Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nenáročná svíčková i pro začátečníky: Zkraťte si čas přípravy hotovou mraženou zeleninou a další osvědčené vychytávky
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Objevte jednoduchý způsob, jak zvládnout nenáročnou svíčkovou i pro začátečníky. Máme pro vás praktické návody, na co si dát pozor a jak připravit tradiční jídlo, které se povede na první pokus.

Návod na svíčkovou pro začátečníky

Svíčková na smetaně je pro mnoho kuchařů výzvou – ale ve skutečnosti to není žádné kulinářské kouzlo, které by se nedalo zvládnout i s minimem zkušeností. S trochou trpělivosti, chytrým zjednodušením a důvěrou v základní kuchařské kroky ji zvládne připravit i úplný začátečník. A výsledek? Lahodná, voňavá a krémová omáčka s měkoučkým masem, která potěší každého u stolu.

  • Nebojte se mražené zeleniny

Tradiční svíčkovou obvykle připravujeme z čerstvé kořenové zeleniny – mrkve, petržele a celeru. Pokud ale nechceme trávit čas loupáním a krájením, bez výčitek  sáhneme po mražené směsi. V obchodech lze koupit speciální balení mražené zeleniny na svíčkovou. Výrazně si zkrátíme přípravu.

  • Správné maso není jen svíčková

Název pokrmu trochu mate – na klasickou svíčkovou nemusíme nutně využít pravou svíčkovou. Výborně se hodí loupaná či kulatá plec, dále hovězí zadní, kýty, které dlouhým dušením krásně zkřehnou. Maso si předem prošpikujeme anglickou slaninou, dodá mu chuť i šťavnatost.

  • Koření je základ, ale všeho s mírou

Nové koření, bobkový list, tymián – to je klasická trojice, která by ve svíčkové neměla chybět chybět. Nepřeháníme to s množstvím, jinak bude chuť omáčky zbytečně těžká. Méně je někdy více.

  • Mixér nám odpustí nedokonalosti

Zelenina při dušení zůstane trochu nepravidelná. Po rozmixování se všechny drobné kuchařské chyby schovají. Výsledná omáčka bude hladká a sametová – obzvlášť když ji zakončíme smetanou a pár kapkami citronu na dochucení.

  • Pečení místo dušení? Proč ne!

Pokud nemáme rádi dlouhé stání u plotny, můžeme dát hrnec do trouby. Maso i zelenina se budou pomalu dusit pod pokličkou v rovnoměrné teplotě a my zatím můžeme v klidu odpočívat, nebo připravit přílohu.

Na co si dát při přípravě pozor?

  • Zatáhnutí masa na začátku není krok navíc – uzavře póry a maso zůstane šťavnaté.

  • Bujón použijeme kvalitní, ideálně bez glutamátu, nebo ho nahradíme domácím vývarem.

  • Smetanu dáváme až na závěr – jinak se může srazit.

  • Citron přidáváme opatrně – jen tolik, aby omáčka získala příjemný říz, ne kyselost.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit nenáročnou svíčkovou – návod pro začátečníky

Na tři porce potřebujete: 500 g hovězího masa (libové zadní), 300 g mražené zeleniny (na svíčkovou), 1 cibuli, 50 g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, 1-2 lžičky tymiánu, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 smetanu (12%), 1 hovězí bujón, 1–2 lžíce citronu a olej na smažení.

Jak na to? Maso prošpikujte anglickou slaninou, osolte, opepřete a posypejte tymiánem. V hrnci rozehřejte olej a maso ze všech stran rychle orestujte na prudkém ohni, aby se zatáhlo.

Pak maso vyndejte, osmažte cibulku, mraženou zeleninu a přidejte všechno koření.

Do hrnce vložte maso, bujón a ještě zalijte hrnkem vody. Pod pokličkou duste a maso v průběhu dušení otáčejte (může se celé dát do pekáče s pokličkou a péct v troubě). Maso duste cca 2,5 hodiny, dle potřeby podlévejte.

Maso vyndejte a omáčku rozmixujte, pak vlijte smetanu, ještě promixujte a dejte zpět na plotnu.

Dochuťte citronem a solí. Maso nakrájejte, vložte do omáčky a nechte pár minut provařit.

Náš tip: Podle následujícího video receptu si můžete také připravit maminčinu svíčkovou, kterou zvládnou i začátečníci

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli