Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na plněné moravské knedle s jahodami podle šéfkuchaře Honzy z restaurace Kamin. S perníkovým posypem chutnají skvěle
Zdroj: se souhlasem Jana Macháče

Nadýchané plněné knedlíky s jahodami, rumem a perníkovou posypkou, to je nebe v ústech. Jak je připravit tak, aby si každý chtěl přidat, to nám prozradil šéfkuchař z pražské restaurace Kamin, Jan Macháč.

Moraváci v Praze 

Je to už více než dva roky, co bratři Marek a Jan Macháčovi, původem z malé vesničky Mořkov u Nového Jičína, otevřeli v Praze restauraci s názvem Kamin (z angličtiny come in). Vsadili na poctivou moravskou kuchyni svých předků a recepty dodnes čerpají z rodinného archivu.

Legendární je jejich podhrdek od dědy. Na marinovaný a pak uzený vepřový lalok s glazé ze silné redukce z vepřových nožiček s medem, nakládanou hořčicí a opečenou sádlovou houskou se sem hosté sjíždějí i z daleka. 

Podobný úspěch měla knedla s vajicem, servírovaná jako nadýchaný domácí kynutý knedlík, pěkně dokřupava opečený a podávaný s marinovaným vajíčkem, žloutkovou pěnou s hořčicí, bylinkovým máslem, smaženou cibulkou, strouhaným žloutkem a lanýžem.

Nově jsme zavedli oběd od babičky," vypráví Marek pro Toprecepty.cz a dodává, že jde o jídlo pro dva, kdy vám na stole přistane například poctivé kuře na paprice se dvěma druhy knedlíků, nebo pečené koleno či husa. 

Stylu podniku jsou přizpůsobené i místní dezerty, které v menu najdete pod názvem „z trouby". Jsou to klasické moučníky i dezerty, kterým moravští bráchové dali moderní šmrnc. A právě to se týká i kynutých plněných knedlíků s jahodami, rumem a voňavým perníkovým posypem. Exkluzivně pro čtenáře webu Toprecpety.cz na tyto knedlíky Honza prozradil svůj recept. 

Honzovy jahodové knedlíky 

Máte-li do Prahy daleko, nebo si zkrátka chcete dopřát kus Moravy u sebe v kuchyni, zkuste se pustit do přípravy těchto vymazlených knedlíků. Nebudete litovat!

Na těsto budete potřebovat: 250 g hrubé mouky, 280 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 30 g droždí, 30 g cukru, 1 vejce, 5 g soli, 1 lžíci tuzemáku Božkov, 30 g másla

Na náplň pak: 300 g jahod, 2 lžíce jahodové marmelády, 1 lžíci tuzemáku Božkov, kůru a šťávu z 1/2 citronu a 60 g cukru 

Na dokončení: 150 g másla, 1 lžíci tuzemáku Božkov, opražené plátky mandlí

K podávání: 1 nastrouhaný perník a moučkový cukr na posypání 

Jak na to? Všechny ingredience na těsto dáme do mísy, pouze sůl dáme úplně poslední, ať se nemísí ze začátku droždí a sůl dohromady. Těsto necháme v robotu míchat přibližně 15 minut. Poté na 3 minuty přidáme rychlost na max a necháme těsto pořádně vymíchat. Těsto necháme v míse lehce nakynout.  

Mezitím si připravíme náplň. Jahody nakrájíme na větší kousky. V misce smícháme marmeládu s božkovem, cukrem, citrónovou kůrou a šťávou. Přidáme jahody a zamícháme.

Vykynuté těsto rozvážíme na 65 gramové kousky. Z těch ručně uděláme malé placičky a přidáme lžíci náplně. Těsto prsty dobře spojíme a vytvarujeme knedlíčky. Lehce si posypeme plech moukou a vložíme na něj knedlíčky.

Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50-60 minut kynout. Knedlíky napařujeme v napařovacím hrnci 12 minut. Poté je špejlí malinko propíchneme. 

Souběžně dáme máslo do rendlíku a necháme malinko přepustit. Až se začne zbarvovat a vonět po oříškách přidáme lžíci Božkova a opražené mandle. Poté rendlík odstavíme z plotny. 

Na talíř dáme na jednu porci vždy 3 knedlíky, polijeme máslem s mandlemi, posypeme cukrem a perníkem a podáváme. 

Rady a tipy šéfkuchaře Honzy: 

  • Na těsto pokládejte náplň postupně. Pokud začne šťáva z jahod stékat po těstě, špatně se knedlíky zavírají. 
  • Knedlíky po napaření vždy propíchněte lehce špejli, aby se nesrazily. Naše babička vždy knedlíky po vytáhnutí z napařovacího hrnce propíchla a poté potřela máslem. Knedlíky tak krásně voněly. 
  • Nebojte se je na závěr dost posypat cukrem a pořádně přelít máslem s mandlemi. Jednou za čas to nevadí. 

Něco navíc: Pokud se s bratry a jejich dobrotami chcete potkat osobně, vyrazte v sobotu 14.6. 2025 na Apetit piknik do pražské Grébovky. Bráchové Jan a Marek zde budou servírovat smash burger s lanýžovou majonézou, smažené blaťácké zlato v "buchtě" a parádní hranolky. 

Jak to v restauraci Kamin vypadá, na to se podívejte v naší galerii.

Fotogalerie - Restaurace Kamin v Praze

Ukázat 15 fotografií

 

Apetit piknik 2025

Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.

Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti. 

Slavné tváře na Apetit pikniku

Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.

 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli