Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí jablečný ocet
Zdroj: Unsplash, Towfiqu barbhuiya

Jablečný ocet je skvělé dochucovadlo salátů, polévek i omáček a také ideální způsob, jak zužitkovat letní jablka, která nejsou vhodná na uskladnění. Na výrobu vám stačí pouze jablka, cukr, voda a dostatek času na kvašení.

Letní jablka na jablečný ocet

Hlavní sezóna jablek nastává na podzim, ale i v létě se můžeme těšit z některých odrůd tzv. letních jablek. Ta dozrávají přibližně od poloviny července v závislosti na počasí a na rozdíl od těch, která vydrží uskladnění několik měsíců, jsou určena k okamžité spotřebě. Rychle totiž moučnatí a kazí se, proto je ideální naplánovat jejich využití dopředu a už jen čekat na vhodnou chvíli ke sklizni.

Optimální zralost letních jablek se pozná jednak podle prvních spadlých kousků a také tím, že při pohnutí jablkem se ihned uvolní. V té chvíli už není na co čekat. Letní jablka se dají použít na domácí džem, kompot, do dezertů, na sušení nebo právě na výrobu jablečného octa.

Ingredience a potřeby na výrobu jablečného octa

Výrobu jablečného octa zvládne opravdu každý a ze surovin potřebujete pouze jablka, cukr krupici a vodu.

Z pomůcek na přípravu a kvašení si připravte velké sterilizované zavařovací sklenice, struhadlo, nůž, čistá plátýnka, gumičky, delší vařečku na míchání a kuchyňskou váhu. Sterilizované musí být také uzavíratelné lahve, ve kterých se bude jablečný ocet skladovat. Pro pohodlné přelití se vám bude hodit také trychtýř.

Domácí jablečný ocet krok za krokem

Domácí jablečný ocet se v podstatě vyrábí sám fermentací neboli kvašením, jedinou práci budete mít s okrajováním a strouháním jablek. Jak na výrobu octa z letních jablek?

  1. Omytá jablka zbavte stopky a okrájejte případné kazy.

  2. I se slupkou a jádřinci jablka nastrouhejte nahrubo. Před přemístěním do sterilizované zavařovací sklenice nastrouhaná jablka zvažte. Na každých přibližně 400 g budete potřebovat 1 litr vody a 100 g cukru krupice.

  3. Jablka vložte do sklenice a zalijte oslazenou vodou. Sklenici neplňte až po vrch. Proces fermentace zvětší celkový objem a je tedy třeba ponechat pár centimetrů od okraje volných. Jablka musí zůstat po celou dobu kvašení ponořená ve vodě.

  4. Sklenici přikryjte čistým plátýnkem a zajistěte gumičkou. Místo plátýnka se dá použít i obyčejná papírová utěrka nebo gáza.

  5. Sklenici s jablky nechte stát 10 dnů na světlém a teplém místě, nikoli však na přímém slunci. Dvakrát denně obsah promíchejte čistou vařečkou.

  6. Po 10 dnech obsah sceďte přes čisté plátýnko do jiné nádoby, vymačkejte co nejvíce tekutiny z jablek a opět zakryjte a zagumičkujte.

  7. Nyní potřebuje jablečný ocet 3 týdny v chladu a temnu, po kterých jej podle potřeby opět přeceďte přes plátýnko. Že je dílo hotové a ocet dostatečně vyzrálý, poznáte tak, že se v tekutině přestanou tvořit bublinky.

  8. Jablečný ocet přelijte do sterilizovaných uzavíratelných lahví. 

Na suchém a chladném místě vydrží domácí jablečný ocet až do další sezóny sběru letních jablek.

Když se fermentace nepovede

Na výsledek má vliv hned několik faktorů od dodržování hygieny přes ošetření jablek chemickými postřiky až po nedostatečné okrájení kazových částí. Vždy je dobré na výrobu použít větší množství letních jablek rozdělené do více sklenic umístěných dál od sebe. Jakmile se na některé z nich vytvoří při kvašení plíseň, celá várka je znehodnocená a musí se zlikvidovat.

Na co použít jablečný ocet?

Jablečný ocet má obvykle o něco jemnější chuť než ten klasický kvasný, není tedy třeba jej příliš ředit. Hodí se do zálivky na zeleninové saláty, pro jemné okyselení polévek a omáček i na nakládání zeleniny.

V domácnosti jej lze využít jako klasický ocet například na čištění pračky a myčky nádobí, zředěný vodou v poměru 1:1 poslouží jako odstraňovač bakterií na jakékoli povrchy.

Zdroje informací:

Ceskatelevize.cz: Jablečný ocet
Regiony.rozhlas.cz: Propadli jste kouzlu letních jablek? Češi preferují odrůdy s červenou slupkou
Abecedazahrady.dama.cz: Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více