Dezert Somlói galuska

ssimusshka Kuchařka: ssimusshka

čte se šomlóji galuška Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Ostatní 3 názory

Suroviny

PIŠKOTOVÝ KORPUS:
2 vejce
90 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
---------
KAKAOVÝ KORPUS:
2 vejce
20 g kakaa
50 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
---------
OŘECHOVÝ KORPUS:
2 vejce
60 g hladké mouky
50 g najemno strouhaných vlašských ořechů
50 g krupicového cukru
---------
NÁPLŇ:
500 ml mléka
100 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
3 vejce
vanilkový cukr
---------
ZÁLIVKA:
200 ml vody
cca 100 ml rumu
200 g cukru
---------
DOHOTOVENÍ:
40 g nastrouhaných ořechů
80 g rozinek v rumu
kakao na posypání
---------
šlehačka
čokoládová poleva
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. KORPUSY: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a vmícháme prosetou mouku (s kakaem, ořechy). Rozetřeme na vyložený plech. Pečeme při 200°C cca 10 minut.

  2. KRÉM: V trošce mléka rozmícháme mouku se žloutky. Zbytek mléka svaříme se 150g cukru. Za stálého míchání přilijeme žloutky a vanilku. Směs povaříme a po vychladnutí přimícháme vyšlehané bílky.

  3. ZÁLIVKA: Vodu s cukrem povaříme a dochutíme rumem.

  4. Na dno pekáčku položíme piškotový plát, pokropíme 1/3 zálivky, potřeme 1/3 krému a posypeme 1/2 ořechů a rozinek. Položíme kakaový plát, postup zopakujeme a navrch dáme plát ořechový. Potřeme zbylým krémem a posypeme přes sítko kakaem. Necháme přes noc proležet. Podáváme ve skleničkách, ozdobené šlehačkou a polevou.

Poznámka

Maďarský recept, mírně upravený z Pestrého světa. Já jsem mezi korpusy nesypala ořechy a rozinkami, ale jen jsem hustě sypala kakaem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dezert Somlói galuska

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    V Plzni je maďarská restaurace Visegrád, mají tam vynikající galušku,už jsem na ni naučila chodit i kamarádky.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ssimusshka, žijem na maďarských hraniciach, často chodím do Maďarska a často si tento múčnik tam aj v cukrárňach dávam. Je to jeden z typických maďarských múčnikov. (Tiež mám recept, inakší, ale sama som ho nepiekla.)
    Galuškami sa to volá preto, že sa po uležaní v chladničke lyžicou vykrajujú "halušky" - maďarsky "galuška", obyčajne sa servírujú na tanierikoch s kopou šľahačky. Somló je kraj v Maďarsku - teda halušky z toho kraja.
    Pekný večer!

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    velmi zajímavé - líbí se mi ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: maďarské dezerty somloi halušky madarský dezert šomlo halušky madarské halušky šomloj halušky kakaový korpus halušky šomloi maďarské deserty kakaový piškotový korpus halušky šomlo maďarský desert somloy haluška maďarské dezerty recepty šomlo haluška kakaový dezert piškotový korpus kakaový dezert šomló halušky recept kakaový korpus recept

Zapomněl/a jsem heslo