Žloutkové věnečky: Kombinace dobře připraveného odpalovaného těsta a máslového krému s vůni rumu je božská
13. 6. 2025 Vaření
Na žloutkové věnečky nemusíte jen do cukrárny, připravte si tyto luxusní zákusky doma. Máme osvědčený recept a rady, jak přichystat nadýchané odpalované těsto, vanilkový krém i svěží polevu a na co si dát pozor.
Žloutkové věnečky
Vůně vanilkového krému, lehké odpalované těsto a jemná sladkost – to jsou žloutkové věnečky, které si u nás drží pevné místo mezi nejoblíbenějšími zákusky. Možná jste je jako děti dostávali v cukrárně zabalené do papírového ubrousku, nebo je doma pekla vaše babička.
Kromě tradiční varianty plněné vanilkovým nebo žloutkovým krémem a lehce pocukrované nebo se sladkou rumovou polevou. Oblíbené jsou i mini věnečky na jedno sousto, ideální pro slavnostní pohoštění. V některých cukrárnách se také setkáme s odlehčenými verzemi bez másla nebo s rostlinnými variantami pro bezlaktózovou dietu.
Žloutkový věneček tak zůstává klasikou, která dokáže držet krok s dobou – ať už si ho dopřejeme v tradiční formě nebo v moderním pojetí. A jedno je jisté: když se povedou, rozplývají se na jazyku.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě odpalovaného těsta
- Odpalování těsta musí být provedeno přiměřeně dlouho, aby nebylo nízké a tuhé. Hned po přidání mouky těsto mícháme a otáčíme, bude se přichytávat. Nakonec vznikne jednotná hmota bez žmolků.
- Vejce nesmíme šlehat s horkou hmotou. Počkáme, až vychladne. Došlo by totiž ke sražení a tím zničení těsta.
- Vejce přidáváme postupně tak, aby se vždy jedno s těstem dobře spojilo. V těstě by jinak vznikly žmolky, a pak by s ním nešlo pracovat.
Mohlo by vás zajímat
Jak na stejnoměrné věnečky
Stejnoměrnost žloutkových věnečků je klíčem k jejich profesionálnímu vzhledu i rovnoměrnému pečení. Tady je několik praktických tipů, jak na to:
- Pod pečicí papír si výrazně nakreslíme tužkou stejně velké kruhy (např. pomocí skleničky, vykrajovátka nebo kružítka), přičemž průměr klasického věnečku je zhruba 6–8 cm. Papír otočíme psanou stranou dolů (inkoust/tužka nesmí přijít do kontaktu s těstem) a stříkáme těsto podle obrysů. Při pečení je třeba počítat s tím, že věnečky zvětší objem, dáváme (kreslíme) je proto dál od sebe.
-
Těsto bychom měli dávkovat rovnoměrně, jednotlivé kruhy si můžeme předem odměřit lžící (cca 25–30 g těsta na klasický věneček). Když budeme stříkat dva kruhy nad sebe (pro vyšší věneček), je třeba hlídat stejné vrstvení. Dvojité kroužky se vyplatí proto, že je pak budeme moci snáz rozříznout.
-
Pokud si nejsme jistí konzistencí těsta nebo velikostí, můžeme zkusit nejdříve upéct jeden věneček jako test, abychom doladili délku pečení a velikost.
- Troubu je třeba velmi dobře prohřát, než do ní dáme plech s těstem.
- Při pečení nesmíme troubu otevírat. Unikající pára by vedla ke spadnutí těsta a věnečky by výsledku byly ploché a gumové.
- Věnečky prokrojíme ještě teplé, jinak by zkřehly a lámaly se. Dobře upečené věnečky jsou na dotek pevné a kolečka se dají snadno rozříznout.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit žloutkové věnečky
Na žloutkové věnečky potřebujete: Těsto: 125 ml vody, 125 ml mléka, 125 g másla, 160 g hladké mouky, 250 g vajec (cca 5 ks) a 1/4 lžičky soli. Krém: 480 ml mléka, 20 ml rumu, 80 g cukru, 40 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinku), 120 g žloutků (cca 6-7 ks), 5 g vanilkové pasty, 120 g másla a 250 g mascarpone. Poleva: 210 g moučkového cukru, 20 ml citronové šťávy a 10 ml rumu.
Jak na to? Pro přípravu krému nalijte do hrnce mléko a rum a přiveďte k varu. Během zahřívání mléka v míse rozmíchejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku.
Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijte za stálého míchání zhruba hrnek horkého mléka v tenkém proudu do vaječné směsi, tomuto postupu říkáme temperování.
Když jsou vejce temperovaná, nalijte směs vajec do horkého mléka v hrnci. Zahřejte a intenzivně šlehejte, dokud nezhoustne.
Směs sundejte z plotny a rozmíchejte s kousky másla dohladka. Přelijte ji do mísy a povrch ihned zakryjte potravinovou fólií. Ujistěte se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím zabráníte tvorbě škraloupu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude krém úplně vychlazený.
Na přípravu těsta do hrnce nalijte vodu, mléko a přidejte máslo a sůl. Zahřívejte na mírném ohni za občasného míchání.
Když se tekutina začne vařit, přidejte najednou prosátou mouku a intenzivně promíchejte vařečkou. Těsto za neustálého míchání vařte (odpalujte) cca 3 minuty. Odpalované těsto musí tvořit hladkou hroudu.
Těsto dejte do mísy a nechte zchladnout, nejlépe za stálého míchání v robotu. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, postupně do něj zašlehejte vajíčka.
Troubu vyhřejte na 190 °C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Cukrářským sáčkem s velkou hvězdicovitou špičkou na něj stříkejte věnečky o průměru 7 cm.
Pečte asi 25 minut. Během pečení neotvírejte troubu minimálně po dobu prvních 15 minut, aby těsto nespadlo. Po upečení věnečky vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Žloutkový krém krátce, ale důkladně, vyšlehejte s mascarpone. Připravte polevu. Do misky dejte cukr, citronovou šťávu i rum. Ručně třete do hladké husté polevy.
Vychladlé věnečky prokrojte a na spodní část pomocí cukrářského sáčku nastříkejte krém. Vršky namočte do polevy, nechte okapat a poté položte na nastříkanou náplň.
Náš tip: Přichystat si můžete i věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více