Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté borůvkové knedlíky na páře
Zdroj: Toprecepty, krkovicka.x

Lehoučké nadýchané knedlíky plněné borůvkami k druhé polovině léta neodmyslitelně patří. Jak na to, aby se po uvaření nesrazily, neroztrhaly a borůvky nevytekly? S tímto postupem krok za krokem se jistě povedou každému.

Univerzální těsto na kynuté ovocné knedlíky

Kynuté knedlíky vařené na páře si můžete dopřát po celý rok, neboť se do nich kromě sezónního ovoce může zabalit i marmeláda, ovocný kompot nebo po vzoru alpského Germknödelu švestková povidla. Mražené ovoce příliš nedoporučujeme kvůli nevýrazné chuti a množství vody, které se z něj uvolní.

Z čerstvého sezónního ovoce se do kynutých knedlíků nejvíce hodí jahody, meruňky a borůvky, ale výborné jsou i s rebarborou, malinami nebo na menší kousky nakrájenými jablky.

Vzhledem k tomu, že nadýchané těsto tvoří většinu objemu plněných ovocných knedlíků, doporučujeme část nadrobno nakrájeného ovoce také pár minut povařit s cukrem a doplnit talíř omáčkou.

Jak na těsto na ovocné knedlíky?

Jednou z variant je vytvořit těsto pomocí kvásku, jako je tomu například u tohoto receptu na borůvkové knedlíky. Pro opravdu nadýchané a lehké ovocné knedlíky bez másla však tento krok můžete vynechat.

Těsto na borůvkové knedlíky obsahuje hrubou mouku, vejce, krupicový cukr, čerstvé droždí, vlažné mléko a špetku soli.

Pro dokonalý výsledek je jedním z nejdůležitějších faktorů teplota mléka. Když bude příliš studené, neaktivuje se droždí, naopak bude-li moc teplé, aktivní látky se spaří a proces kynutí také nenastane. Optimální teplota mléka je přibližně 35 °C.

Mouku je dobré před smícháním s ostatními surovinami prosít, aby se provzdušnila. Poté se důkladně promíchá s cukrem a solí. Dále přijde do směsi rozdrobené droždí, vejce a vlažné mléko.

Hnětení je třeba rovněž věnovat dostatečnou péči. Ideální je použít kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, ručně proces bude pracnější a delší. Těsto je třeba hníst tak dlouho, až bude hladké, nelepivé a dobře tvarovatelné.

Plnění a kynutí ovocných knedlíků

Na tomto těstě je příjemné, že nepotřebuje kynout ještě před plněním ovocem. Co dále rozhodně nepotřebuje, je nadbytečný vzduch uvnitř, který by při vaření způsobil sražení knedlíků, případně jejich roztržení a vytečení náplně. Ze stejných důvodů je také třeba si dát pozor, aby těsto mělo po celém povrchu stejnou tloušťku.

Připravené těsto tedy rozdělte na stejně velké kousky, z každého vyválejte placku, doprostřed umístěte ovoce a při balení a tvarování do kuličky se snažte zaplnit všechny vzduchové mezery.

Vytvarované knedlíky odkládejte na rovnou plochu potaženou pečicím papírem nebo posypanou moukou a dejte kynout zakryté utěrkou na teplé místo. Po 30-40 minutách by při dodržení všech zásad měly zdvojnásobit objem.

Vaření knedlíků ve vodě nebo v páře

Kynuté knedlíky se dají uvařit oběma způsoby, ten za pomocí páry je však šetrnější k povrchu těsta. Není-li tato možnost, vkládejte vykynuté knedlíky do vroucí osolené vody a po chvíli opatrně uvolněte ode dna hrnce. Vařte při mírné teplotě asi 15 minut podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky před servírováním propíchněte špejlí, aby vyšla přebytečná pára.

Vaření v páře, ať už se jedná o speciální parní hrnec nebo napařovací nástavec na hrnec s vroucí vodou, zajistí zachování tvaru a struktury lépe, než je tomu u vaření ve vodě. Na páře potřebují knedlíky asi 20 minut.

Kynuté ovocné knedlíky mají tendenci rychle osychat, proto je dobré je ihned po uvaření potřít rozpuštěným máslem.

Recept na kynuté borůvkové knedlíky na páře

Z následujícího receptu vytvoříte 6 velkých borůvkových knedlíků, které vystačí na vydatný oběd pro 2 osoby.

Na kynuté borůvkové knedlíky budete potřebovat 250 g hrubé mouky, 125 ml mléka, 8 g čerstvého droždí, 1 vejce velikosti M, ½ lžíce cukru krupice, špetku soli, 200 g borůvek, máslo na potření a oblíbenou posypku (moučkový cukr, mletý mák, opraženou strouhanku, strouhaný tvaroh,…).

Jak na to? Mouku prosejte a důkladně promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte rozdrobené droždí, vejce, vlažné mléko o teplotě asi 35 °C a vypracujte hladké, nelepivé a dobře tvarovatelné těsto.

Těsto rozdělte na 6 stejných dílů a na pomoučené ploše vyválejte na placky. Doprostřed každé dejte borůvky a při tvarování knedlíků do kuliček se snažte, aby uvnitř nezůstal žádný vzduch.

Knedlíky odkládejte na plochu s pečicím papírem nebo posypanou moukou a dejte kynout na teplé místo na 30-40 minut. Po této době by ovocné knedlíky měly zdvojnásobit objem.

Vykynuté knedlíky umístěte do parního hrnce nebo na napařovací nástavec nad hrnec s vroucí vodou a nechte v páře vařit 20 minut.

Hotové kynuté borůvkové knedlíky potřete rozpuštěným máslem a podávejte s oblíbenou posypkou.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více