Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso se smetanovou omáčkou: Omáčku báječně zjemní strouhaná cuketa a pro krémovou chuť je lepší tučnější smetana
Zdroj: Toprecepty, Iness

Smetanové omáčky jsou oblíbené napříč generacemi. Jsou vydatné a syté a dodají báječnou šťavnatost a chuť i suššímu masu. Jako příloha se k nim hodí knedlíky a rýže, ale také těstoviny či brambory.

Jak se dělá smetanová omáčka

Smetanová omáčka je poměrně rychlá a vydatná. Můžeme si ji připravit v několika variantách. Jednou z možností je přidat do ní sýr, jindy se přidává zelený pepř, ale také ji můžeme připravit s cuketou.

V létě míváme takový nadbytek cuket, které jsou variabilní ve sladké i slané kuchyni, že se občas bojíme, aby na nás nevykoukla z hrnku čaje.

Smetanovou omáčku můžeme podávat s těstovinami, s vepřovým masem, výborně ladí také se šťavnatým kuřecím masem. 

Co je potřeba na smetanovou omáčku

Na smetanovou omáčku je třeba mléko, smetana, mouka a sůl. Různé varianty pak mají dochucení v případě koření, případně bylinek. Je možné přidat již zmíněnou cuketu, na ochucení česnek a vonět může po bazalce

Jak připravit smetanovou omáčku ke kuřecímu masu

Na přípravu smetanové omáčky je většinou potřeba mléko, které ohřejeme a přivedeme k varu. V troše smetany rozkvedláme mouku a za stálého míchání ji vlijeme do horkého mléka a zvolna provaříme na mírném ohni přinejmenším čtvrt hodiny. Nesmí se připálit. Nakonec ochutíme solí.

Pokud se bojíme sražení smetany (většinou se to ale stává u zakysané varianty), tak sáhneme po tučnější smetaně. Ta je totiž stabilnější. Dobrou zkušeností, jak zamezit znehodnocení jídla, je vyndání smetany včas z lednice, aby získala pokojovou teplotu.

Dnešní varianta není s mlékem, ale s vodou nebo kuřecím vývarem. Zajímavou ingrediencí je v ní právě nastrouhaná cuketa. Mladá cuketa bývá krásně šťavnatá a můžeme ji využít celou. Ze staršího kusu slupku oloupeme a vyndáme semínka. 

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak na smetanovou omáčku s kuřetem a cuketou

Na tento pokrm si připravte: 500 g kuřecích prsou, 1 malou cuketu, jednu 12% smetanu na vaření, 2 velké stroužky česneku, asi 700 ml vody či kuřecího vývaru, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžíci hladké mouky, olej, pepř a sůl.

Jak na to? Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky a opepřete je. Připravte si vyšší pánvičku a rozehřejte v ní olej. Přidejte maso a krátce ho orestujte. Podlijte ho vodou a osolte. Česnek oloupejte, rozmačkejte a přidejte k masu. Společně duste deset minut. 

Cuketu omyjte a nastrouhejte ji nahrubo. Přidejte ji do pánve. Ohřejte vodu nebo vývar a přilijte k masu. Duste deset minut. Z mouky a vody si v menším hrnku připravte záklechtku a vlijte ji ke směsi. Přisypte bazalku a vařte alespoň čtvrt hodiny. Nakonec vlijte smetanu a ještě pár minut povařte. Jako přílohu můžete podávat rýži, těstoviny, ale i knedlík.

Náš tip: Pokud máte chuť na smetanovou omáčku, můžete vyzkoušet i tuto verzi s pepřem podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více