Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Která část rebarbory je jedlá? Využít lze pouze správně tepelně upravené řapíky, listy jsou ve větším množství jedovaté
Zdroj: Pixabay, PlaNet Fox

Rebarbora (známá i pod názvem reveň) má lehce nakyslou chuť a dokonale ladí s různými druhy koláčů, skvěle z ní chutná i kompot, marmeláda nebo sirup. Při jejím zpracování je ale potřeba dát pozor, které části rebarbory můžeme bezpečně použít.

Rebarbora – reveň kadeřavá

Rebarbora – rostlina, která je pro mnohé symbolem jara a začátku nové zahrádkářské sezóny. Její výrazně kyselá chuť dokáže zpestřit nejen tradiční koláče, ale i moderní dezerty, sirupy nebo domácí marmelády. Výborný je i rebarborový kompot.

Ačkoliv ji většina z nás považuje za neškodnou a zdraví prospěšnou pochoutku, málokdo tuší, že právě v jejích listech – a za určitých podmínek dokonce i ve stoncích – se může skrývat hrozba.

Při nákupu rebarbory vybíráme kusy s čerstvými místy řezu. Řapíky by měly být lesklé a pevné. Tenčí řapíky mají jemnější chuť a méně vláken.

Konzumace rebarbory vyžaduje opatrnost. Není třeba se ale hned rebarboře vyhýbat – při správném zacházení je bezpečná. Je však dobré vědět, kdy nastává okamžik, kdy už bychom si s rebarborou neměli zahrávat.

Která část rebarbory je jedlá?

Z rebarbory můžeme třeba i do slaných jídel dát pouze řapíky – tedy dužnaté části stonku. Ty jsou plné vitaminů (hlavně vitaminy C a K) i minerálů (vápník a draslík) a mají osvěžující chuť.

Kyselinu šťavelovou ve vysokém množství obsahují hlavně listy. Proto bychom je jíst neměli. Při výběru rebarbory bychom si měli dát pozor na odrůdy se zelenou dužinou, které právě mají vyšší obsah kyseliny šťavelové.

Při větší konzumaci pak může dojít k problémům se vstřebáváním vápníku, proto je vhodné tuto zeleninu kombinovat s potravinami bohatými na vápník, třeba s mléčnými výrobky

Rebarbora

Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…

Kdy si dát pozor na konzumaci rebarbory

Po odkvětu rostliny nebo v pozdním létě (červenec a později) dochází ke zvýšení obsahu kyseliny šťavelové i v řapících. Ta může ve větším množství zatěžovat ledviny a snižovat vstřebávání vápníku, což může být problém především u dětí, těhotných žen nebo osob s ledvinovými potížemi.

Rebarboru proto sbíráme a konzumujeme od dubna do poloviny června. Pak ji raději necháme odpočívat a můžeme se těšit na další sezónu.

Co udělat před konzumací řapíku rebarbory

Rebarbora se rychle kazí, krátkodobě ji můžeme zabalit do vlhké utěrky a dát do zásuvky na zeleninu v ledničce. Před využitím je třeba řapíky oloupat a tepelně upravit. Snížíme tím množství šťavelanů.

Rebarboru můžeme blanšírovat, tedy krátce povařit a následně prudce zchladit. Můžeme ji i povařit. Vodu pak vylejeme a dál ji nepoužíváme.

Zdroje informací:
nzip.cz: Rebarbora

healthline.com: Are Rhubaub leaves poisonous?

Náš tip: Upečte si koláč s rebarborou a tvarohem podle následujícího video receptu:

Témata

Recepty k tomuto článku