Low carb jahodová bublanina podle Hanky z Poděbrad chutná jako od babičky, ale nepřiberete po ní ani deko
11. 6. 2025 Vaření
Jahodová sezona je v plném proudu a pomalu se nám blíží ta třešňová. Jedním z nejlepších moučníků, do něhož můžete ovoce zpracovat, je určitě bublanina. Pokud ji navíc připravíte podle receptu od šikovné cukrářky Hanky, můžete si na ní pochutnávat úplně bez výčitek.
Bublanina - univerzální moučník
Bublanina je jedním z nejoblíbenějších letních moučníků. Tato nadýchaná buchta se díky jednoduché přípravě báječně hodí do líných letních dnů a přímo evokuje letní pohodu a prázdniny u babičky.
Klasická je s třešněmi, podobně oblíbená je ovšem i ta jahodová, klidně do ní ale můžete použít i rybíz, maliny, angrešt nebo třeba meruňky, zkrátka cokoliv, co se vám urodilo na zahrádce. Univerzálnější moučník asi nenajdete.
Mohlo by vás zajímat
Nejen jahodová
Bublaninu lze navíc upéct z různých druhů těst. Může být piškotová, šlehačková, z jogurtového nebo z kefírového těsta. Nedůležitější u ní je, aby byla nádherně nadýchaná, vláčná, nebyla dusivá, krásně držela tvar a nerozpadala se nebo se nedrobila. I když je bublanina moučníkem s vysokým podílem ovoce, i tak ale není v souladu s dietou, pokud nějakou držíte.
To ovšem neplatí pro bublaninu od cukrářky Hanky, o níž jsme psali v našem starším článku, a která v Poděbradech pod značkou Low carb v srdci vyrábí nízkosacharidové dortíky a další „sladkosti“. Právě s pomocí low carb diety Hanka před pár lety zhubla 40 kilo a její zákusky jsou důkazem, že mlsat se dá i zdravě.
Low carb bublanina podle Hanky
Jahodová bublanina od Hanky je speciální tím, že ji nepeče z klasické mouky. Místo ní používá mouku mandlovou a bezlepkovou a moučník je díky tomu i přirozeně bezlepkový. Cukr pak nahrazuje jinými nízkosacharidovými sladidly. Hanka navíc bublaninu připravuje z jednoduchého litého těsta s přídavkem jogurtu, který těstu dodá trochu svěžesti, ale hlavně jemnost, vláčnost a ještě lepší texturu.
„Bublanina je nejvláčnější druhý den – pokud tedy do druhého dne vydrží,“ říká pro Toprecepty se smíchem Hanka a dodává: „Skvěle funguje i s citronovou kůrou." A pokud byste ji dělali s malinami, výborně se k nim hodí skořice."
A jak tedy bublaninu podle Hanky uděláte?
Budete potřebovat: 4 vejce, 80 g erythritolu (případně jiné nízkokalorické sladidlo jako je xylitol, čekankový sirup), vanilku (případně 1 lžička vanilkového extraktu), 80 ml rozpuštěného másla nebo kokosového oleje, 120 ml plnotučného řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany), 120 g jemné mandlové mouky, 30 g kokosové mouky, 1 prášek do pečiva (bez fosfátů, bez lepku), špetku soli, cca 300–400 g jahod (lze použít i jiné ovoce¨, např. jahody, borůvky, maliny, ostružiny, rybíz).
- Předehřejte troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev). V míse vyšlehejte vejce s erythritolem a vanilkou do pěny. Přidejte máslo a jogurt, dobře promíchejte.
- Smíchejte suché ingredience (mandlovou a kokosovou mouku, prášek do pečiva, sůl) a postupně je vmíchejte do mokré směsi.
- Těsto nalijte do menší formy vyložené pečicím papírem (o rozměrech cca 25×25 cm nebo podobná velikost). Navrch rozprostřete ovoce. Můžete je případně lehce obalit v kokosové mouce, aby se tolik nepropadlo.
- Bublaninu pečte asi 30–35 minut, dokud špejle po zapíchnutí nevyjde suchá. Po vychladnutí ji můžete ještě posypat např. erythritolem v moučkové formě.
Pokud byste chtěli ochutnat další moučníky značky Low carb v srdci, máte příležitost na nejbližším Apetit pikniku, který se uskuteční již tuto sobotu 14. 6. 2025 v Praze v parku Grébovka od 10 do 19 hodin, kam Hanka přijede se svým foodtruckem.
Fotky Hančiných moučníků si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Trochu odlehčený jahodový dezert si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více