Lutenice - pomazánka z vařených brambor

Eliza Kuchařka: Eliza

Pomazánky 41 názorů

Suroviny

500 g vařených studených brambor
1 cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce majonézy
3 lžíce oleje
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička sladké mleté papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
2 lžíce sekané pažitky
1 lžíce worcesteru nebo sójové omáčky
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené a vystydlé brambory (např. i zbylé od oběda) nastrouháme najemno.

  2. Česnek utřeme se solí, cibuli velmi jemně nakrájíme.

  3. Brambory smícháme se všemi ostatními surovinami, osolíme a opepříme.

  4. Podáváme na smažených topinkách, opečených toustech nebo jako podklad na obložené chlebíčky.

Poznámka

Zdroj: časopis Gurmán. Při dochucování jsem navíc přidala dvě suroviny, majonézu a pažitku. Bez nich to stále jaksi nebylo ono.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 644 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lutenice - pomazánka z vařených brambor

  • dedek1 dedek1(neregistrovaný)

    Paia: Měl bys psát jen pravdu a ne svoje domněnky. Jako montér jsem procestoval většinu Československa a minimálně na 75% byla lutenice k mání! To za prvé.
    Za druhé: Kdo prohlašuje,že je to odpad,je naprostý pitomec! Jinak to nejde napsat,protože nemá ani tušení,jak dlouho již se vyrábí a z jakých surovin!
    8-(

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Já jsem také z Teplic a lutenici jsem si kupoval v kantýně ve sklárně a vždy byla luxusní. Ale jednou přivezli lutenici místo z brambor z rýže a ta se nedá:-p :-//

    Odpovědět

  • Jarda213 Jarda213(neregistrovaný)

    Jarda213: Pokračování: Udělal jsem jí 29.11.2016. Celkem dobrý. Teď, 30.11.2016 jsem přišel domů, vzal jsem včerejší topinku a namazal uleželou Lutenici. Bomba. Fakt dobrý. Je to jiné, než ta co jsem ji měl tehdá v chebu, ale na topinku luxus. Jen jsem přidal nakrájené okurky na drobno.

    Odpovědět

  • Jarda213 Jarda213(neregistrovaný)

    No, dnes vařím brambory, zítra to jdu zkusit. V Bulhasku jsem ji miloval, ale poprvé jsem jí měl v roce 1988 na učňáku v Chebu. Kamarád mě vzal k takovému zastrčenému stánku, kde byla fronta na hambáč s Lutěnicí. Bylo to tak výborné, že jsem tam chodil, když byly penízky :-)

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    Tuhle dobrotu dělám minimálně 30 roků,bez majonézy a hořčice,zato,lidičky,nešetřete česnekem.Dám jí do zavíratelné misky do ledničky a zde platí:čím starší,tím lepší :-))Ráda vzpomínám na Teplice mého mládí,ach jo

    Odpovědět

  • jiri jasek jiri jasek(neregistrovaný)

    Teplice byl muj zivot ,Pan Prošek byl super vedoucí ,ale nezapomeňte na Pikant a divadelní restauraci ,jejich lutenici bych nemohl zapomenout ,hlavně v Pikantu topinky se šunkou a sýrem ,kdo to zažil nezapomene.zdravím Teplice a Všechny Jirka.

    Odpovědět

  • wezr Mooshabr wezr Mooshabr(neregistrovaný)

    No jo, Teplice. Bydlel jsem tam dohromady 21 týdnů v hotelu Radnice. Lutenici dávali ke všemu. Dobrej pajlz byl taky Skalní Hrad.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Eduard Vacek: Já jsem taky Tepličák,do “Marici“jsme chodili taková partička a vždy jsme se tam dobře pobavili i najedli.Ještě bych chtěl připomenout restauraci “Split“ to je to samé,byla tam vždy perfektní jídla.A když jsme jednou chtěli na Orliku topinky s lutenicí,koukali na nás jak na Marťany.Tak je to tam kolega naučil.:-D

    Odpovědět

  • kuba kuba(neregistrovaná)

    Já dělám LUTENICI 20 let, tady je recept,brambory uvařené ve slupce nechám vychladnout na hrubém struhadle nastrouhám přidám najemno nakrájenou cibuli,olej ,sůl, pepř,červenou papriku, může být i pálivá,nedávám žádný česnek ,a rajský protlak, podle chuti se může přidat i feferonka najemno nakrájená,zamíchám a nechám asi 4 hod. uležet, výborná příloha při grilování nebo na chlebíčky. Přeji dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Mooc děkuji za receptík :-)Já dělám Lutenici podobně,podle mamky receptu.Jinak souhlasím ani na Karlovarsku nikdo neví co je Lutenice
    :-// Jinak jsem také rodačka z Teplic.

    Odpovědět

  • Eduard Vacek Eduard Vacek(neregistrovaný)

    www.czecharts.comBob Jirásek-Teplice.: Potvrzuji, zlaté kulinářské Proškovy časy měly svůj vrchol v sedmdesátých letech. Lutenice byla nedílnou součástí pokrmu nazvaného šiščata. Byla to varianta anglického bifteku.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Nie je to ani krajová záležitosť, u nás sa to síce nevolá lutenice, ale vravíme tomu falošný tatarák, ale poznám to už od detstva, babička nám to robila často, a nielen moja, aj kamarátov.;-)

    Odpovědět

  • Bob Jirásek-Teplice. Bob Jirásek-Teplice.(neregistrovaný)

    Lutenica je Balkánský doplněk stravy,není to Teplická záležitost,ale je pravda že Letenici prvně dal do jídelníčku vynikající,již nežijící číšník,kuchař,vedoucí několika provozoven v Teplicích pan J.PROŠEK při otevření restaurace MARICA na Tržním náměstí.Tato restaurace byla sváho času tak oblíbená že na večeře se bylo nutno objednat

    Odpovědět

  • zizala zizala

    exprimus: Přečtěte si komentáře pod receptem, toto je krajový pokrm a s Vámi popisovanou Ljutenicí nemá nic společného ;-)

    Odpovědět

  • exprimus exprimus(neregistrovaný)

    Existujú stovky receptov na LUTENICU, každý ju vyrába podľa svojej chuti, ale základ dobrej receptúry tvorí kvalitná dlhá hrubostenná paprika kapia, baklažán, paradajkový pretlak, mrkva, príp. feferónky, cesnak, slnečnicový olej a koreniny.
    Pre odvážlivcov, ktorí chcú skúsiť vlastný recept, prinášame krátky návod:
    Zeleninu očistíme od jadier a stopky. Kapia, takisto aj baklažán sa grilujú, potom ich ošúpeme a pomelieme na hrubo alebo jemne. Vložíme do pekáča a pečieme na platničke sporáka, aby pomaly zmes zhustla pri stálom miešaní cca 2 hodiny. Zmes nesmie zostať riedka a nesmie ani prihorieť. Hotová je vtedy, keď miešame vareškou a zostane nám po nej cestička až na dno pekáča. Pred dokončením pridáme koreniny a necháme vychladnúť. Nakoniec sterilizujeme v zaváracích fľašiach.
    A este vela inych prisad podla regionu. Na Balkane zemiaky /brambory/ urcite nie.http://www.toprecepty.cz/recept/15799-lutenice---p...

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: domácí lutěnice pomazánka z vařených brambor recepty z vařených brambor bulharská lutenice pomazánka z brambor lutenice na topinky jak se dela lutenice vyroba lutenice tatarák z vařených brambor vaření brambor pomazánky recepty jak udělat lutěnici bramborová lutenice domáci lutenice recepty pomazánky z brambor recept z varenych brambor bulharská lutenice recept vařené brambory šiščata top recepty z vařených brambor