanty a holoubata. Pokud věděl, že se doma chystá zapečený chřest na másle se šunkou a sýrem, vracel se i z pravidelné procházky dřív.
Mohlo by vás zajímat
Olomoucké syrečky a škvarkové placky
Pokud to z předchozích řádků vypadá, že slavný herec byl v jídle vybíravý, opak je pravdou. Rád dobře jedl, ale uměl si vychutnat i tzv. obyčejná jídla. U Werichů se například často připravoval šoulet podle rodinného receptu, kde hlavní roli hrály dvě dobře vykrmené sádelnaté husy.
Oblíbeným předkrmem Jana Wericha byly například škvarkové placky a miloval olomoucké syrečky. Měl rád polévky, hlavně silný hovězí vývar. Nepohrdl ani vydatným borščem a s chutí si dal i pelmeně, taštičky z nudlového těst plněné masem.
Mohlo by vás zajímat
Pivo, víno, doutníčky
A čím Jan Weich zapíjel jídlo? Většinou pivem, a to zásadně třetinkou. Lahve s pivem nedával do lednice, ale skladoval je za oknem ve své pracovně. Ke zvěřině zase musel umělec mít sklenku vína.
To si objednával v jednom vinařství na Moravě, odkud mu ho posílali v demižonech a k nim většinou přidali i lahvinku slivovice. Víno si Werich také rád vychutnával při kouření doutníků, ideálně ve svém zahradním altánku ve společnosti přátel, často šlo o výtvarníka Jiřího Trnku.
Rakovina hrtanu vzala Janu Werichovi hlas a poté život. Zemřel 31. října 1980, půl rok po smrti manželky Zdeny. Bylo mu 75 let. Dcera Jana ho přežila o pouhých sedm měsíců.
Zdroje informací:
lidové noviny.cz: Netradiční publikace představuje Wericha jako milovníka jídla
blesk.cz: Kuchařka Jana Wericha: „Nejradši měl zapečený špargl a maso s ovocem,“ vzpomíná Eva Tůmová
ctidoma.cz: Těžký konec složitého života Jana Wericha: Rakovina mu vzala hlas, žena zemřela a dcera onemocněla
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více