Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Naučte se opravdu poctivý boršč s masem a smetanou.
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 6 226 kJ / 1 488 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 211,46 g |
Tuky | 38,81 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 456 mg |
Sodík | 3,18 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 63,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V receptu byl původně masox, ten tam být nemusí. A také jsem vymazala, že se maso vaří v tlakovém hrnci. To samozřejmě záleží na vás, jak jej uvaříte.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 11. 2021 10:38
Za prvé, do boršče nepatří kořen celere
Za druhé, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se do boršče dávala klobása, ale budiž, proti gustu .....
Za třetí, a to povazuju za nejdůležitejší, červená řepa, jednak ji je tam v poměru k ostatním surovinám málo, ale co je nejdůležitější, syrová nařezaná řepa se musí před tím, než se přidá do vývaru "osmažit" a poté podusit na pánvi.
A jestli někdo dá do boršče lžíci cukru nebo octa, prosím, mně tam například chybí špetka muškátu, to jsou podle mne už jen detaily
Opakuji ale znovu, každý má svůj recept a já svůj názor nikomu nevnucuji.
19. 11. 2021 09:36
3. 9. 2017 10:28


10. 3. 2017 00:21

21. 1. 2017 16:34


20. 1. 2017 17:07
4. 6. 2015 18:41
26. 11. 2013 18:14
26. 5. 2013 13:49
26. 5. 2013 13:47
22. 4. 2013 15:51


22. 4. 2013 13:57
Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
Jde o to je vyzkoušet.
Přeji dobrou chuť.
Lubo
22. 3. 2013 09:56




22. 3. 2013 08:49

3. 2. 2013 19:43


Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji

I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup


Díky za recept, zůstanu u něj


Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kuře chop suey
Přidáno před 4 hodinami

Bezlepkovy chléb který chutná jako klasický
Přidáno před 4 hodinami

Kuřecí roláda se žampionovou náplní (pečená v remosce)
Přidáno před 19 hodinami

Miso polévka s houbičkami shimeji
Přidáno 14. 8. 2022 09:47

Křehký jablkový koláč s ořechy
Přidáno 13. 8. 2022 20:11

Rychlé ptáčky z mletého masa
Přidáno 13. 8. 2022 17:17
Právě bylo uvařeno:

Křupavá dýně z trouby
uvařil/a Lucie1001
před 21 minutami

Blesková polévka s vaječnou jíškou
uvařil/a Lucie1001
před 1 hodinou

Fettuccine & cuketky carbonara
uvařil/a marciana
před 1 hodinou

Chutné vafle
uvařil/a LucijeCzermy
před 1 hodinou

Pizza jako z pizzerie
uvařil/a Petaja
před 1 hodinou

Domácí kečup
uvařil/a Hedvika69
před 3 hodinami

Brokolicový salát s vejcem a kuřecím masem
uvařil/a Jaja.27
před 3 hodinami

Americký jablečný koláč
uvařil/a domulek
před 3 hodinami

Frankfurtská jemná polévka
uvařil/a Stokynka
před 3 hodinami

Těsto na pizzu
uvařil/a HynekZ
před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč
Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, kořen petržele, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř, koření nové koření, bobkový list, vývar masový, sádlo, brambory, smetana
Boršč
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
66 názorů