Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeská švanda: Snadnou omáčku z rozvařených borůvek využijete na lívance i knedlíky a chutná božsky
Zdroj: Toprecepty

V lesích už se to modrá borůvkami, mnoha lidem tak přijde vhod nějaký zajímavý nápad, co z drobných kulatých až do černa zbarvených plodů udělat, když se jim nechce do pečení koláče. Třeba takovou švandu zvládne připravit každý, je rychlá a z lívanců udělá dokonalou letní dobrotu.  

Borůvky z jihu Čech

Švanda není jen legrace nebo strakonický dudák, ale i tradiční regionální specialita z borůvek. Pochází z oblasti jižních Čech, přičemž nejčastěji se  tento jednoduchý pokrm připravoval na Třeboňsku.

Právě borůvkám se na jihu Čech poměrně dost daří, lesy jsou přímo porostlé borůvčím, a ne náhodou se tu (konkrétně v obci Borovany) pořádá i akce příznačně nazvaná Borůvkobraní (letos proběhne v termínu 12.–13. července), v níž jsou tyto lesní plody hlavní hvězdou. 

Švanda nebo žahour

Borůvky neboli černé jahody, jak se jim také na jihu Čech říkávalo, mají nesčetně možností využití. Jsou z nich vynikající koláče nebo kynuté knedlíky, pokud jich ale máte hodně a nemáte dost času na pečení, zkuste z nich udělat švandu.

Tímto názvem se totiž označuje jednoduchá omáčka z borůvek, kterou možná někteří znají i pod názvem žahour. Obě pojmenování jsou regionální a souvisejí právě s oblastí jižních Čech.

Malý rozdíl by se však mezi nimi přece jen možná našel – zatímco do žahouru se často přidává i smetana, ve švandě nebývá. Setkat se můžete ovšem i si názvy kahuda (ta ovšem bývá z brusinek) nebo merenda (ta prý zase nejčastěji bývala švestková). 

Snadná ovocná omáčka

Švanda bývala obvykle borůvková, stejně jako v případě žahouru můžete ovšem narazit i na jahodovou. Zatímco v žahouru mohly být i další ingredience, například se někdy zahušťoval moukou či perníkem, švanda jsou pouze rozvařené temně modré lesní plody s cukrem a máslem.

Může být různě řídká – někdy se taky označuje jako kaše, jindy jako omáčka. Pokud byste ji chtěli hustší, je dobré ji ještě zahustit solamylem rozmíchaným v troše vody. 

Hotovou borůvkovou omáčku neboli švandu lze využít na spoustu sladkých dobrot, nejčastěji se jí přelévaly lívance či vdolky, nebo se hodí na velké sladké kynuté knedlíky, jimž se říkalo blbouny. Stejně tak ji využijete na jednoduché tvarohové knedlíky. Švanda je ovšem tak dobrá, že ji můžete rovnou vyjídat samotnou z kastrůlku. 

Jak na borůvkovou švandu?

Máte-li doma dostatek borůvek a zkoušíte rádi různé krajové recepty, borůvková švanda stojí rozhodně za vyzkoušení. A jak ji tedy připravíte?

Budete potřebovat: 500 g borůvek, 175 ml vody (záleží na požadované hustotě pokrmu), 1 lžíce másla, 4–5 lžic krupicového cukru a 1 lžíci solamylu.

  1. Borůvky omyjte, očistěte a nasypejte do hrnce. Přidejte cukr a máslo, vše podlijte trochou vody (cca 75 ml) a vařte, dokud nejsou borůvky úplně rozvařené. Solamyl rozmíchejte v troše vody a přilijte k borůvkám.
  2. Poté nechte chvíli povařit, aby omáčka zhoustla. Případně ji můžete ještě trochu naředit vodou nebo naopak zahustit. 

Náš tip: Borůvkový žahour vylepšený mlékem nebo smetanou můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli