Sůl jako nenahraditelný pomocník nejen v kuchyni: Čistí, ničí zápach, ale dokáže i uhasit menší požár
12. 3. 2025 Historie a zajímavosti
Když se řekne sůl, většina z nás si automaticky představí kuchyň a dochucování pokrmů. Tento běžný minerál však má daleko širší využití. Pomůže vyčistit domácnost, udělat nám radost na zahradě i oživit květiny ve váze.
Sůl nad zlato
Sůl je jednou z nejstarších a nejdůležitějších surovin, které lidstvo zná. Byla cenným obchodním artiklem, hrála roli v historických událostech a dokonce se kvůli ní vedly války. Ve starověkém Římě dostávali vojáci částečně výplatu v soli, odtud pochází i anglické slovo „salary“ (plat). Ve středověku byla sůl tak vzácná, že se jí přezdívalo „bílé zlato“. Dnes ji bereme jako samozřejmost, ale její využití sahá daleko za hranice kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Sůl jako čisticí prostředek
Sůl je skvělá pro odstraňování skvrn, mastnoty i nepříjemných pachů. Pokud například posypete skvrnu na oblečení solí a necháte ji chvíli působit, usnadníte její vyprání. Směs soli a octa zase pomůže vyčistit připálené hrnce a pánve. A pokud máte ucpaný odtok, zkuste do něj nasypat sůl, zalít horkou vodou a nechat působit, mastnota a usazeniny se lépe rozpustí.
Pěna na pivu
Milovníci piva ocení trik se solí, pokud do sklenice piva přidáte špetku soli, pěna se oživí a zůstane déle nadýchaná. To se hodí zejména v horkých dnech, kdy se pivo rychle ohřívá a pěna ztrácí na objemu. Opravdoví milovníci zlatavého moku však budou brát tento tip jako znevážení piva, ale například pro pěknou fotku se určitě takový trik hodí.
Sůl a cibule – skvělá dvojice
Rozpůlená cibule posypaná solí se dá využít k čištění grilovacího roštu. Stačí ji po rozehřátém roštu několikrát přejet a odstraní zbytky tuku i připáleniny. Sůl zároveň pomáhá snižovat intenzitu zápachu nakrájené cibule. Pokud si po krájení cibule potřete ruce solí a opláchnete je, zbavíte se nepříjemného odéru.
Proti plevelu a slimákům
Sůl je skvělým spojencem v boji proti plevelu. Když ji nasypete mezi dlaždice na chodníku nebo na příjezdovou cestu, plevel přestane růst. Podobně odpuzuje i slimáky, kteří nemají rádi přímý kontakt se solí. Je ale třeba dávat pozor, aby se sůl nedostala do půdy ve větším množství, mohla by totiž poškodit rostliny.
Pomocník při požárech a v zimě
Sůl dokáže uhasit menší požáry, například v troubě nebo na grilu. Stačí ji nasypat na plameny, aby zabránila šíření ohně. V zimě pak pomáhá proti náledí, sůl totiž snižuje bod mrazu vody, a tak účinně rozpouští led na chodnících a silnicích.
Odstranění zápachu a vlhkosti
Máte v lednici nepříjemný zápach? Stačí do ní umístit mističku se solí, která pohltí pachy. Podobně funguje i proti vlhkosti, pokud dáte sůl do skříně nebo do bot, pomůže vysát přebytečnou vlhkost a zabrání vzniku plísní.
Sůl na sklenice a rez
Sklenice a lahve s úzkým hrdlem se obtížně čistí, ale sůl může pomoci. Stačí do nich nasypat sůl, přidat trochu vody a protřepat – hrubé krystalky pomohou odstranit usazeniny. Sůl také pomáhá při odstraňování rzi, pokud ji smícháte s citronovou šťávou a potřete zrezivělý povrch.
Delší životnost květin
Pokud chcete, aby vám květiny ve váze vydržely déle svěží, přidejte do vody špetku soli. Sůl pomáhá zpomalit růst bakterií a prodloužit krásu květů. Také lze solí odstranit skvrny od pylu na oblečení, stačí je jemně potřít solí a setřít vlhkým hadříkem.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete doma připravit skvělou bylinkovou sůl.
Zdroje informací:
time.com - A Brief History of Salt
seasalt.com - History of Salt
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více