Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská kuchyně skrývá mnoho pokladů, Pepa Nemrava mnoho z nich odhalil.
Zdroj: se souhlasem Josefa Nemravy, koláž Toprecepty

Tradiční česká kuchyně nabízí mnoho pokrmů, které jsou snadné na přípravu, zužitkujeme do nich, co máme zrovna doma, a navíc si na nich pochutnáme. Mezi taková jídla patří i staročeský kuthan, ve kterém najdete všechno, co máte rádi. Skvělý recept na něj má Pepa Nemrava.

Kuchyně, která neplýtvala

Staročeská kuchyně nebyla postavena na drahých surovinách. Byla to kuchyně selská, šetrná a důmyslná. Když zbyly kousky masa ze včerejší pečeně, šlo o výhodu, nikoliv problém. Základním pravidlem bylo zužitkovat vše, co se dalo k vaření použít. Kosti na vývar, škvarky na dochucení a drobné zbytky masa do směsí nebo zapékaných jídel. Maso se často dusilo s cibulí a následně zalévalo smetanou, ať už sladkou, zakysanou, nebo smetanovým základem vzniklým z podmáslí či šlehačky.

Kuthan a jeho příbuzní

Jedním z příkladů je kuthan, staročeské jídlo, jehož dnešní verze často využívá kombinaci několika druhů masa, cibule, česneku, hořčice a smetany. Připravuje se v pekáči, kde se všechny suroviny propojí a zapečou, čímž vznikne hutné, syté jídlo, které skvěle chutná i druhý den. Kuthan byl právě takovým jídlem „ze všeho, co zbylo“.

Maso nemuselo být čerstvé, častěji šlo o uzené, vařené nebo dokonce pečené z předešlého oběda. Právě takové doporučuje ve svém receptu i účastník MasterChef Česko 2020 Pepa Nemrava. Ten na svém instagramovém profilu prezentoval svůj způsob přípravy staročeské klasiky.

„Příbuzným“ pokrmem bylo masové frikasé, pokrm z masa nakrájeného na kostičky, nejčastěji kuřecího nebo vepřového, které se dusilo na cibuli a zahušťovalo smetanovou omáčkou. Někdy se k dochucení přidávala i kyselá okurka nebo kopr, což dodalo výslednému jídlu osobitou chuť. Podobně se připravovalo i takzvané štufáto – směs masa, cibule, zbytkové zeleniny a koření, která se často podávala s chlebem nebo knedlíky. 

Cibule a smetana jako spojka chutí

Cibule v těchto jídlech nehrála roli pouhého ochucovadla, ale bývala základem. Dlouze restovaná cibule dodala masu sladkost a hloubku, zatímco smetana vše zjemnila a spojila. Tento kontrast mezi karamelizovanou cibulí a kyselostí zakysané smetany je typický pro řadu staročeských omáček. A co víc, dokázal udělat z průměrného masa skutečnou lahůdku.

Staročeský kuthan

Na přípravu sytého pokrmu plného chutí budete potřebovat500 g hovězího masa, 500 g vepřového tučnějšího (krkovice, bůček), 300 g klobásy, 300 g uzeného boku nebo slaniny, 1 cibuli, 1 lžíci mleté papriky, 3 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 stroužky česneku, 250 ml smetany 33%, 200 g zakysané smetany, sůl a pepř, nasekanou petrželku na dozdobení.

Jak na to?

  1. Maso a uzený bok nakrájíme na větší kostky, klobásu na kolečka, cibuli na půlkolečka a vše dáme do misky.
  2. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný česnek, plnotučnou a kremžskou hořčici, mletou papriku a důkladně promícháme.
  3. Směs přiklopíme a necháme uležet do druhého dne.
  4. Druhý den přendáme směs do pekáče, podlijeme 300 ml vody, přiklopíme a dáme péct do trouby na 200 stupňů 90 minut.
  5. Upečené maso odklopíme, zalijeme smetanou, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a ještě 20-30 minut dopečeme.
  6. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou. Servírujeme s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Náš tip: Součástí staročeské kuchyně je i králík na smetaně, kterého si můžete připravit podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku