Jablečný koláč s pudinkem a piškoty: Šťavnatý a vláčný moučník s drobenkou fantasticky chutná, přitom je tak snadný
15. 3. 2024 Vaření
Jablečný koláč s pudinkem a piškoty je úžasná kombinace, jejíž výsledke potěší všechny mlsné jazýčky. Jemný dezert z listového těsta si můžete připravit podle našeho videa.
Koláč s jablky, pudinkem a piškoty
Dali byste si jednoduchý koláč s jablky a pudinkovou vrstvou? Možná znáte nepečený jablkový koláč s pudinkem. Ten, který vám představujeme dnes, má ale jako základ listové těsto. Je velmi snadný, šťavnatý a lahodný. Kromě přípravy pudinku na něm není nic, co by se dalo zkazit, a jeho příprava netrvá díky listovému těstu dlouho. Když máme listové těsto předpřipravené, poskládání dezertu je otázka jen několika pár minut. Kromě toho můžeme využít i zbytek jablek, která máme uskladněná a už třeba nevypadají nejlépe.
Mohlo by vás zajímat
Drobenka na jablečný koláč
Vrcholem celého dezertu je dobrá drobenka. Základ je z polohrubé mouky, krupicového cukru a másla. Jablečný koláč chutná nejlépe, když voní i oříšky a skořicí. Někdy můžeme přidat i vanilku. Drobenka by neměla být ani příliš drobivá, ani příliš sypká.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablečný koláč s pudinkem a piškoty
Na přípravu tohoto dezertu potřebujete: 1 balíček listového těsta (400 g), 2 balíčky dětských piškotů (240 g), 2 vanilkové pudinky, 800 ml mléka, 3 lžíce cukru krystal, 6-8 jablek, vlašské ořechy na posypání (není nutné) a mletou skořici. Na drobenku: 150 g polohrubé mouky, 80 g krupicového cukru a 80 g másla.
Jak na to? Nejprve si v misce připravte drobenku z polohrubé mouky, krupicového cukru a másla. Ingredience promíchejte a vytvořte drobivou směs a misku dejte stranou.
Připravte si vál, posypte ho moukou a rozválejte na něm balíček listového těsta do velikosti plechu. Těsto pomocí válečku přesuňte na plech a vyrovnejte ho. Na těsto vyskládejte piškoty plochou stranou dolů.
Do misky nasypte pudinky a nalijte na ně část z celkového množství mléka a dobře prášky rozmíchejte. Do kastrolu nalijte zbytek mléka a dejte ho na sporák. Začněte mléko ohřívat, postupně přilévejte rozmíchaný pudinkový prášek a připravte pudink. Dobře do něj zamíchejte cukr krystal a dejte ho stranou.
Troubu předehřejte na 180 °C. Zatím oškábejte jablka a nastrouhejte je nahrubo do misky. Ještě teplý pudink nalijte rovnoměrně na piškoty a rozetřete. Z jablek vymačkejte šťávu. Pak je rozložte na pudink. Ořechy nasekejte a posypte jimi jablka. Povrch poprašte skořicí a navrch nasypte drobenku. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Jak připravit dokonale hladký pudink? Jednoduché postupy ukážeme ve videonávodu
Přečtěte si Zobrazit více
Šťavnatý fofr koláč plný jablek: Na přípravě úžasně vláčného a skořicí vonícího koláče je nejdelší škrábání jablek, hotový je za chvíli
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů