Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařená strouhaná jablka vydrží celou zimu.
Zdroj: Toprecepty

Máte na zahradě letní jablka a přemýšlíte, jak si jejich úžasnou, příjemně kyselou chuť uchovat i na zimu? Jedním z nejlepších a nejjednodušších způsobů je zavařit je nakrájené či nastrouhané ve vlastní šťávě. V zimě zásoby ve sklenicích oceníte při pečení koláčů, závinů, řezů nebo přípravě snídaňové kaše. 

Voňavá a šťavnatá letní jablka

Jako letní jablka nazýváme rané odrůdy, které dozrávají v letních měsících – jejich sezona startuje na přelomu července a srpna. Jde o první jablíčka, na kterých si můžeme pochutnávat.

Tato jasně zelená, později nažloutlá jablíčka s růžovým žíháním se pyšní specifickou nakyslou a svěží chutí, jemnou bílou dužinou a příjemnou vůní. Jejich nevýhodou však je, že nevydrží dlouhodobé skladování, takže si jich můžeme užívat jen v jejich sezoně. 

Co s úrodou letních jablek?

Letní jablka rychle podléhají zkáze (obvykle vydrží jen pár dní či týden), takže je nutné je co nejdříve spotřebovat. Zpočátku totiž bývají hezky šťavnatá, pak začnou rychle moučnatět a nejsou již tak dobrá.

I když čerstvá letní jablka jsou vynikající jen tak k jídlu, přímo se nabízí z nich něco dobrého upéct, hlavně tehdy, když se vám jich na zahradě urodí hodně. Naštěstí je lze použít i do mnoha moučníků, třeba do štrúdlů a různých koláčů – rychle se upečou, jsou voňavá a dodají moučníkům svěžest.

Hodí se výborně i na zavařování, třeba do kompotů, neboť krásně drží tvar a mají příjemnou kyselost. Ideální jsou rovněž na různá pyré a přesnídávky, protože je stačí jen krátce povařit. Lahodné jsou z nich také šťávy a mošty – jsou dostatečně šťavnaté a mají vyšší kyselinku, takže výsledný nápoj není mdlý.

Vynikající zavařená jablka 

Pokud si chceme z letních jablek připravit koláč či závin i v zimě, není nic jednoduššího než si je teď zavařit ve vlastní šťávě. Kdykoliv později je snadno použijeme jako náplň do závinu, ale i do různých dalších koláčů, buchet, kaší, jogurtů nebo na lívance.

Výhodou takto zavařených jablek je, že si uchovají svou nádhernou vůni. Rovnou také máme připravenou náplň na pečení, což výrazně šetří čas. Nemusíme nic loupat, krájet ani strouhat. Stačí jen udělat těsto, naplnit ho a upéct lahodný koláč. Směs je už částečně sladká, případně si ji můžeme rovnou dochutit skořicí nebo dalšími druhy koření. 

Jak snadno zavařit jablka?

Jestliže máte zrovna velkou zásobu letních jablek a nevíte, co s nimi, můžete si je tedy snadno zavařit podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: jablka (nejlépe kyselejší), cukr (asi 3 lžíce na jednu sklenici o objemu 400 ml), volitelně mletou skořici. 

  1. Jablka umyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Pokud je strouháte na elektrickém krouhači, není nutné je loupat. 
  2. Jablka dejte do cedníku a vymačkejte z nich šťávu. Podle kyselosti je posypejte cukrem.
  3. Strouhaná jablka pak plňte do sklenic a dobře je upěchujte. Neplňte je až úplně po okraj, ale nechte kousek místa. Okraje očistěte, otřete do čista a do sucha a zavíčkujte. 
  4. Na dno hrnce dejte čistou plátěnou utěrku, nalijte do něj trochu vody (voda by měla sahat ideálně do 2/3 výšky sklenic), vložte sklenice tak, aby se nedotýkaly ani stěn hrnce, ani vzájemně, přiklopte pokličkou a od chvíle, kdy se začne voda vařit, sterilujte při teplotě 85–90 °C asi 20 minut

Náš tip: Z letních i pozdních jablíček si upečte jablečný štrúdl podle našeho videoreceptu. 


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli