Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ne vždy je dost času a energie na dlouhé a náročné pečení. V tu chvíli pak nastává čas na jednoduché obyčejné buchty, na jejichž upečení vám stačí pár surovin a zvládnete je udělat rychlostí blesku. To je případ i tohoto pudinkového moučníku, jehož základem je pudinkový prášek. 

Jednoduchý a rychlý moučník

Vynikající moučník se dá udělat i z pár základních surovin, které má každý doma a nemusíte s jeho přípravou strávit spoustu času. Takový pak oceníte, když se vám ohlásí nenadálí hosté, zjistíte, že nemáte nic na snídani nebo vás zkrátka jen začne odpoledne honit mlsná na něco dobrého k odpolední kávičce

Naštěstí existují moučníky, které jsou opravdu snadné a dokáže je upéct i ten, kdo ještě nemá s pečením moc zkušeností. Takovou jednoduchou buchtu můžete udělat do obyčejné obdélníkové formy, slavnostnější ráz jí dodá kulatá koláčová nebo třeba dortová forma.

Takovému moučníku pak snadno dodáte výjimečnější ráz už jen tím, že jej na povrchu bohatě posypete moučkovým cukrem, můžete si jej ale i pořádně vyšperkovat tak, že jej třeba dozdobíte ovocem a šlehačkou, přelijete čokoládovou polevou či potřete marmeládou.  

Jen z pudinkového prášku 

A víte, že takovou jednoduchou buchty zvládnete upéct, aniž byste použili gram mouky? Místo mouky do ní totiž můžete použít obyčejný pudinkový prášek – nejběžnější je vanilkový, ale klidně můžete zkusit i čokoládový nebo třeba karamelový.

Pudink navíc výrazně přispívá k lepší textuře moučníku díky tomu, že obsahuje škrob. Díky němu je pak těsto měkčí, jemnější a má krásnou mechovou konzistenci. Předností zákusku je, že za pomoci pudinku jednoduše vykouzlíte zákusek i pro bezlepkáře, aniž byste se museli trápit tím, jakou bezlepkovou mouku na pečení použít. 

Recept na pudinkový moučník bez mouky

Pokud vás pudinkový koláč bez mouky zaujal a máte zrovna doma zásobu pudinků, můžete se do pečení pustit třeba hned. Jak na to? 

Budete potřebovat: 3 vejce, 4 vanilkové pudinkové prášky (nebo podle chuti), 150 g cukru krupice, 150 ml oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, moučkový cukr, oblíbenou marmeládu nebo čokoládovou polevu.

  1. Plech nebo koláčovou formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem do měkkého sněhu. Postupně, za stálého šlehání, přidejte žloutky a počkejte, až se propojí se sněhem. Vznikne krásně nadýchaná pěna. Pomalu do ní vlijte olej a na závěr do směsi postupně vmíchejte pudinkový a kypřicí prášek.
  2. Těsto vlijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte asi 30-40 minut, dokud není moučník upečený na povrchu dozlatova. Hotovou buchtu nechte vychladnout a pocukrujte. Můžete ji i potřít marmeládou a čokoládovou polevou.

Recepty k tomuto článku