Slovenská fučka: Bramborová kaše podle starého receptu je levná a nejlépe chutná s osmaženou cibulkou
13. 5. 2025 Vaření
Máte rádi prostá jídla ze starých časů? Tak v tom případě vás určitě zaujme pokrm zvaný fučka. Tato specialita slovenské kuchyně vypadá trochu jako bramborová kaše, konzistence je ale jiná, stejně jako ingredience. A navíc klidně ji můžete podávat i samostatně tak, jak se to dělávalo dřív.
Brambory na spoustu způsobů
Brambory byly v minulosti důležitou součástí jídelníčku hlavně prostých lidí. Převážně v chudých horských a podhorských oblastech, kde se jiným plodinám příliš nedařilo, byly jedním z hlavních zdrojů obživy. Byly totiž nenáročné na pěstování, dobře se skladovaly a poskytovaly vydatnou a sytou stravu po celý rok.
Jedly se na všechny možné způsoby: vařené, pečené, zapečené nebo jako součást jiných jídel. Postupem let se tak staly základem mnoha tradičních staročeských pokrmů, hlavně polévek, placek, ale také různých kaší.
Mohlo by vás zajímat
Slovenská specialita
Dnes většinou děláme z brambor klasickou bramborovou kaši, do níž se dává mléko nebo smetana a máslo, a podáváme ji jako přílohu. V dávných dobách se připravoval pokrm současné kaši hodně podobný, zvaný fučka.
Fučka byla konkrétně specialitou slovenské kuchyně, u nás ale měla svou příbuznou, jíž se říkalo lepiduša. Jen ta se podávala spíš na sladko, zato fučka se servírovala obvykle slaná, posypaná nejčastěji opraženou cibulkou a omaštěná sádlem.
Trochu jiná bramborová kaše
Fučka byla velmi levný pokrm, který někteří milovali a jiní nesnášeli. Na její přípravu kromě brambor stačila jen voda a trocha mouky. Z těchto surovin však vznikl sytý pokrm, který plnil úlohu hlavního jídla. Fučka se připravovala trochu jinak než bramborová kaše.
Na počátku se sice brambory oloupaly, pak se ale nakrájely na menší kousky a zalily vodou. Ta se přivedla k varu, a když byly brambory téměř měkké, trochu se rozmačkaly, přisypala se k nim mouka a pokrm se vařil dál až téměř na kaši. Cílem bylo, aby se na směsi vytvářely jakési bublinky, zkrátka aby začala tzv. odfukovat neboli slovensky „pufkať“.
Mohlo by vás zajímat
Fučka mohla být i zapečená
Hotový pokrm se podával jen s dozlatova osmaženou cibulkou, v bohatších rodinách na ni ještě dávali slaninu, v nich si také mohli dovolit vmíchat navíc do hotové kaše i trochu smetany pro zjemnění. Výborná byla rovněž s kysaným zelím.
Fučka mívala podobu kaše zahuštěné moukou, jak jsme již zmínili, na některých místech, či v některých rodinách se ale ještě upravovala. Vychladlá ztuhlá kaše je totiž vynikající, když se pak zapeče v pekáči, dokud není povrch dozlatova a dokřupava, nebo se opeče na pánvi na tuku a na cibulce.
Někdo do ní navíc ještě přidává malé krupky nebo ji dochucuje česnekem. Kromě cibule a slaniny se k ní také báječně hodí kysané zelí nebo nakládané kyselé okurky.
Jak udělat slovenskou fučku?
Máte-li rádi brambory na všechny způsoby, zkuste určitě i slovenskou fučku. Tato verze je o trochu luxusnější, neboť je v ní slanina, takže je výborná chuť zaručena. A jak ji uděláte?
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 150 g slaniny, 2 cibule, 50 g hladké mouky, česnek (dle chuti), sůl.
- Brambory dejte vařit do hlubší nádoby se špetkou soli. Vody dejte ale tentokráte více, než jste zvyklí, budete ji později potřebovat. Mezitím na pánvi vyškvařte na kostičky pokrájenou slaninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky nebo nadrobno.
- Vyškvařený tuk ze slaniny slijte na druhou pánev a usmažte na něm cibulku do zlatohněda.
- Když jsou brambory uvařené, slijte vodu z nich do menší nádoby a dejte stranou. Brambory rozšťouchejte, přisypejte k nim mouku, vraťte zpátky na plotnu a na velmi malém a mírném plameni míchejte a postupně přilévejte vodu z brambor tak dlouho, až začne kaše „odfukovat", tedy tvořit praskající bubliny.
- Míchejte a přilévejte případně vodu dál, až se mouka uvaří a dosáhnete té správné konzistence. Trvá to zhruba 5 minut. Dle chuti můžete přidat česnek utřený se solí.
- Kaši dejte do větší misky nebo hlubokého talíře a podávejte omaštěnou a posypanou cibulkou a slaninou.
Náš tip: Jednoduchým pokrmem z brambor bývaly kdysi i škubánky. Ty si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více