Prdelačka

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: 20-30 min. 2 - 3 porce Pro začátečníky 45 názorů

Suroviny

jelita (nebo vážený jelitový prejt)
3-4 stroužky česneku
1 cibule
majoránka
1 Masox kostka
pepř
1 brambora (střední)
sádlo
rýže (kroupy, dle chuti)
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na kousek sádla dáme najemno nakrájenou cibulku a osmažíme do sklovata.

  2. Přidáme 2 stroužky utřeného česneku a zalijeme trochou vody s kostkou Masoxu.

  3. Přidáme nakrájená, rozdrobená, případně nastrouhaná jelita-prejt) a rozvaříme do struktury bez zjevných kusů.

  4. Přidáme horkou vodu a nastrouhaný brambor na hrubém struhadle a zbytek česneku.

  5. Dáme cca 2 špetky majoránky a vaříme, dokud není brambor změklý.

  6. Dochutíme pepřem a případně tekutým kořením (Vegeta).

  7. Vypneme a přidáme pro vůni zbytek majoránky.

Poznámka

Polévku podáváme s rohlíkem. Zprvu jsme dávali do polévky krupky, nebo rýži, ale zdálo se nám to být zdlouhavé z důvodu jejich máčení a předvaření. Zahuštění nám udělá stejnou službu i syrový brambor, který má škrob a tak je polévka taková trošku krémovější. A hlavně nahrubo nastrouhaný brambor zkracuje vaření a není nutná předběžná příprava. Dobrý vážený jelitový prejt mají v Globusu. JDE POUZE O ZKRÁCENÍ VAŘENÍ.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 161 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Prdelačka

  • Jaroslav Petru Jaroslav Petru

    Tak,tohle bych ani ,,prdelačkou"nenazval ,spíš nějaký jelítkový krém, do prdelačky patří vepřová krev,,čerstvá"a samozřejmě kroupy a a musíte mít vepřový vývar, alespon z ovaru a né to dělat z vody.

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    U nás se taky vždycky říkalo prdelačka a nikdy nám to divný ani sprostý nepřišlo.. Dokonce se pod tímto názvem i v menších řeznictvích prodává ;-) U nás, na Hané :-)

    Odpovědět

  • Coleta Coleta(neregistrovaná)

    Teda zajímavá diskuse. příspěvek uživatele Chvalozpěvy jsem nečetla. Na severní Moravě se pojem prdelačka pro tuto polévku používá běžně a běžně se užívá i v kraji Vysočina, tedy alespoň mými příbuznými. já se zase podivuji nad tím, že se podivujete nad tímto názvem:-D Pokud v životě řešíte jen název receptu či otázku kde se vzala tu se vzala prdelačka, tak Vám povím, že Vaše starosti bych chtěla mít:-D

    Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Chvalozpěv:Díky, celé je to zajímavé čtení;-):yes:

    U nás se zas říká této polévce " Černá polévka";-)

    Odpovědět

  • Chvalozpěv Chvalozpěv(neregistrovaný)

    všem posílám odkaz na vysvětlení výrazu "prdelačka":
    http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Zajímavá diskuze.Ale docela by mě zajímalo,kde vlastně tento název vznikl,protože u nás to taky vždy byla a je světlá a tmavá polívka.Slovo prdelačka jsem slyšela také až v dospělosti a to,myslím,v televizi v nějakém zábavném pořadu a vůbec jsem tenkrát netušila o co jde. A co se týká slušnosti nebo neslušnosti tohoto výrazu,tak vím jedno,že od svého tatínka,co by malé dítko bych za toto slovo dostala určitě,s prominutím,přes hubu.Byl to až moc velký slušňák.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Osobne jsem slysela vyraz "Prdelacka" az tady na topkach. Rikalo se ji za mych casu u nas svetla ci tmava. Absolutne me tato diskuze pobavila, asi je opravdu jedno, jak se polevka jmenuje.
    Ta Vaclava je rekneme takova variace (masox, brambor, ryze).
    Vysvetleni rozmarynaH opravdu famozni, diky!
    Na posledni zabijacce v Cechach jsem byla pred 20-ti lety. Ani tenkrat jsem neslysela vyraz "Prdelacka" a to vim velice dobre, neb mi one polevky vrazili dva hrnce do vysokeho snehu, dali mi stolicku a rekli mi: "Michej furt, pomalu a jiste".

    Odpovědět

  • casino casino

    venkovanka:
    Nevím, jak tomu říkali staročeši:-)) ale u nás byla buď světlá, nebo tmavá zabíjačková polévka. S názvem prdelačka jsem se potkal až v dospělosti. Napřed jsem myslel, že si ze mě dělají prdel a pak se mi neudělalo dobře...
    Pozítří jsem pozván na zabíjačku do Holomóca..., tak jsem žádostiv, jak to zovou mladočeši křtění Moravou...:-))
    ********
    U nás ji míváme v mrazáku a když dojde, tak si na ni občas dojdu do bufáče. Kvalita se různí a teď už je mi jasné proč asi...;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    venkovanka - špagetka: To byl VTIP.

    Nicméně se u nás ten výraz opravdu nepoužíval, ani nikdo jiný ve vsi. Obě polévky miluju :-p, jen se k nim už teď tak často nedostanu :-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hele, lidi, necháme diskuzí o název, stejně se neshodneme a stejně by si každý hájil svou pravdu;-). Ale - vzpomínáte si na konzervu zvanou Krevní tučnice? Z té se přece dala udělat prdelačka, že jo? Ale to už je taky myslím v propadlišti dějin, nebo dělá se ještě ???

    Odpovědět

  • venkovanka venkovanka(neregistrovaná)

    Propána, može mi někdo vysvětlit, co je na výrazu prdelačka neslušnýho????????:-O:-O:-O:-O. Dyk tak se odpradávna nazývala polívka děláná původně jen z krve čerstvě zabitého prasete, krup, majoránky, česneku a soli Jelita se přidávali dle možnosti jako vylepšení. Ve starý češtině se nazývala trdelnica, podle trdlíku na míchání a během věku se z ní stala prdelačka, ale na tom snad není nic neslušnýho :-O:-O:-O:-O:-O

    Odpovědět

  • zizala zizala

    U nás se mluvilo slušně, takže výraz prdelačka jsem pochytila až jako dospělá :-)) Říkali jsme světlá a tmavá nebo jitrnicová a jelítková polévka. Původní význam slova mě zaujal a děkuju Rozmarýnce za rozšíření obzorů ;-):-K Tady je krásně vidět, jak se jazyk rozvíjí a v přeneseném významu se slovo někdy ujme lépe než v tom původním :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Vaclav Fronek:přesně táák;-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Moje nemilejší děvčata. Vždyť nejde o nic. Říkejme "Prdelačka" ať je to tak, či tak a hlavně, že základ je přibližně stejný a i chuť je přibližně stejná. Víme všichni o co jde a vařme tak jak nám chutná, nebo jak máme hluboko do kapsi. Zkrátka PRDELAČKA toho nebo toho s rohlíčkem křupavým je balada a slast na jazíček pro nás normální jedlíky a ti co to nemají rádi, je to jejich věc a neberme jim to. Mají rádi něco jiného, třeba co zase my nemusíme.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    rozmarynaH:Polévka se kořenila vždy až před spotřebou,neb jí bylo hodně a zkazila by se.;-)Jinak nedávno říkali v rádiu,že název Prdelačka vznikla od vařečky,kterou používali pro zlobivé děti co s ní dostávaly na prdel;-):-KTak nevím kde název vznikl:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

TIP dne na email

Tématické fráze: zabijackova polevka domácí prdelačka prdelačka z prejtu prdelanka polévka prdelačka prdelačka z jelita prdelačka z jelit polívka prdelačka prdelacka polevka černá polévka polévka prdelačka recept jelitový prejt trdelacka jak se vaří prdelačka prdelanka recept polevka z jelita prdelačka polívka prdelacka z krve jelitová polévka prdelonka