Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vzpomínáte na nedělní návštěvy u babičky? Ať už byly prázdniny nebo ne, vždy tam vzduch voněl vanilkou a na stole stála nádherně pocukrovaná a nazdobená bábovka. Babičky měly recepturu na ni v malíku a mnohdy ji dělaly jen tak od oka. A nebo k odměření surovin použily hrnečky. 

Moučník nejen pro sváteční chvíle

Bábovka je takovým tradičním nedělním moučníkem, který v sobě nese kouzlo starých časů, a spousta lidí si jej spojuje s babiččinou kuchyní. I když ji vnímáme jako český moučník, bábovky pečou i babičky slovenské, německé, rakouské, maďarské, polské, ale třeba i americké. Všude přitom platí za moučník, který patří k nedělní či sváteční kávě. Ne náhodou bývala v minulosti ozdobou odpoledních čajových dýchánků.

Piškotová - krásně nadýchaná

Bábovka se peče z různých druhů těst – třeného, tvarohového nebo kynutého, jednou z těch nejklasičtějších je ale bábovka piškotová. Ta vyhrává pro svou nadýchanost, lehkost a poměrně snadnou přípravu. Jediným zádrhelem je, že je třeba vejce rozklepnout a z bílků ušlehat tuhý sníh. Jen tak bude těsto krásně nadýchané a udrží si svou lehkost. 

Mramorovaná klasika

Bábovku lze různými způsoby vylepšit třeba tak, že do těsta přidáte oříšky, rozinky, čokoládu, perníkové koření nebo kakao. Chcete-li, aby moučník vypadal luxusněji, připravte si bábovku mramorovou, která je založena na spojení světlého a tmavého těsta. Díky tomu pak na řezu vypadá velmi efektně. 

Jednoduchá hrníčková bábovka

Bábovka nepatří mezi extra složité moučníky, nicméně její přípravu si můžete usnadnit tak, že ji upečete podle tzv. hrníčkového receptu. Jeho předností je, že suroviny nemusíte vážit ani odměřovat, vystačíte si s obyčejným hrnkem o objemu 250 ml. Jím snadno odměříte mouku, cukr, olej i mléko.

Právě s odměřováním hrníčky si často vystačily naše babičky, vhod přijde třeba i v létě při pečení na chatě či chalupě, kde nemáte k dispozici váhu. S jejich pomocí tak snadno upečete třeba tuto bábovku jako od babičky podle našeho receptu. Jak tedy na ni? 

Budete potřebovat: 1 hrnek polohrubé mouky, ½ kypřicího prášku do pečiva, 5 vajec, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, nastrouhanou citronovou kůru podle chuti, 1-2 lžíce holandského kakaa, podle chuti rozinky, nasekané ořechy, čokoládu nebo kokos, máslo na vymazání a mouku na vysypání formy, moučkový cukr na posypání bábovky. 

  1. Formu na bábovku nejprve dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. 
  2. Mouku prosejte do mísy a přidejte k ní prášek do pečiva. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Přidejte do něj krupicový cukr a dál šlehejte. Pak do sněhu postupně zašlehejte všechny žloutky a přilijte vlažné mléko, olej a citronovou kůru. Nakonec do směsi vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a promíchejte. 
  3. Asi 2/3 těsta vlijte do připravené formy. Do zbytku těsta vsypejte kakao a případně ještě rozinky, ořechy, čokoládu nebo kokos. Vše společně promíchejte. Toto kakaové těsto nalijte na světlé a špejlí těsta promíchejte, aby si vytvořilo typické mramorování. 
  4. Bábovku vložte do předehřáté trouby, snižte teplotu na 160-165 °C a pečte asi 50 minut. Po upečení nechte bábovku asi 15 minut odpočinout ve formě, pak ji vyklopte a nechte vychladnout. Před podáváním ji můžete pocukrovat. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli