Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mango matcha latté: Trendy nápoj z kaváren i sociálních sítí dodá energii a na léto je jako dělaný
Zdroj: Zdroj. Freepik, jcomp

Už vás nebaví pít na povzbuzení jen kávu? Tak co ji nahradit matchou? Tento zelený nápoj vás nastartuje víc než samotná káva a ještě vám energie z něj vydrží delší dobu. Když navíc přidáte led a mangový sirup nebo pyré, získáte naprosto dokonalý nápoj i pro teplé letní dny.

Matcha – slavný nápoj z Japonska

Matcha se u nás popíjí poměrně dlouho, v poslední době se ale častěji objevuje i na menu mnoha stylově laděných kaváren vedle kávy a je čím dál tím víc populárnější. Kromě toho, že se pije samotná se stává i součástí různých moderních drinků. Jedním z nich je právě mango matcha latté, které v sobě spojuje specifickou chuť zeleného prášku, sladkého exotického ovoce a mléka.

Výrazně zelený čaj

I když matchu často popíjíme místo kávy, ve skutečnosti je to čaj, konkrétně na jemný prášek rozdrcené lístky ze speciálního japonského zeleného čaje. Jeho lístky se totiž před sklizní zakrývají, aby se v nich zvýšil obsah chlorofylu, jenž dodává právě rostlinám jejich zelenou barvu. Díky němu je pak matcha opravdu výrazně zelená. 

Matcha je vynikajícím zdrojem antioxidantů, navíc obsahuje kofein. Je ho v ní sice méně než v kávě, na rozdíl od ní ale matcha povzbudí na delší dobu, neboť se kofein uvolňuje do těla pomaleji a pozvolněji. Nedochází tak v jejím případě jako u kávy k rychlému nakopnutí a pak pádu vedoucímu opět k únavě. 

Aby vznikla pěna

Matchu je možné zalévat horkou i studenou vodou. Důležité je však připravit ji s pomocí  bambusové metličky zvané chasen ve speciální misce. Matcha totiž není jen výluh, ale do nápoje se používá celý prášek. Pokud byste jej zalili a zamíchali lžičkou, vytvoří se hrudky. S pomocí chasen je ovšem nápoj hezky hladký až sametový a navíc na něm uděláte krásnou pěnu. Případně lze použít i ruční napěňovač mléka nebo nápoj připravit v šejkru.

S mlékem a mangem

Japonci matchu jen zalévají teplou vodou a pak popíjejí samotnou bez mléka a cukru. Protože je ale matcha trochu nahořklá, je lepší si ji trochu zjemnit mlékem a udělat z ní takovou variaci na klasické kávové latté. Právě tento drink se stal hitem v mnoha kavárnách a v některých šli ještě dál při vytvoření nápoje známého jako mango matcha latté

Tento trendy nápoj se připravuje z klasické matchy, mangového sirupu a mléka. To vše dohromady vytváří úžasně osvěžující tropický drink, který navíc díky barevným vrstvám vypadá efektně. Je tak dokonalým instagramový drinkem, který se krásně vyjímá na fotografiích. Vzhledem k tomu, že se nejčastěji podává na ledu, je samozřejmě i nápojem jako stvořeným pro horké letní dny. 

Domácí mango matcha latté

Pokud vás tento letní barevný nápoj zaujal, můžete si jej snadno udělat i doma. Jednodušší je koupit si mangový sirup, ale ještě lepší bude z čerstvého manga. Jak tedy mango matcha latté připravíte?

Budete potřebovat: 1 malé mango, oloupané a nakrájené na kousky, 1 lžičku matcha prášku, 60 ml horké vody, 1 lžičku tekutého sladidla (např. med, agáve), 180 ml mléka a led.

  1. V mixéru nejprve rozmixujte kousky manga na pyré. Matcha prášek nasypejte do malé misky. Přidejte horkou vodu a šlehejte 15-20 sekund, dokud nevznikne pěna. Přidejte sladidlo a opět promíchejte.
  2. Sklenici naplňte mangovým pyré asi do ¼. Přidejte led. Přilijte mléko, dokud nebude sklenice téměř plná, a na závěr přilijte matchu. Před ochutnáním promíchejte.

Náš tip: Klasickou ledovou kávu si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Teakandthyme.com: Mango Matcha Latté

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli