Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny: Tenhle slaný koláč se špenátem, smetanou a sýrem chutná i králi, vůbec se tomu nedivím
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Když jsem v květnu 2023 poprvé pekla speciální slaný koláč se špenátovou náplní, sýrem a smetanou, netušila jsem, že to bude láska na první kousnutí. Jednoduché křehké těsto fantasticky ladí s kombinací výrazného sýra, špenátu a smetany. A koláč chutná skvěle teplý i studený, tak ho třeba vyzkoušejte.

Korunovační koláč neboli quiche

Když byl v sobotu 6. května 2023 oficiálně korunován princ Charles na krále Karla III., prohýbaly se ve Spojeném království stoly pod mnoha delikatesami. A chybět nemohl ani králův oblíbený korunovační koláč, který se tak dokonce v originále i jmenuje – Korunovační quiche.

Recept na koláč z křehkého těsta s jemnou smetanovou náplní je volně dostupný na oficiálních stránkách královské rodiny a předpis je na formu o průměru 20 cm. Lákalo mě vyzkoušet totéž, na čem si pochutnává královská rodina, a tak jsem recept přeložila, koláč upekla a od té doby se králi vůbec nedivím.

Slané koláče z křehkého těsta moc nemusím, výjimkou je snad jen slavný Quiche Lorraine. Ale královský koláč, který má v oblibě Karel III., je už i můj favorit. Ostatně posuďte sami. Při přípravě jsem postupovala podle originálního receptu, ale suroviny na těsto jsem si malinko upravila. 

Recept na korunovační koláč 

Na formu o velikosti 20 cm budete potřebovat: 

Na křehké těsto: 125 g hladké mouky, 50 g vychlazeného másla (nebo půl na půl sádlo a máslo), 2 lžíce mléka (nebo více) a 1 lžičku soli. Originální recept uvádí jako možnost také koupit 250 g hotového křehkého těsta (k dostání u nás za cca 45 Kč).

Na náplň: 125 ml mléka, 175 ml smetany, 2 vejce M, 1 lžíci nasekaného čerstvého estragonu, špetku soli, 100 g nastrouhaného čedaru, 180 g krátce blanšírovaného špenátu, vymačkaného a nasekaného, ochuceného solí a pepřem, a 60 g vařených sójových bobů edamame.

Postup:

  1. Mouku smíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Promíchejte, dokud nevznikne směs podobné konzistence jako drobenka. Po lžících přidejte mléko a vytvořte celistvé hladké těsto (já jsem musela přidat mléka trochu více, než bylo uvedeno v originálním receptu, jinak se těsto drolilo). Přikryjte a nechte 30–45 minut odpočívat v chladničce. 
  2. Formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na kruh o něco větší, než je forma, vložte je do formy, propíchejte vidličkou a jemně přitlačte k okrajům. Přikryjte a nechte dalších 30 minut odpočívat v chladničce.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Na těsto dejte pečicí papír a zatižte jej suchými fazolemi. Takto korpus předpečte v troubě asi 15–20 minut. Poté odstraňte papír i fazole a korpus ještě krátce dopečte při 160 °C, ale maximálně 5 minut. Poté jej vyjměte a troubu nechte zapnutou.
  4. Rozšlehejte mléko, smetanu, vejce a bylinky s trochou soli. Na korpus nasypte polovinu najemno nastrouhaného sýra, přidejte nakrájený špenát a krátce povařené a vychladlé sójové boby a zalijte tekutou směsí. Posypte zbylým sýrem, vložte do trouby a pečte 20–30 minut, dokud není povrch pevný a zlatavý. 
  5. Hotový koláč lze podávat teplý či studený, vhodnou přílohou je zeleninový salát. 

Moje tipy a zkušenosti z přípravy: 

  • Těsto jsem dělala podle originálního receptu 2x, ale ani jednou nestačilo množství mléka. Pokaždé jsem musela přidávat. Stačí ovšem opatrně po lžičkách, dokud se přidané mléko s těstem hezky nespojí. Konzistence těsta připomíná linecké
  • Koláč jsem pekla do formy o průměru 24 cm, dávku těsta jsem tedy zdvojnásobila, a suroviny byly: 250 g hladké mouky, 120 g másla a 6 lžic mléka. Suroviny na náplň i při dvojnásobné dávce těsta stačí z původní verze.
  • Máte-li vyzkoušený recept na slané křehké těsto, použijte jej. V tomto případě jde totiž stejně hlavně o náplň. 
  • Jelikož jsem těsto dávala do nižší formy, byla i vrstva náplně nízká. Zvolíte-li menší formu, náplň více vynikne. Ale nám doma chutná poměr těsta a náplně i takto. 
  • Sójové boby edamame, o kterých jsme psali už dříve, se neřadí mezi luštěniny, ale mezi zeleninu. Jde totiž o nezralé sójové boby a mají tak blíž třeba k hrášku. Hráškem je ostatně můžete i nahradit, pokud je neseženete. Boby se prodávají jako lusky (ty musíte povařit a vyloupat), anebo jako už vyloupané boby, které stačí krátce 2–3 minuty povařit.
  • Doporučuji začít přípravou těsta a v době, kdy se bude chladit v lednici, si připravit špenát (krátce podusit, přecedit a nakrájet) a sójové boby (krátce povařit a zchladit).
  • Na sýru nešetřete a určitě použijte čedar. Já kupuji klasický anglický a na chuti to je znát. Totéž platí pro estragon, který je lepší použít čerstvý. 
  • Sýr doporučuji rozdělit na třetiny. První třetinu nasypat na předpečený korpus, druhou vmíchat do tekuté náplně a poslední posypat náplň. Při tomto postupu se ale hodí dát sýru trochu více, celkově asi 130–150 g.
  • V originálním postupu se doporučuje velmi opatrně promíchat náplň s již naskládanými surovinami (tedy sýrem, špenátem a boby) na korpusu. Tento krok je ale riskantní, snadno při něm můžete korpus narušit. Proto je možná „bezpečnější“ přimíchat část sýra do náplně rovnou.

Autor: Šárka Adámková

gastronomická novinářka

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli