Boršč

lenka-m Kuchařka: lenka-m

Polévky 64 názorů

Suroviny

30 dkg hovězího masa
30 dkg vepřového masa
30 dkg uzeného masa
2 klobásy
20 dkg hlávkového zelí
1 velká mrkev
1 kořen petržele
10 dkg kořene celeru
20 dkg červené řepy
1 velká cibule
2 rajčata
1 lžíce octa
sůl
pepř
celé nové koření
3 bobkové listy
1,5 l vývaru z masa
lžíce sádla
2 větší brambory
smetana
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme maso doměkka. Vyjmeme jej a necháme vychladit na talíři.

  2. Do hrnce dáme nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer na kostičky, osolíme, zalijeme trochou vývaru (z vařeného masa) a vaříme.

  3. Po chvilce přidáme bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky, sádlo, ocet.

  4. Asi po 10 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, brambory na kostičky a uvaříme doměkka.

  5. Nakonec přídáme nakrájené vařené maso, klobásy na kolečka, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme. Na talíři si každý nalije do polévky smetanu.

Poznámka

V receptu byl původně masox, ten tam být nemusí. A také jsem vymazala, že se maso vaří v tlakovém hrnci. To samozřejmě záleží na vás, jak jej uvaříte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 806 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boršč

  • Terka Terka(neregistrovaná)

    Lubo: Krásně a s elegancí vysvětleno,klobouk dolu:yes:;-)

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Již 50 let vařím boršč šťovíkový i červený podle mojí tchýně,která 20 let na Ukrajině žila.Patří tam opravdu všechna kořenová zelenina,hlávkové zelí,červená řepa i fazole.A myslíte,že ve 30-tých letech měli na Ukrajině k disposici bujony?To určitě ne,takže vývar musel být poctivý masový.a pak do talíře kyselá smetana,Je výborný.
    :-!

    Odpovědět

  • lenka-m lenka-m(autorka receptu)

    Martin Stránský: Když se ti recept lelíbí, tak ho nedělej. :-)Já jsem někde tenhle recept kdysy objevila, uvařila a chutnal mi, tak jsem ho sem napsala. Dnes už nevím, která kuchařská lama jej vymyslela. Samozřejmě ten masox se nemusí dávat. Já ho jinak také nepoužívám. I vývar vím, jak se dělá a umím ho.:-)

    Odpovědět

  • Martin Stránský Martin Stránský(neregistrovaný)

    Už začátek mě zarazil - uvaříme maso v papiňáku. Vývar se musí táhnout minimálně 3 hodiny, spíše 5! A masox? To je zhovadilost, kterou použije ten, co je kuchařská lama. Kdyby vařil vývar jak se má, masox není potřeba!

    Odpovědět

  • lenka-m lenka-m(autorka receptu)

    jsem ráda, že většině chutná. Nikde nepíšu, že je ruský, polský a atd. Takový prostě dělám já a chutná nám.

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    MIREK:Dává. Ale pozor, ne kysané, nebo sterilizované, ale poctivě nakrouhané hlávkové zelí.

    Odpovědět

  • neznamka neznamka(neregistrovaná)

    MIREK:Mirku akurat zeli tam patři

    Odpovědět

  • Neznama Neznama(neregistrovaná)

    Je to neni boršč!!!!!

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Lubo: děkuji za informace ohledně receptu;-):yes:

    Odpovědět

  • Lubo Lubo(neregistrovaný)

    hanka:Boršč...
    Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
    Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
    Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
    Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
    Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
    Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
    Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
    Jde o to je vyzkoušet.
    Přeji dobrou chuť.
    Lubo

    Odpovědět

  • hanka hanka(neregistrovaná)

    MIREK: Tak to zírám jak tele na nový vrata. Do boršče nepatří zelí:-O:-?:-?:-?

    Odpovědět

  • MIREK MIREK(neregistrovaný)

    TO JE nesmysl, do správného ruského boršče se NIKDY nedává zelí!:-//

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Lenko-m, už na Topky asi nechodíš;-(, ale snad si někdy přečteš můj komentík k Tvému výbornému receptu;-).
    Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
    Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji:-K. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
    I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup:-p:-D
    Díky za recept, zůstanu u něj:-K:yes:15

    Odpovědět

  • Lalena Lalena(neregistrovaná)

    shawk: Musim s Vami souhlasit. Tento recept nejvic pripomina rusky borcs. Ochutnala jsem ho pred lety v Machackale u Kaspickeho more. Dodenes vzpominam na kousky rajcat a jehneciho s trochou smetany. Nikdy uz jsem na takovy nenarazila. V Cechach se vari jen ukrajinsky a ten je jiny, predevsim bez rajcat. Stejne tak jako maji uplne jiny v Polsku, vetsinou cisty vyvar z repy. Takze pokud se bavime o ruskem borsci, neplest si ho s ukrajinskym, prosim. Diky za recept. Urcite mi pomuze k priblizeni se originalu.

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Tak teda - masox ani náhodou
    a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept recept na pravý ruský boršč borč polévka boršč bez masa polévka boršť polévka borč borsc polevka polevka borsc recept polévky recepty boršč nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč pravý ruský masový boršč polévky boršč

Zapomněl/a jsem heslo