Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené pražské Antonínovo pekařství otevřelo na 1. máje 2025 svoji sedmou pobočku, a to přímo za bazilikou sv. Ludmily na náměstí Míru. Vůně čerstvě upečeného chleba a koláčů, nádherný interiér a nabídka, které nelze odolat, nalákaly hned první den stovky zvědavých zákazníků.

Nejkrásnější Ludmila 

Kdo patří mezi fanoušky Antonínova pekařství, ten možná pamatuje otevření první pobočky v lednu 2014 u náměstí Jiřího z Poděbrad, posléze i další ve Vršovicích, Karlíně či Holešovicích. Antonín Kokeš, jinak též majitel skupiny Albi, byl jedním z prvních, kdo u nás začal péct lepší chleba. 

Dnes je v Praze dobrých pekáren nepočítaně, ale Antonínovo pekařství má pořád své skalní příznivce. A nejen ti vyrazili 1. května 2025 prohlédnout si novou pobočku na Míráku. 

Celkem jich je, i s nově otevřenou Ludmilou, už sedm, každá je malinko jiná, ale právě ta poslední se vymyká. Nejen, že nabídka je zde větší než v jiných pobočkách, ale netradiční a s jinými filiálkami nesrovnatelný je i prostor podniku.

S pětimetrovými stropy, štukovou výzdobou a odkrytými nástěnnými historickými malbami nebudete vědět, kam se dívat dřív. Kavárna Ludmila se jako mávnutím chytré Albi tužky vrátila do svých nejslavnějších let ze začátku minulého století, kdy se ještě pyšnila názvem Republika

Větroplach a poctivý pecen 

Rohový dům na začátku Francouzské ulice patří řádovým sestrám, které zde léta provozují Křesťanský domov mládeže u svaté Ludmily, neboli středoškolský internát, a přízemí objektu nově pronajímají právě Antonínu Kokešovi a jeho Antonínovu pekařství, které zde slavnostně otevřelo na 1. máje.

Při této příležitosti vytvořili láskyplnou pozvánku na stránkách facebookové události s názvem Antonín si bere Ludmilu

První máj, svatby čas. Antonín a Ludmila se – po měsících náročných příprav – berou. A vás mají na seznamu hostů! Před vašimi zraky si slíbí nekonečnou věrnost, zakrojí svatební dort (nebo chleba) a střihnou první tanec novomanželů. Pohostí vás přípitkem a svatebním koláčkem, jak se na veselce dvou šťastných duší sluší.

Nemluvíte naším tajnosnubným jazykem lásky? Otevíráme sedmou pobočku Antonínova pekařství. V bezprostřední blízkosti baziliky sv. Ludmily. Je to pro nás nejen velký milník, ale také obrovský závazek. Chceme se o Ludmilu starat, stát při ní v dobrém i zlém. Společně kvést a stárnout. Vdechnout život přehlíženému rohu Míráku. Dát vinohradským sousedům důvod, proč z metra vystoupit nepopulárním východem E3.“ 

Takto lákali Antonínovští na otvíračku písemně na Facebooku, na místě pak pestrobarevnými stuhami, které lemovaly nejen již zmíněný východ z metra, ale i přilehlé zábradlí. Každou hodinu se před vchodem konala veselka, rozdávaly se svatební koláčky, rozlévalo víno a krájel se, stylově, svatební pecen chleba

A co bylo k mání uvnitř? Tak například jste mohli ochutnat svatební koláčky (18 Kč), svěží ovocný koláč (59 Kč), Míša řez (59 Kč), Pařížský koláč (55 Kč), Větroplach (31 Kč) či vanilkový věneček (55 Kč).

V nabídce měli i camping salát, vlašák (49 Kč), buchtičky s krémem (129 Kč) nebo polévku minestrone (70 Kč). Chybět nemohly ani klasické krajíce chleba s bohatou vrstvou pomazánky (55 Kč), velký výběr bochníků nebo rohlík Mírák (6 Kč). 

Kromě návštěvy pekařství měli všichni zájemci též jedinečnou příležitost navštívit Křesťanský dům mládeže (KDM), vyjet si výtahem do posledního patra a zjistit tak, jak vypadá pohled na kostel sv. Ludmily z výšky. A kdo chtěl, mohl ochutnat zdarma i z nabídky teplých jídel ze školní jídelny. 

Atmosféru každou hodinku vylepšoval i harmonikář a tak událost do pravé veselky neměla daleko. Jestli chtěl majitel Albi přivést k životu latinské úsloví chléb a hry, tak se mu to povedlo na jedničku. 

Jak to na místě vypadalo, jaká je nabídka i ceny, to zjistíte v naší galerii: 

Fotogalerie - Antonínovo pekařství: Otevírání pobočky na 1. máje

Ukázat 26 fotografií

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli