Bramborové šulánky s mákem jsou jemné a krásně voní: Tento recept vás vrátí do časů dětství a pohody
7. 4. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na lahodné bramborové šulánky s mákem? Připomeňme si, na co si dát pozor, aby těsto po uvaření hezky drželo pohromadě a vy si na něm pochutnali.
Bramborové šulánky s mákem
Bramborové šulánky jsou podlouhlé válečky z bramborového těsta, které se vaří ve vroucí vodě. Bramborové těsto je základem mnoha oblíbených pokrmů, které si našly své místo v tradiční české kuchyni. Díky své jemné konzistenci a neutrální chuti se hodí jak na sladké, tak slané variace jídel.
Aby se jídlo z tohoto těsta povedlo, vyplatí se vědět, jak na něj. Pak si můžeme připravit nejen bramborové šulánky s mákem, ale i knedlíky, šišky nebo bramborové noky.
Bramborová jídla patří mezi klasiku české kuchyně a jsou oblíbená pro svou jednoduchost, sytost a variabilitu. Šulánky u nás chystají hospodyňky už po generace a jsou jedním z tradičních pokrmů, ať už zvolíme sladkou či slanou variantu.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě bramborového těsta
Bramborové těsto není složité, ale existuje několik zásad, které pomohou dosáhnout perfektního výsledku:
- Na přípravu bramborového těsta, jsou ideální brambory varného typu C, které mají vyšší obsah škrobu a lépe drží pohromadě.
- Vhodné je brambory uvařit ve slupce dostatečně předem, aby stihly vychladnout. Ideálně den předem. Příliš teplé brambory by mohly způsobit, že se těsto bude lepit.
- Množství mouky (hrubá, případně krupice, dětská krupička, nebo kombinace obou) doplňujeme postupně, protože každé brambory ji absorbují jinak. Příliš mouky by způsobilo, že těsto bude příliš tuhé.
- Bramborové těsto má tendenci řídnout, proto s ním pracujeme rychle. Tak si zachová správnou konzistenci.
- Šulánky dáváme do vroucí vody a opatrně je podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit bramborové šulánky s mákem
Na tři porce budete potřebovat: 600 g brambor, 300 g hrubé mouky (podle potřeby), sůl, 1 vejce a olej (na vytření plechu). Dohotovení na talíři: mletý mák, moučkový cukr a máslo.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce den dopředu. Plech vytřete olejem. Dejte vařit lehce osolenou vodu. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte hrubou mouku (její množství se liší v závislosti na druhu použitých brambor), špetku soli a vejce. Zpracujte těsto.
Z těsta tvořte válečky o průměru cca 1,5 cm, a z nich odkrajujte kousky o délce asi 3 cm. Ihned je vhoďte do vařící vody a po chvíli opatrně zamíchejte, aby se nepřichytly ke dnu hrnce. Když vyplavou na povrch, vařte cca 5 minut. Pak je sítkem vybírejte a ukládejte na připravený plech s olejem (aby se neslepily).
Hotové šulánky na talíři posypte mákem s cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si bramborové šulánky s mákem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více