Věnečky s karamelovou šlehačkou: Nadýchané odpalované těsto není vůbec složité a krém nahradí ochucená šlehačka
10. 4. 2024 Vaření
Milujete věnečky s karamelovou šlehačkou a nemáte uvařený pudink na krém, a chcete je mít co nejdříve na stole? Zjistěte, jak tento vynikající zákusek připravit a jak do něj přichystat vynikající karamelovou náplň.
Jak správně udělat odpalované těsto
Za nadýchanými věnečky většinou míříme do cukrárny. Možná se obáváme, že je jejich pečení nad naše síly. Věnečky se připravují z odpalovaného těsta. Vypadá jako velmi náročné, ale když se budeme řídit několika pravidly, podaří se nám upéct i tento velmi oblíbený zákusek.
Na odpalované těsto potřebujeme jen: vodu, máslo, mouku, vejce a špetku soli. Základem je tekutina, kterou obvykle bývá voda, případně mléko. Pokud chceme věnečky nazlátlejší, bude mléko tou správnou volbou. Tuk zase přispěje k nadýchanosti korpusu. Může jít o máslo, ale také o olej nebo sádlo.
Všechnu hladkou prosátou mouku najednou nasypeme a do vroucí směsi tekutiny a tuku, kterou připravujeme na mírném plameni. Tak nevzniknou hrudky. Zahříváme, dokud na dně nevznikne bílý povlak, důkaz dobře spařeného těsta. Výsledná směs se nechytá hrnce ani vařečky. Hmotu necháme částečně zchladnout. Pak jsou na řadě vejce. Potřebujeme zchladlou hmotu, aby vejce krásně pojila. Správně přidaná vejce ovlivňují sametovost směsi a to, jak moc těsto při pečení vyběhne. Postupně přidáváme vejce a stále mícháme dohladka a potřebné konzistence.
A jak má vypadat správně zpracované odpalované těsto? Nesladké těsto je hladké bez hrudek a připomíná hodně hustou kaši. Pružné a měkké těsto se dobře dá roztírat nebo stříkat sáčkem s trubičkou na připravený plech.
Mohlo by vás zajímat
Jak péct věnečky
Vzniklé těsto dáváme na plech vyložený pečicím papírem a tvoříme na něm příslušné tvary. Plech dáváme do vyhřáté trouby (nepečeme na horkovzduch) a během pečení ji neotevíráme, protože by věnečky spadly a nebyly nadýchané. Otevřeme ji, až když chceme věnečky vyndat.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit věnečky s karamelovou šlehačkou
Na věnečky budete potřebovat: 250 ml vody, 100 g másla, 50 g sádla, 200 g hladké mouky, 5 vajec a 1 špetku soli. Náplň: 350-400 ml rostlinné šlehačky, 4 plné lžíce karamelového Salka a 1 vanilkový cukr.
Jak na to? Klasické Salko můžete zkaramelizovat i doma. Vodu svařte v hrnci s tukem a solí. Přisypte mouku a míchejte, až se začne oddělovat od hrnce. Pak nechte směs vychladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Do chladného těsta za stálého míchání postupně přidávejte rozklepnutá vejce. Hotovou směs dejte do sáčku a na papír stříkejte malé kroužky. Hotový plech vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Troubu nesmíte zbytečně během pečení otevírat, těsto by spadlo. Dozlatova upečené věnečky vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Pak věnečky rozřízněte.
Šlehačku nalijte do vyšší misky a ušlehejte ji do polohusta. Postupně přidávejte karamelové Salko. Kdyby se zdálo, že už je směs příliš hustá, můžete přikapávat studenou vodu. Šlehačka zvláční a zůstane našlehaná. Doslaďte vanilkovým cukrem.
Karamelovou šlehačkou nastříkejte na spodní část věnečku a přiklopte horní částí. Hotové věnečky dejte uležet do chladna. Věnečky neplňte dlouho dopředu.
Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Odpalované těsto podle Josefa Maršálka: Vodu a olej vyměňte za mléko s máslem. Chuť bude nesrovnatelně lepší, radí cukrář
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta stříkáme na připravené plechy ve dvou vrstvách. Video napoví, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 3 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 18 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2024 08:43
Přečtěte si Zobrazit více
Jak doma zkaramelizovat Salko? Oblíbené karamelové cukroví, řezy a další pochoutky budou díky němu neodolatelné
Jak vyrobit domácí karamelovou šlehačku? Podle videonávodu to zvládnete raz dva
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem