Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální jogurtové těsto na závin: Stačí na něj jen tři ingredience, je rychlé, vláčné a po upečení krásně křehké
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi záviny na všechny způsoby? Pokud se vám nechce do přípravy náročnějších těst, jako je listové, tažené nebo kynuté, zkuste jednoduché jogurtové. Jeho příprava je snadná a závin výborně chutná klasicky s jablky, s makovou náplní, ale i třeba naslano se zelím. 

Záviny mohou být sladké i slané

Závin neboli štrúdl je jedním z nejoblíbenější moučníků vůbec. Úžasná je na něm hlavně jeho variabilita. Do těsta můžete zabalit jablka, což je ta nejběžnější náplň, ale i tvaroh, mák, švestky či ořechy. Kromě sladkých závinů jsou oblíbené i ty slané. Nejběžnější je zelný se slaninou, často se dělá i se šunkou nebo jinými uzeninami, sýry, rajčaty a dalšími druhy zeleniny.

Sladké záviny jsou vynikajícím moučníkem, který se hodí i pro sváteční příležitosti (ne nadarmo je třeba i jedním z tradičních vánočních moučníků), ty slané jsou zase výborným pohoštěním na večírek nebo i pro nenadálou návštěvu. Jako náplň lze totiž použít i různé zbytky z lednice

Nejrychlejší jogurtové těsto

Záviny se dají udělat i z různých druhů těst. Tradiční závin je z křehkého  listového těsta, ve staročeských kuchařkách se často objevoval závin tažený z tenoučkého a křupavého těsta, který bývá označován za krále všech závinů. Za starých časů se dělávaly i záviny kynuté, které jsou naopak báječně nadýchané.

Všem těmto těstům je společné, že jsou na přípravu poměrně náročné. Samozřejmě se to dá vyřešit kupovaným listovým těstem, ale to zkrátka není ono. Moderní doba však žádá rychlé řešení, což je právě případ jednoduchého jogurtového těsta

Jaké je jogurtové těsto?

Předností tohoto těsta je, že si vystačíte vlastně jen se třemi ingrediencemi, a sice moukou (nejlépe hladkou, ale klidně i polohrubou), dále bílým jogurtem a máslem. Navíc už jen přidáte špetku soli pro zvýraznění chuti. Použít lze i jiný tuk, ale s máslem je závin nejlepší a nejvoňavější. Část jogurtu lze případně nahradit zakysanou smetanou.

Není nutné přidávat vejce ani cukr – ten stačí v případě sladké varianty použít až do náplně. Všechny suroviny pak už stačí jen jednoduše promíchat, rychle vypracovat těsto a pak je na krátko uložit do lednice. Pak už jen těsto rozválíte na pomoučeném vále a naplníte podle vaší chuti. Výhodou tohoto těsta je nejen rychlá příprava, ale i to, že není tak tučné jako listové těsto a také při pečení nepraská

Jak na jogurtový závin?

Závin z jogurtového těsta je krásně křehký, hutnější než třeba kynutý. Díky jogurtu je těsto příjemně vláčné a vůbec není vysušené. Navíc mu jogurt předává jistou svěžest a lehkost. Závin je pak vynikající nejen se sladkými, ale i se slanými náplněmi. Stačí si jen vybrat, na co zrovna máte chuť. A jak tedy jogurtové těsto a závin uděláte? 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 1 kelímek bílého jogurtu (cca 200 g), špetku soli, strouhanku, máslo, náplň podle chuti (např. jablka a skořicový cukr) a vejce na potření závinu.

  1. Mouku nasypejte do mísy, přidejte na kousky nakrájené lehce povolené máslo, bílý jogurt a sůl. Vše promíchejte a vypracujte. Na chvíli jej dejte do lednice.
  2. Těsto pak rozválejte na pomoučeném vále na dva velké pláty a posypejte je strouhankou osmaženou na másle. Na strouhanku pak rozprostřete náplň, třeba klasiku v podobě strouhaných jablek posypaných skořicovým cukrem (přidat můžete i rozinky a nasekané ořechy) a zaviňte. Pokud byste zvolili makovou náplň, není vhodné závin příliš těsně utahovat, aby nepopraskal.
  3. Hotové záviny pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25-30 minut. Vychladlé pocukrujte a můžete podávat.  

Náš tip: Pokud byste chtěli udělat závin slaný, můžete se inspirovat náplněmi z následujícího video receptu.  


 

Recepty k tomuto článku