Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je nejkrásnější ozdobou nedělního stolu. Bábovka je prostě klasikou všech klasik a žádný jiný moučník se nehodí k odpolednímu čaji nebo kávě tak jako ona. A jaká je ta nejtradičnější? Přece mramorová, taková, jakou v pořadu Buchty po ránu upekl Josef Maršálek. 

Bábovka jako nejoblíbenější moučník

Pouze a jen bábovkám byl totiž věnován poslední díl oblíbeného pořadu České televize Buchty po ránu, který uvádí slavný cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. A to zcela oprávněně, bábovek je tolik druhů, že by to vystačilo na celý seriál. Skoro v každé rodině ji pečou trochu jinak. Bábovky děláme třené, piškotové, tvarohové, čokoládové, kynuté, malé i velké. Jak hned na úvod řekli Josef Maršálek s Terezou Bebarovou, je to „Klasika, ve které se snoubí nostalgie, opojná vůně a která je nadýchaná jako peřinka... ale pokud se nepovede, dokáže být pěkná dusivka.“

Aby byla bábovka vláčná

Tou nejoblíbenější, která v nás již na první pohled a přivonění navodí atmosféru klidu a pohody nedělního odpoledne, je právě bábovka třená mramorová. Jde o přesně tu bábovku, na kterou má každý vzpomínky z dětství, pro kterou přesně platí označení „jako od babičky“ a jednou za život ji upekl nebo ochutnal snad každý. I když má na ni většina lidí nějaký svůj ověřený recept, nějaké rady vždycky přijdou vhod. Pokud ji upečete podle receptu Josefa Maršálka, budete mít jistotu, že se na sto procent podaří a vysloužíte si slova chvály od každého. 

Jak se dělá třená bábovka?

Třená bábovka patří k těm nejoblíbenějším. Je nádherně nadýchaná a voní máslem a kakaem. Od kynuté bábovky ji odlišuje hlavně to, že „třená bábovka roste v troubě díky kypřicímu prášku do pečiva,“ jak říká Josef Maršálek. Třené těsto je založeno na tom, že se bílky šlehají zvlášť s částí cukru a žloutky se třou s máslem a zbylým cukrem. „U třených pečiv, korpusů a bábovek je podstatné, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu. Šleháte měkké máslo se žloutky, do kterého potřebujete zabalit ten nadýchaný, lehký, krásný sníh,“ říká Josef Maršálek

  • Dejte si pozor hlavně na to, aby vám do bílků nepronikl žádný žloutek. Jak upozornila Tereza Bebarová, mísa, v níž šleháte bílky, by neměla být mastná. To potvrzuje i slavný cukrář: „Právě proto nechceme žádné žloutky v bílcích, protože mastnota a tuk snižují šlehatelnost bílků.“
  • Hlídejte si rovněž, abyste nepřešlehali sníh. „Proto na začátku dáváme cukr, který zabrání tomu přešlehání v první fázi. Když šleháte o 5-10 minut déle, už není stabilní," upozorňuje Josef Maršálek.
  • Poté se ohřeje mléko na teplotu lidského těla kolem 30-35 °C, což nejlépe ověříte prstem.
  • Vlažné mléko se pak nalije do máslové žloutkové směsi a vše se prošlehá metličkou. Poté se metlou vmíchá mouka se solí a práškem do pečiva. 
  • Bílky se přidávají do těsta proto, aby bylo nadýchanější. „Výrobky z třených těst jsou totiž hutnější, to je jejich typická vlastnost,“ říká Josef Maršálek a „sněhem je tedy odlehčíme,“ dodává Tereza Bebarová. Nejprve přidáme jen jednu menší dávku, kterou to trochu nadzvedneme. „Teprve potom to zamícháme do zbylého ušlehaného sněhu,“ doplňuje Josef Maršálek.
  • Do formy nalijeme jen 90 % těsta, zbytek se smíchá s rumem a kakaem. „Kakao totiž potřebujete něčím naředit, neboť logicky zahustí hmotu,“ radí Josef Maršálek. Pokud to neuděláte, je ta část s kakaem suchá a hutná
  • „Pokud vám jde o barvu, je dobré používat holandské kakao, protože je tmavší. Pokud vám jde o chuť je lepší používat přírodní, které má intenzivní kakaovou chuť a vůni,“ doporučuje ještě známý cukrář
  • Tmavé těsto se poté přilije k světlému a nakonec už zbývá jen udělat ono známé mramorování. Na to je nejlepší vidlička. „Mramor potřebujeme udělat horizontálně. Dáme proto dovnitř vidličku a nadzvedáváme to světlé těsto nad to tmavé a děláme takovou vrtuli,“ radí Josef Maršálek
  • U třených těst je podstatné, že se musí okamžitě péct, neboť „bílkový sníh má tendenci padat díky máslu a žloutkům,“ dodává Josef Maršálek
  • Pokud použijete na pečení silnější keramickou formu jako Josef Maršálek, pečení trvá delší dobu. Bude se to péct pomaleji při nižší teplotě, tedy na horkovzduch při teplotě 160 °C asi hodinu. 

Bábovku vylepší čokoládová poleva

Josef Maršálek nakonec bábovku vylepšil ještě čokoládovou polevou z hořké čokolády. Na ni nejprve ve větším rendlíku zahřál smetanu ke šlehání, v níž se pak rozpustila čokoláda. Pokud tu hořkou nemusíte, lze ji nahradit i mléčnou. „Potom ovšem potřebujete zredukovat obsah smetany, protože hořká čokoláda má vysokou stabilizační funkci, takže ji potřebujete málo k tomu, aby poleva ztuhla. Ta mléčná je díky přidanému mléku a cukru naopak řidší,“ radí Josef Maršálek. Proto se jí musí přidat tak o třetinu méně. Hotovou polevou už stačí jen přelít bábovku a dozdobit třeba kokosovými hoblinkami, které se výborně hodí, neboť se kokosem vysypávala již forma. 

Třená bábovka Josefa Maršálka

Pokud jste na bábovku dostali během sledování chuť, můžete si rovnou upéct podle receptu z pořadu. 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, 500 g mléka, 20 g rumu, 240 g másla, 15 g kakaa, 2 g soli, 6 vajec velikosti M a 12 g prášku do pečiva. Na polevu si připravte: 250 g smetany ke šlehání, cca 170 g hořké čokolády, kokosové lupínky na ozdobu. 

  1. Nejprve rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Část cukru nasypejte do bílků a vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte na kousky nakrájené povolené máslo, přidejte cukr a utřete do pěny.
  2. Poté ohřejte mléko. Mezitím vytřete celou formu na bábovku důkladně rozpuštěným máslem a dobře vysypejte kokosem. Mléko přidejte k žloutkům a máslu a promíchejte. Pak přisypejte odváženou mouku, sůl, prášek do pečiva, promícháme metlou a opatrně vmícháme pomocí stěrky ušlehaný sníh z bílků.
  3. Větší část těsta nalijte do připravené formy. Do zbylého těsta stěrkou nebo metličkou vmícháme kakao s rumem a vidličkou uděláme mramorování. 
  4. Troubu si předehřejte na 160 °C, vložte do ní formu a pečte asi hodinu dozlatova. To, zda je upečená, zkontrolujte klasicky špejlí. Upečenou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě a pak vyklopte. 
  5. Na polevu přiveďte smetanu k varu. Přisypejte do ní čokoládu, nechte asi minutku povolit a pak metličkou vymíchejte dohladka. Polevou přelijte bábovku a posypejte kokosovými lupínky. Použít lze i mrazem sušené ovoce nebo sušené květiny

Postup přípravy řezů si může připomenout v naší fotogalerii

Fotogalerie - Mramorová bábovka

Ukázat 7 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti budou společně před zraky diváků péct každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Recepty k tomuto článku