U Dřeváka nabízí burgery, které ovládly mnoho soutěží: Nelovíme módní vlny, ale držíme kvalitu, říká majitel Radek Klimeš
7. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
Food trucky se již dávno staly nedílnou součástí mnoha akcí, oslav či festivalů. Tento fenomén totiž přináší do české gastronomie něco nového – kvalitní kuchyni, která je přitom servírována „z okénka“. Své o tom ví i v brněnské beer&grill restauraci U Dřeváka, která si pojízdnou pobočku také před lety pořídila.
Burger až k vám
Jak potvrzují ohlasy návštěvníků brněnské restaurace U Dřeváka na sociálních sítích a také naše návštěva zde, tento podnik patří v moravské metropoli k tomu nejlepšímu, co ve „světě burgerů“ najdete. Vyhlášené maso, domácí bulky i skvělé hranolky lákají hosty z celého města.
Popularita beer&grill restaurace už ovšem dávno přesáhla hranice Brna. Majitel podniku Radek Klimeš se totiž již před lety rozhodl, že burgery bude nabízet i mimo „kamennou“ provozovnu. „Food truck vznikl v roce 2012 jako přirozené rozšíření našeho konceptu, chtěli jsme dostat chuť našich burgerů i mimo zdi restaurace,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz. „Pojízdná kuchyně nám umožnila být součástí festivalů, street food akcí a oslovit nové zákazníky přímo tam, kde zrovna jedí a žijí,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Do trucku to nejlepší
Radek vzpomíná, že do tehdy nového projektu šli všichni zúčastnění s nadšením a chutí dělat věci jinak. To se vyplatilo překvapivě brzy. „Už po prvních větších akcích bylo jasné, že o naše burgery je zájem. Zlom nastal, když si lidé začali náš truck cíleně vyhledávat. Recenze a fotky na sítích tomu hodně pomohly,“ přiznává podnikatel.
Lákadlem byly jednoznačně burgery, které připravovali U Dřeváka dlouho. „Jsou naše srdcovka. Ve food trucku jsme zúžili nabídku na to nejlepší – náš ikonický Jack Daniel’s burger, vyzrálé hovězí maso, domácí omáčky. Čerstvé bulky a precizní příprava, to je náš podpis,“ popisuje Klimeš.
Trumfem podle něj jsou signature omáčka s Jackem Danielsem, domácí slaninová majonéza a maso, které zraje minimálně tři týdny. A taky „pořádná porce bez kompromisů“. Že jde o jedinečné jídlo, potvrzují i výsledky v hlasování o nejlepší burger, které probíhá na mnoha festivalech. V současnosti je skóre těch od „Dřeváka“ – 39 x první místo, 14 x druhé místo a 8 x bronzová příčka.
Rozvoj se podařil
Po třinácti letech provozu se mnoho věcí změnilo včetně zázemí. „Aktuálně máme jeden truck a jeden truck-přívěs, který obsluhuje stálý tým 3–4 lidí. Každý z nás má svou roli, ale všichni jsme tak trochu všestranní – od grilu až po komunikaci se zákazníky,“ popisuje Radek pro Toprecepty.cz.
Samosebou přišla i obměna zákazníků a jejich nároků. „Lidé jsou čím dál víc vnímaví na kvalitu a původ surovin. Trendy sledujeme, ale nelovíme módní vlny. Raději držíme kvalitu a jedinečný styl, a když něco přidáme, tak s rozmyslem,“ říká majitel food trucku U Dřeváka.
Pro všechny, kteří by se chtěli pustit do vlastního prodeje na kolech, má Radek radu. „Jděte do toho, ale připravte se, že to není jen o vaření. Logistika, příprava, týmová sehranost a počasí, všechno hraje roli. A začněte jako my – srdcem, chutí a poctivostí,“ vzkazuje Klimeš.
Něco navíc: Pokud chcete vyzkoušet unikátní burgery z food trucku U Dřeváka, budete mít jedinečnou příležitost na blížícím se Apetit pikniku, který proběhne 14. června 2025 od 10 do 19 hodin v pražském parku Grébovka.
Jak funguje food truck restaurace U Dřeváka, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělé domácí housky na hamburger.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více