Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarský dezert epres somlói galuska: Jahodová dobrota připomíná naši žemlovku, ale chutná jako nejlepší dort
Zdroj: Freepik, topntp26

Přemýšlíte, jakou dobrotu udělat z jahod, které jste nasbírali nebo koupili v obchodě? Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, můžete hledat inspiraci v Maďarsku, konkrétně v místním dezertu epres somlói galuska. Tato tradiční maďarská specialita totiž s jahodami chutná úžasně. 

Slavný maďarský dezert

Maďarskou kuchyni si možná spíš spojujeme s noblesními dorty budapešťských cukráren, jedním z oblíbených místních dezertů však je i ten, který se jmenuje somlói galuska neboli somló haluška. V překladu název epres galuska znamená něco jako jahodové knedlíky, s nimi má ale už na první pohled pramálo společného.

Spíš by se o něm dalo říct, že víc připomíná českou žemlovku. Ve skutečnosti jde totiž o sladkou delikatesou maďarských cukráren a kaváren. Kupodivu se s ní ale můžete setkat i v Rakousku, kde jí říkají Somlauer Nockerln. V obou zemích je pak vnímána jako moučník pro slavnostní příležitosti

Sladké noky z piškotu

Tato sladká specialita hodně připomíná tiramisu a stejně jako populární italský dezert se servíruje na talíři, může se však podávat i jako pohár. Celý dezert se připravuje do velké formy, z níž se lžící odkrajují na talíř nebo do sklenice právě jakési noky. Odtud je tedy odvozen název galusky (halušky nebo knedlíky). Druhá část názvu pak odkazuje k maďarské vyhaslé sopce Somló.  

Na rozdíl od tiramisu se ale do maďarské speciality nedávají cukrářské piškoty, ale piškotové těsto, a to rovnou ve dvou nebo dokonce ve třech příchutích. Jedna se v originální verzi dezertu nechává světlá, druhá se dochucuje kakaem a do třetí se případně dávají ořechy. Korpusy se pak prokládají vanilkovým pudinkovým krémem, dále se přidává čokoládová poleva a rozinky namočené v rumu a celý ten zázrak završuje kopec šlehačky

Lehčí verze s jahodami

Klasická verze je poměrně hutná a vydatná, vedle ní se proto ujala i odlehčená a svěžejší  verze s jahodami, která se jmenuje epres somloi galuska. I na ni se pečou dva korpusy – světlý a tmavý, místo vanilkového pudinku se ale dává krém vylepšený o jahodové pyré a čokoládovou omáčku nahrazuje jahodová. Jahody se pak pro větší svěžest přidávají ještě celé a ani tady nesmí chybět šlehačka na ozdobu

Vzhledem k tomu, že je na dezert nutné péct korpusy, jeho příprava je trochu delší a možná i trochu náročnější, rozhodně ale stojí za to epres somloi galuska vyzkoušet. A jak jej tedy připravíte? 

Budete potřebovat: 1 kg jahod, 200 g cukru, 20 g vanilkového cukru. Na jahodový krém: 4 žloutky, 120 g cukru, 10 g vanilkového cukru, 40 g vanilkového pudinkového prášku, 20 g hladké mouky, 600 ml mléka, 50 g másla. Na jahodový sirup: 200 ml vody, 2 lžíce citronové šťávy, 150 g cukru. Na piškot: 9 vajec, špetku soli, 170 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 170 g hladké mouky a 10 g kakaového prášku. Nakonec: 300 g jahod, 600 ml šlehačky a zbytky vařených jahod. 

  1. Jahody omyjte, očistěte, nakrájejte a dejte do malého hrnce. Přidejte oba druhy cukru a vařte na mírném ohni, dokud se cukry nerozpustí a jahody nezměknou. Pak je rozmixujte mixérem dohladka nebo je rozmačkejte a přeceďte přes husté síto, abyste získali hladké pyré.
  2. Pro přípravu jahodového krému dejte žloutky do malého hrnce. Přidejte cukry, vanilkový pudinkový prášek, mouku a trochu mléka a prošlehejte dohladka. Přidejte zbylé mléko a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté přidejte 350 g uvařeného jahodového pyré a nakrájené studené máslo a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud směs nezhoustne. Pak povrch krému zakryjte fólií a nechte jej vychladnout. 
  3. Na jahodový sirup nalijte do hrnce vodu, přidejte citronovou šťávu, cukr a 100 g jahodového pyré. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 5 minut, dokud směs mírně nezhoustne.
  4. Předehřejte troubu na 160 °C (bez horkovzduchu). Pečicím papírem vyložte klasický plech a formu o rozměrech 20x30 cm. Na vanilkový piškot rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky nejprve prošlehejte jen se solí, pak přidejte cukry a ušlehejte dotuha. Poté ke sněhu přidejte žloutky a šlehejte další 3-4 minuty. Do této směsi pak prosejte mouku a zamíchejte těsto.
  5. Třetinu těsta oddělte a vmíchejte do něj kakao. Světlé těsto nalijte na plech, tmavé do formy, urovnejte povrch a pečte v předehřáté troubě - světlý asi 30 minut, kakaový stačí 20 minut nebo méně. To, zda je těsto upečené, zkontrolujte špejlí. 
  6. 200 g omytých jahod nakrájejte je na tenké plátky. Připravte obdélníkový plech nebo formu o rozměrech 20 x 30 cm. Z piškotů odstraňte pečicí papír. Vanilkový piškot rozkrojte a polovinou vyložte dno připravené formy a pokapejte jej trochou jahodového sirupu. Pak jej potřete asi 6 lžícemi jahodového krému a obložte polovinou plátků jahod. 
  7. Vše zakryjte kakaovým piškotem. Trochu jej na krém přimáčkněte. Opět jej pokapejte jahodovým sirupem, potřete jahodovým krémem a obložte zbylými jahodami. Na ně položte poslední plát světlého korpusu a také jej přimáčkněte. Rovněž jej pokapejte sirupem a potřete zbylým krémem. 
  8. Směs nechte dobře odležet v chladu a pak z ní vykrajujte větší noky. Ty v poháru nebo na talíři dozdobte zbylými čerstvými jahodami, zbylým uvařeným jahodovým pyré a šlehačkou. 

Náš tip: Máte-li rádi jahody, můžete si z nich udělat i tyto vynikající řezy podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Somló halušky
Annuskam.hu: Epres somlói galuska recept
Stahl.hu: Epres somlói galuska

 

Recepty k tomuto článku