Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božský rebarborový koláč: Úžasně vláčný moučník s jemně nakyslou chutí skvěle doplňuje křupavá drobenka na povrchu
Zdroj: Toprecepty, maris

Chcete si vychutnat typický jarní moučník? Upečte si božský rebarborový koláč. S oblíbenou ingrediencí tohoto ročního období si pochutnáte na dobrotě s pověstnou kyselostí zkombinovanou se sladkostí křupavoučké drobenky.

Rebarbora na koláč

Rebarbora není ovoce, ačkoliv se tak často používá. Jde o listovou zeleninu. Nejíme z ní listy, ale pouze růžové až červené řapíky. Rostlina pochází z Asie, kde se původně používala hlavně jako léčivka, ale dnes je hvězdou i naší jarní kuchyně.

Typická rebarbora má dlouhé, silné řapíky (stonky), které mohou být sytě červené, růžové, ale i nazelenalé. Čím červenější, tím sladší a jemnější bývá chuť – i když stále výrazně kyselá. Právě tahle osvěžující nakyslost je důvodem, proč se tak dobře hodí do koláčů, kompotů a džemů.

Jak jsem již zmínila, listy rebarbory nejíme, jsou totiž jedovaté pro svůj vysoký obsah kyseliny šťavelové. Do Evropy se rostlina dostala až ve středověku, a to jako vzácná a drahá surovina. Teprve v 18. století se začala používat jako potravina – hlavně v Anglii a Německu, kde ji doplňovali o cukr, protože samotná je příliš kyselá.

První záznamy o pečených dezertech s rebarborou se objevují právě v Anglii, kde ji začali přidávat do ovocných koláčů typu pie a crumble. Odtud se trend postupně rozšířil i do střední Evropy. 

Božský rebarborový koláč

Rebarbora je typická výraznou kyselou chutí, proto ji někteří nemají příliš v lásce. Rebarborové koláče jsou velmi oblíbené v USA, v Kanadě i ve Velké Británii. Kyselost bývá občas v koláčích mírněna přidáním jahod a obě potraviny tak tvoří báječnou dvojici. 

Rebarbora obsahuje množství vody. Pokud je v receptech uvedeno dušení, vyplatí se ji zahustit kukuřičným nebo tapiokovým škrobem. Oblíbené také bývají rebarborové koláče s náplní z jogurtu, tvarohu, nebo i vanilkového pudinku. Poměrně často koláče doplňuje sladká křupavá drobenka. Koláč můžeme provonět skořicí či zázvorem.

Rebarbora

Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…

Jak připravit božský rebarborový koláč

Na jeden plech božského rebarborového koláče potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 300 ml bílého jogurtu a rebarboru. Drobenka: 100 g hrubé mouky, 70 g cukru krupice a 70 g másla. Na vymazání a vysypání plechu: máslo a hrubou mouku

Jak na to? Rebarboru oloupejte a nakrájejte ji na menší kousky, posypte cukrem, promněte a nechte stát přibližně dvacet minut. Zavadne a trochu změkne.

Mezitím utřete celá vejce s cukrem a postupně přidejte olej, jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vylijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení.

Na těsto na plechu rozložte rebarboru a posypte drobenkou, kterou připravte promnutím mouky, cukru a tuhého másla. Pečte v předem vyhřáté troubě na 160 °C cca 30 minut.

Náš tip: Upečte si božský rebarborový koláč podle následujícího video receptu:

Témata

Recepty k tomuto článku