Bramborové šulánky s mákem jsou jemné a krásně voní: Tento recept vás vrátí do časů dětství a pohody
7. 4. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na lahodné bramborové šulánky s mákem? Připomeňme si, na co si dát pozor, aby těsto po uvaření hezky drželo pohromadě a vy si na něm pochutnali.
Bramborové šulánky s mákem
Bramborové šulánky jsou podlouhlé válečky z bramborového těsta, které se vaří ve vroucí vodě. Bramborové těsto je základem mnoha oblíbených pokrmů, které si našly své místo v tradiční české kuchyni. Díky své jemné konzistenci a neutrální chuti se hodí jak na sladké, tak slané variace jídel.
Aby se jídlo z tohoto těsta povedlo, vyplatí se vědět, jak na něj. Pak si můžeme připravit nejen bramborové šulánky s mákem, ale i knedlíky, šišky nebo bramborové noky.
Bramborová jídla patří mezi klasiku české kuchyně a jsou oblíbená pro svou jednoduchost, sytost a variabilitu. Šulánky u nás chystají hospodyňky už po generace a jsou jedním z tradičních pokrmů, ať už zvolíme sladkou či slanou variantu.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě bramborového těsta
Bramborové těsto není složité, ale existuje několik zásad, které pomohou dosáhnout perfektního výsledku:
- Na přípravu bramborového těsta, jsou ideální brambory varného typu C, které mají vyšší obsah škrobu a lépe drží pohromadě.
- Vhodné je brambory uvařit ve slupce dostatečně předem, aby stihly vychladnout. Ideálně den předem. Příliš teplé brambory by mohly způsobit, že se těsto bude lepit.
- Množství mouky (hrubá, případně krupice, dětská krupička, nebo kombinace obou) doplňujeme postupně, protože každé brambory ji absorbují jinak. Příliš mouky by způsobilo, že těsto bude příliš tuhé.
- Bramborové těsto má tendenci řídnout, proto s ním pracujeme rychle. Tak si zachová správnou konzistenci.
- Šulánky dáváme do vroucí vody a opatrně je podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit bramborové šulánky s mákem
Na tři porce budete potřebovat: 600 g brambor, 300 g hrubé mouky (podle potřeby), sůl, 1 vejce a olej (na vytření plechu). Dohotovení na talíři: mletý mák, moučkový cukr a máslo.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce den dopředu. Plech vytřete olejem. Dejte vařit lehce osolenou vodu. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte hrubou mouku (její množství se liší v závislosti na druhu použitých brambor), špetku soli a vejce. Zpracujte těsto.
Z těsta tvořte válečky o průměru cca 1,5 cm, a z nich odkrajujte kousky o délce asi 3 cm. Ihned je vhoďte do vařící vody a po chvíli opatrně zamíchejte, aby se nepřichytly ke dnu hrnce. Když vyplavou na povrch, vařte cca 5 minut. Pak je sítkem vybírejte a ukládejte na připravený plech s olejem (aby se neslepily).
Hotové šulánky na talíři posypte mákem s cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si bramborové šulánky s mákem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více