Dlužil milion, tak začal mlít arašídy. Dnes nabízí ořechové krémy s příchutí dubajské čokolády, mrkve i vanilkového rohlíčku
16. 5. 2025 Rozhovory a reportáže
Příběh Alexe Koníčka je jako z amerického filmu. Dlužil milion, tak začal podnikat, aby to splatil. A vznikla úspěšná firma na ořechová másla, která dnes v Česku udává trend. Jak se z mínusu dostat na vrchol i jak překonat zdravotní a jiné trable, o tom pro čtenáře webu Toprecepty.cz vyprávěl sám Alex.
Z podnikání do nemoci
Když bylo Alexi Koníčkovi dvacet, při studiu na vysoké škole si přivydělával jako finanční poradce, ačkoliv dle svých slov financím vůbec nerozuměl. Asi i proto mu jednoho dne vyskočil na účtu dluh zhruba v hodnotě Mercedesu první třídy.
Aby statisíce splatil, zkusil nejdříve prodávat tepláky a pak ho jednoho dne napadlo, že by mohl doma umlít z arašídů „máslo“. Za peníze z brigády si koupil první mlýnek, ve sklepě po směně až do noci mlel arašídy na krém a nosil jej pak do fitness centra, kde brigádně pracoval.
To se psal rok 2016... Tehdy Alex nevěděl nic o kvalitě arašídů, ani o tom, že víc tuku a krémovosti z nich dostane pražením. Cestu si musel vyšlapat úplně od nuly a na spoustu věcí si přijít prostřednictvím pokusů a omylů. Jednoduché to ale vždycky nebylo. Zpočátku měl totiž práce dvě, pomáhal ve fitness centru a zároveň podnikal. Vyhoření na sebe nenechalo dlouho čekat.
„Zhruba po roce podnikání, kdy jsem byl v práci 16-18 hodin denně, jsem onemocněl mononukleózou. Ze dne na den mě to vyřadilo z provozu a tři týdny jsem nemohl dělat nic,“ upřesňuje Alex pro Toprecepty.cz a dodává, že po vyléčení z akutní fáze ještě následovala přísná zdravotní dieta, kdy nesměl téměř žádné tuky, tudíž ani nemohl ochutnávat své vlastní výrobky.
„To bylo nejtěžší období, nejen, že jsem si naivně myslel, že vydržím cokoliv, ale taky jsem byl přesvědčený, že se věci, které neumím, naučím za běhu,“ vzpomíná Alex s tím, že zlom v podnikání přišel až po zhruba dvou třech letech usilovné práce.
Mohlo by vás zajímat
Ořechová másla i dubajská příchuť
Postupně začal kromě arašídů mlít také ořechy a nakupoval větší a lepší stroje. Z „garážového projektu“ vznikla menší výrobna a zmíněný dluh se zhruba po třech letech podařilo splatit. „Dost mi s tím ale pomohla rodina, hlavně maminka,“ vzpomíná Alex pro Toprecepty.cz a dodává, že zatímco on od rodičů dostal finanční pomoc na splacení dluhu, jeho bratr byt. A to, co začínalo u jedné skleničky arašídového másla, se poměrně rozrostlo.
Dnes má jeho firma v nabídce desítky ořechových krémů, vyrábějí například i lyofilizované ovoce, granoly, kaše nebo proteinové tyčinky. A zatímco na začátku stačily Alexovi arašídy ze supermarketu a mlýnek z bazaru, dnes je pro firmu kvalita na prvním místě. Arašídy nakupují v Argentině, pistácie výhradně ze Sicílie a veškeré dodávky projdou tady v Česku akreditovanou laboratoří.
Z původního názvu Brutal sport se stal BigBoy. Název vznikl docela náhodně. „Byl to vyloženě spontánní nápad, ani jsme to neměli nějak do detailů promyšlené, až v průběhu času se to začalo líbit nám i našemu okolí. A až později jsem zjistil, že existuje v Americe řetězec se stejným názvem,“ vysvětluje Alex a dodává, že podobně náhodně si vybrali i logo - malého chlapce s králíčkem v ruce.
„Měli jsme myšlenku malého kluka, který jde do života, to se nám líbilo. A ta silueta, to byla naše původní inspirace, aniž bychom na začátku tušili, že obrázek měl znázorňovat syna Kennedyho,“ upřesňuje Alex a dodává, že po pěti letech se i logo proměnilo, kluk povyrostl, statický obrázek ožil a změnil barvu.
Z původních desíti skleniček za hodinu dnes firma produkuje tisíce denně a s mnoha výrobky byli první na trhu. Mimo jiné jako první v Česku vytvořili pistáciový krém s příchutí dubajské čokolády. Ale ve zdravější verzi, bez lepku i cukru. A byl to hit! Jen za první měsíc se prodalo 14 tisíc skleniček, přestože nejde o levnou záležitost (170g sklenička vyjde na 300 Kč). Na úspěšnou edici pak navázala i novinka - Pekanová Dubaj.
A to nejsou jediné zvláštní příchutě. V nabídce měli i ořechový krém Vanilkový rohlíček, krém à la mrkvový dort či slaný karamel, v plánu jsou též Míša řezy nebo krém s příchutí frgálu. Produkty firmy BigBoy už dávno nejsou k mání jen ve fitness centrech nebo v prodejnách zdravé výživy, seženete je i v online supermarketech a na mnoha jiných místech. Ale možná to raději nedělejte, protože propadnout jim je snadné. Kdo jednou zkusí, pak už musí...
Něco navíc: Jak to vypadá ve výrobě, na to se můžete podívat v naší galerii
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Desatero rad a tipů na odlehčené Vánoce: Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat
Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více