Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 201,76 g |
Tuky | 42,66 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 3,15 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 58,00 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 11. 2021 10:38
Dobrý den, již delší dobu mi paní Marie posílá každý den osvědčené recepty, dnes jsem dostal recept i na jakoby pravý ruský boršč. Souhlasím s komentáři, že každý boršč je jiný, v podstatě neexistuje univerzální recept. Jsou však určitá pravidla při vaření boršče, která by se měla ctít. Několik let jsem pracovně bydlel v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku, tudíž si myslím, že mám právo napsat svůj názor.
Za prvé, do boršče nepatří kořen celere
Za druhé, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se do boršče dávala klobása, ale budiž, proti gustu .....
Za třetí, a to povazuju za nejdůležitejší, červená řepa, jednak ji je tam v poměru k ostatním surovinám málo, ale co je nejdůležitější, syrová nařezaná řepa se musí před tím, než se přidá do vývaru "osmažit" a poté podusit na pánvi.
A jestli někdo dá do boršče lžíci cukru nebo octa, prosím, mně tam například chybí špetka muškátu, to jsou podle mne už jen detaily
Opakuji ale znovu, každý má svůj recept a já svůj názor nikomu nevnucuji.
Za prvé, do boršče nepatří kořen celere
Za druhé, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se do boršče dávala klobása, ale budiž, proti gustu .....
Za třetí, a to povazuju za nejdůležitejší, červená řepa, jednak ji je tam v poměru k ostatním surovinám málo, ale co je nejdůležitější, syrová nařezaná řepa se musí před tím, než se přidá do vývaru "osmažit" a poté podusit na pánvi.
A jestli někdo dá do boršče lžíci cukru nebo octa, prosím, mně tam například chybí špetka muškátu, to jsou podle mne už jen detaily
Opakuji ale znovu, každý má svůj recept a já svůj názor nikomu nevnucuji.
19. 11. 2021 09:36
hanka: Zelí je hlavní surovina do boršče.
3. 9. 2017 10:28
Lubo: Krásně a s elegancí vysvětleno,klobouk dolu


10. 3. 2017 00:21
Již 50 let vařím boršč šťovíkový i červený podle mojí tchýně,která 20 let na Ukrajině žila.Patří tam opravdu všechna kořenová zelenina,hlávkové zelí,červená řepa i fazole.A myslíte,že ve 30-tých letech měli na Ukrajině k disposici bujony?To určitě ne,takže vývar musel být poctivý masový.a pak do talíře kyselá smetana,Je výborný.

21. 1. 2017 16:34
Martin Stránský: Když se ti recept lelíbí, tak ho nedělej.
Já jsem někde tenhle recept kdysy objevila, uvařila a chutnal mi, tak jsem ho sem napsala. Dnes už nevím, která kuchařská lama jej vymyslela. Samozřejmě ten masox se nemusí dávat. Já ho jinak také nepoužívám. I vývar vím, jak se dělá a umím ho.


20. 1. 2017 17:07
Už začátek mě zarazil - uvaříme maso v papiňáku. Vývar se musí táhnout minimálně 3 hodiny, spíše 5! A masox? To je zhovadilost, kterou použije ten, co je kuchařská lama. Kdyby vařil vývar jak se má, masox není potřeba!
4. 6. 2015 18:41
jsem ráda, že většině chutná. Nikde nepíšu, že je ruský, polský a atd. Takový prostě dělám já a chutná nám.
26. 11. 2013 18:14
MIREK:Dává. Ale pozor, ne kysané, nebo sterilizované, ale poctivě nakrouhané hlávkové zelí.
26. 5. 2013 13:49
MIREK:Mirku akurat zeli tam patři
26. 5. 2013 13:47
Je to neni boršč!!!!!
22. 4. 2013 15:51
Lubo: děkuji za informace ohledně receptu


22. 4. 2013 13:57
hanka:Boršč...
Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
Jde o to je vyzkoušet.
Přeji dobrou chuť.
Lubo
Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
Jde o to je vyzkoušet.
Přeji dobrou chuť.
Lubo
22. 3. 2013 09:56
MIREK: Tak to zírám jak tele na nový vrata. Do boršče nepatří zelí






22. 3. 2013 08:49
TO JE nesmysl, do správného ruského boršče se NIKDY nedává zelí!

3. 2. 2013 19:43
Lenko-m, už na Topky asi nechodíš
, ale snad si někdy přečteš můj komentík k Tvému výbornému receptu
.
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji
. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup
Díky za recept, zůstanu u něj
15


Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji

I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup


Díky za recept, zůstanu u něj


Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno před 7 hodinami

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno před 20 hodinami

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno před 23 hodinami

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Přidáno 2. 10. 2023 14:41

Churros podle Maršálka
Přidáno 2. 10. 2023 12:56
Právě bylo uvařeno:

Jednoduché chilli con carne
uvařil/a Khaine
před 10 minutami

Brokolicová polévka
uvařil/a Kattyy
před 1 hodinou

Bramboráčky se směsí masa a zeleniny
uvařil/a Alena2310
před 1 hodinou

Řezy s kávou a vaječným likérem
uvařil/a rybarka007
před 2 hodinami

Banánové lívance
uvařil/a rybarka007
před 2 hodinami

Těstovinový salát s jogurtem
uvařil/a safik222
před 2 hodinami

Pikantní hovězí krk jalapeňos
uvařil/a PetrM
před 3 hodinami

Zapečené kuřecí kapsy v rajčatové omáčce
uvařil/a Danoouch
před 3 hodinami

Kanellbular - skořicové šneky
uvařil/a krafcikova3
před 3 hodinami

Pomazánka z vepřové konzervy se sýrem a šunkou
uvařil/a janatka
před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč
Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
66 názorů