Katův šleh z panenky podle Kuby z MasterChefa: Základem je dobře opečené maso a spojení kečupu s hořčicí
13. 8. 2025 Vaření
Katův šleh patří mezi výrazné pokrmy, které se pevně usadily v nabídce českých hospod a restaurací. Jde o pikantní směs masa a zeleniny s trochou omáčky. Tuhle oblíbenou klasiku si snadno uvaříte i doma, třeba podle receptu finalisty MasterChef Česko 2023 Jakuba Menšíka.
Původ a historie
Katův šleh vychází z receptu známého jako Golemův hněv, který vznikl v pražské vinárně U Golema. Jeho autorem byl kuchař Ivan Rebensteiger, který připravoval směs z hovězí svíčkové, cibule, česneku, paprik, feferonek a kyselých okurek.
Postupně se recept rozšířil po celé republice, adaptoval se na levnější suroviny a dostal nový název. V jídelních lístcích se objevoval pod různými označeními, ze kterých jste ovšem ihned poznali, že jde o „kaťák“.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí chybět
Ačkoliv neexistuje jedna přesná receptura, základní suroviny jsou v podstatě vždy stejné. Hlavní roli hraje maso nakrájené na tenké nudličky, které se rychle orestuje. Doplňuje ho cibule, paprika a důležitá pikantní složka v podobě chilli papriček či feferonek. Typickou chuť dotváří rajčatová část, tvořená z protlaku nebo kečupu, spolu s worcesterem, sójovou omáčkou a hořčicí.
Jaké maso použít
Původní recept pracoval s hovězí svíčkovou, ale v běžné praxi se nejčastěji používá vepřová kýta nebo plec. Tyto části jsou cenově dostupné a po krátké tepelné úpravě zůstávají šťavnaté. V domácích kuchyních se objevuje i odlehčená varianta z kuřecího nebo krůtího masa, která má kratší dobu přípravy a jemnější chuť.
Jakub Menšík, který se v roce 2023 blýskl v soutěži MasterChef Česko, ve svém receptu používá vepřovou panenku. Jak předvedl na Instagramu, i tento druh masa může být pro přípravu tou pravou volbou. Kuba se navíc nebál použít výraznější dijonskou hořčici a nezapomněl ani na česnek.
Zelenina a příloha
Kromě cibule a papriky se k masu často přidávají nakládané okurky nebo kapie, které dodají kyselý kontrast. Oblíbené jsou také rajčata, sterilované lečo nebo žampiony. Někdy se používá pórek nebo chilli papričky pro zvýšení pálivosti. Výběr zeleniny je do značné míry na kuchaři, ale rozhodně by měla být zachována pálivost, přinejmenším lehká.
K tradičním přílohám patří bramboráčky, které díky své křupavosti a výrazné chuti skvěle doplňují pikantní směs. Častou volbou jsou také hranolky nebo rýže, která dobře nasaje omáčku. V jednodušší domácí verzi se „kaťák“ podává i s čerstvým chlebem.
Katův šleh podle Kuby
Na přípravu oblíbené hospodské klasiky budete potřebovat: 400 g vepřové panenky, 2 lžíce worcesterské omáčky, 50 ml oleje (lepší je sádlo), 3 šalotky, 2 červené kapie, 1 lžičku rajčatového protlaku, 1 lžíci dijonské hořčice, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, chilli paprička podle chuti, 150 ml vývaru, 8 malých okurčiček cornichons, sůl a pepř.
Jak na to?
- Panenku pokrájejte na nudličky, osolte, opepřete a přidejte 1 lžíci worcesteru. Vše promíchejte.
- Na rozpálenou pánev nalijte většinu oleje a panenku zprudka zarestujte. Maso dejte stranou a do výpeku přidejte trochu oleje.
- Mezitím oloupejte šalotku a nakrájejte ji nadrobno. Kapii zbavte semeníku a nakrájejte ji na nudličky. Ve volné pánvi na oleji orestujte šalotku, po chvilce přidejte kapii a znovu opékejte. Přidejte protlak, hořčici a vše společně zamíchejte.
- Přilijte kečup, sójovou omáčku a druhou lžíci worcesteru a znovu zamíchejte. Přidejte oloupaný a prolisovaný česnek, osolte, opepřete, přihoďte chilli a zalijte vývarem.
- Lehce tekutinu svařte, přidejte okurky a opečené maso. Vše společně prohřejte a můžete podávat.
- Ideální je na bramboráčcích, ale přílohu můžete zvolit podle své chuti.
Náš tip: Výborný katův šleh si můžete připravit také podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více