Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlá jahodová zmrzlina
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Výroba krémové jahodové zmrzliny není nijak složitá, ale vyžaduje delší čas, během kterého je třeba jí dávat potřebnou péči. Existuje však verze z mražených jahod, která je hotová do 5 minut a pochutnají si na ní všechny generace.

Co (ne)očekávat od zmrzliny z mražených jahod?

Tato velmi rychlá zmrzlina, kterou si můžete dopřát kdykoli dostanete chuť, bude mít mírně odlišnou konzistenci než klasická smetanová, kterou je třeba během mražení promíchávat.

Jelikož se do ní přidávají nemražené suroviny, nebude tak pevná a nebude možné z ní tvořit úhledné kopečky. A pokud ano, velmi rychle ztratí tvar. Je ji tedy třeba zkonzumovat okamžitě. Co jí není dáno na pevnosti, to však dožene výbornou jemnou chutí.

Jak zmrazit jahody na zmrzlinu?

Zmrazení jakéhokoli ovoce ovlivní jeho chuť i konzistenci. V případě zmrzliny konzistence důležitá není, neboť projde mixérem, chuť je však třeba podpořit už způsobem, jak ovoce zpracujeme před pobytem v mrazáku. Tyto tipy se mohou hodit nejen pro výrobu zmrzliny.

  • Čerstvě utržené či koupené jahody se rychle kazí, proto je ideální je zpracovat a zmrazit okamžitě.
  • Odstraňte stopky a nahnilé, popraskané a jinak znehodnocené kousky.
  • Ovoce nechte v míse s vodou, do které uvolní část nečistot i případný drobný hmyz, a následně důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
  • Ovoce dejte do mrazáku osušené. Přebytečná voda vytvoří na povrchu krystalky a negativně ovlivní chuť.
  • Mrazíte-li ovoce na rychlou zmrzlinu, nakrájejte jej na menší kousky. Bude se s ním poté lépe pracovat.
  • Nejprve nechte ovoce zmrazit rozprostřené na ploché desce (např. prkénko nebo plastový tácek) a poté jej přesypte do nádobek nebo sáčků. Kousky k sobě nepřimrznou a můžete si vždy odebrat jen tolik, kolik právě potřebujete.

Suroviny a potřeby na bleskově rychlou jahodovou zmrzlinu

Kromě jahod je na tuto rychlou a pohodlnou verzi zmrzliny potřeba slazené kondenzované mléko a trocha citronové šťávy pro doladění výsledné chuti. Část kondenzovaného mléka lze také nahradit a různě s kombinacemi experimentovat. Použít lze v různých poměrech třeba smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, mascarpone nebo jiný krémový sýr neutrálnější chuti.

Z dalších potřeb už budete potřebovat jen stolní mixér a stěrku nebo lžíci na vyjmutí hotové zmrzliny. Mixér musí být výkonný, aby zvládl bez problémů zpracovat mražené kousky ovoce. Nezapomeňte proto nahlédnou do návodu, zda si přístroj poradí s ledem. 

Recept na rychlou jahodovou zmrzlinu

Jednodušší a rychlejší verzi zmrzliny nenajdete. Na 500 g mražených jahod použijte asi 150 g vychlazeného slazeného kondenzovaného mléka a šťávu z ½ citronu. Množství kondenzovaného mléka lze upravit podle požadované sladkosti i konzistence. Jak na to?

Zmrazené jahody vložte do mixéru, přidejte citronovou šťávu a polovinu množství kondenzovaného mléka. Nahrubo rozmixujte a přidejte další mléko podle potřeby. Pak už mixujte dohladka a ihned podávejte.

Další příchutě zmrzliny z mraženého ovoce

Jahody přirozeně nejsou jediným druhem ovoce, které lze zpracovat stejným způsobem. Ne každý se však hodí v kombinaci s mléčnou složkou. Nejlépe se bude pracovat drobným ovocem bez peciček, které mixováním změní chuť na hořkou. Nevhodné jsou tedy například maliny nebo rybíz.

Naopak velmi dobrá rychlá zmrzlina bude například z borůvek nebo ostružin.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více