Bezlepkový kváskový chléb

mysulka Kuchařka: mysulka

Dietní recepty , Bezlepkové 7 názorů

Suroviny

50 g hladké rýžové mouky
2 polévkové lžíce bezlepkového kvásku
vlažná voda
80 g pohankové mouky
120 g rýžové mouky
20 g kukuřičné mouky
30 g tapiokového škrobu
1 lžička guarové gumy
2 lžičky psylia
1 1/2 lžičky soli
1/2 lžičky chlebového koření
275 - 300 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme rýžovou mouku, kvásek a opatrně přiléváme vodu - té dáme tolik, aby měl kvásek hustotu přibližně jako hořčice. Zakryjeme folií a necháme 10 - 12 hodin zrát.

  2. V míse smícháme všechny suroviny kromě vody, přidáme zralý kvásek a přilijeme vodu - zpočátku dáme 250 ml, vymícháme těsto a necháme chvilku stát. Pak podle potřeby vodu přidáme, já dala 275 ml. Těsto má mít konzistenci řidší hořčice. Formu na pečení vymažeme máslem, vlijeme těsto a necháme na teplém místě kynout. Trvá to déle, než u lepkového pečiva, přibližně 5 - 6 h.

  3. Troubu předehřejeme na 220°C a do trouby dáme kastrůlek s horkou vodou. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu stáhneme na 200°C a dopékáme 45 - 50 minut. Vodu necháme v troubě po celou dobu pečení. Po upečení necháme chléb na mřížce důkladně vychladnout.

Poznámka

Pekla jsem v kulaté formě o průměru 18 cm. Šla by i malá hranatá forma 15/12 cm. Chlebík je menší, ale protože bezlepkové chleby rychleji vysychají, nemá cenu péct velký bochník. Vydržel 5 dní vláčný. Bezlepkový kvásek se mi podařilo vypěstovat podle návodu ze stránek - Co nového na kopci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezlepkový kváskový chléb

  • mysulka mysulka(autorka receptu)

    veruska11: Páni :yes::yes:, ten se povedl :-)
    Dala jsem vaši fotku jako hlavni :yes: :-K

    Odpovědět

  • veruska11 veruska11

    Opravdu výborný chlebík...Zkoušela jsem několik kombinací mouky a všechny opravdu výborné...Chlebík měkký, křehký, nemá chybu..Jen je škoda, že je těsto docela řídké a nelze jej tedy udělat v ošatce...Přidala jsem fotečky, jak se mí povedl:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka(autorka receptu)

    veruska11: Myslím, že jiným škrobem nic nepokazíš :yes:

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    veruska11: ja som primo dala tapiokovy skrob a bol chlebik dobry a skrok som potom pouzivala aj na zahustovanie.S inym som neskusala robit

    Odpovědět

  • veruska11 veruska11

    Mohu se zeptat...Dá se místo tapiokového škrobu použít nějaký jiný bezlepkový škrob? Děkuji za radu...

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Som bezlepkarka,tak sa receptik moc hodi,na vyskusanie.Ukladam do kucharky,a vdaka za inspiraciu.Hlavne ze je z jednodruhovych muk,a nie z MIX-B alebo Jirezka.:yes::yes::-K:-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59

Tématické fráze: bezlepkový kváskový chléb recept bezlepkový chléb recept bezlepkový kváskový chléb recept na bezlepkovy chleb bezlepkovy chleba recept nejlepší recept na bezlepkový chleba bezlepkový chleba z kvásku bezlepkovy chleb z kvasku bezlepkový kváskový chleba bezlepkový kváskový chleba recept recept na bezlepkový chleba bezlepkový chléb recepty kváskový bezlepkový chléb kvaskovy bezlepkový chleba recept bezlepkový chleba kváskový recepty na bezlepkový chléb kvaskovy chleb bezlepkovy bezlepkovy chleb recept bezlepkovy chleb nejlepší recept na bezlepkový chléb

Zapomněl/a jsem heslo