Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč

Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Naučte se opravdu poctivý boršč s masem a smetanou.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min

130 min (130 min příprava)

15. 2. 2008 13:53

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie6 226 kJ / 1 488 kcal
Bílkoviny211,46 g
Tuky38,81 g
Vláknina20,49 g
Cholesterol 456 mg
Sodík 3,18 g
Sůl7,10 g
Sacharidy63,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

V receptu byl původně masox, ten tam být nemusí. A také jsem vymazala, že se maso vaří v tlakovém hrnci. To samozřejmě záleží na vás, jak jej uvaříte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Terka

3. 9. 2017 10:28

Lubo: Krásně a s elegancí vysvětleno,klobouk dolu:yes:;-)

Dana

10. 3. 2017 00:21

Již 50 let vařím boršč šťovíkový i červený podle mojí tchýně,která 20 let na Ukrajině žila.Patří tam opravdu všechna kořenová zelenina,hlávkové zelí,červená řepa i fazole.A myslíte,že ve 30-tých letech měli na Ukrajině k disposici bujony?To určitě ne,takže vývar musel být poctivý masový.a pak do talíře kyselá smetana,Je výborný.
:-!

lenka-m

21. 1. 2017 16:34

Martin Stránský: Když se ti recept lelíbí, tak ho nedělej. :-)Já jsem někde tenhle recept kdysy objevila, uvařila a chutnal mi, tak jsem ho sem napsala. Dnes už nevím, která kuchařská lama jej vymyslela. Samozřejmě ten masox se nemusí dávat. Já ho jinak také nepoužívám. I vývar vím, jak se dělá a umím ho.:-)

Martin Stránský

20. 1. 2017 17:07

Už začátek mě zarazil - uvaříme maso v papiňáku. Vývar se musí táhnout minimálně 3 hodiny, spíše 5! A masox? To je zhovadilost, kterou použije ten, co je kuchařská lama. Kdyby vařil vývar jak se má, masox není potřeba!

lenka-m

4. 6. 2015 18:41

jsem ráda, že většině chutná. Nikde nepíšu, že je ruský, polský a atd. Takový prostě dělám já a chutná nám.

Daniela

26. 11. 2013 18:14

MIREK:Dává. Ale pozor, ne kysané, nebo sterilizované, ale poctivě nakrouhané hlávkové zelí.

neznamka

26. 5. 2013 13:49

MIREK:Mirku akurat zeli tam patři

Neznama

26. 5. 2013 13:47

Je to neni boršč!!!!!

Jana Pá

22. 4. 2013 15:51

Lubo: děkuji za informace ohledně receptu;-):yes:

Lubo

22. 4. 2013 13:57

hanka:Boršč...
Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
Jde o to je vyzkoušet.
Přeji dobrou chuť.
Lubo

hanka

22. 3. 2013 09:56

MIREK: Tak to zírám jak tele na nový vrata. Do boršče nepatří zelí:-O:-?:-?:-?

MIREK

22. 3. 2013 08:49

TO JE nesmysl, do správného ruského boršče se NIKDY nedává zelí!:-//

jahoda

3. 2. 2013 19:43

Lenko-m, už na Topky asi nechodíš;-(, ale snad si někdy přečteš můj komentík k Tvému výbornému receptu;-).
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji:-K. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup:-p:-D
Díky za recept, zůstanu u něj:-K:yes:15

Lalena

17. 11. 2012 14:23

shawk: Musim s Vami souhlasit. Tento recept nejvic pripomina rusky borcs. Ochutnala jsem ho pred lety v Machackale u Kaspickeho more. Dodenes vzpominam na kousky rajcat a jehneciho s trochou smetany. Nikdy uz jsem na takovy nenarazila. V Cechach se vari jen ukrajinsky a ten je jiny, predevsim bez rajcat. Stejne tak jako maji uplne jiny v Polsku, vetsinou cisty vyvar z repy. Takze pokud se bavime o ruskem borsci, neplest si ho s ukrajinskym, prosim. Diky za recept. Urcite mi pomuze k priblizeni se originalu.

Hana

23. 10. 2012 20:29

Tak teda - masox ani náhodou
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč

Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, kořen petržele, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř, koření nové koření, bobkový list, vývar masový, sádlo, brambory, smetana

TopRecepty.cz

Boršč

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eEv