Dokonalé brownies

Vareniste.cz Kuchařka: Vareniste.cz

1 menší plech Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 5 názorů

Suroviny

180 g másla(nejméně 75% tuku) + 5 g na vymaštění formy
180 g tmavé čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty (70 %)
80 g hladké mouky
40 g kvalitního kakaa (ne instantního)
50 g bílé čokolády
50 g mléčné čokolády
3 velká vejce
270 g přírodního krupicového cukru
* místo bílé a mléčné čokolády jsem použila tmavou
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nakrájejte na menší kousky a vsypte je do misky. Přidejte tmavou čokoládu, rozlámanou na kousky. Malý kastrol naplňte do třetiny horkou vodou a misku na něj posaďte tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na velmi mírném plameni a za občasného promíchání zahřívejte, až se máslo i čokoláda rozpustí. Misku můžete také přetáhnout potravinářskou fólií a na dvě minuty vložit do mikrovlnky nastavené na nejvyšší stupeň. Rozpuštěnou směs sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

  2. Mezitím dejte mřížku v troubě na střední pozici a troubu zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Dno pekáčku vyložte pečicím papírem, případně pod něj vložte alobalové ucho (viz Mikovy osvědčené tipy). Mouku a kakao vsypte do jemného cedníku nebo síta a poklepáváním prosejte do mísy, aby se sypké přísady promísily a zbavily hrubších kousků.

  3. Na pracovní ploše, válu nebo prkénku nasekejte mléčnou i bílou čokoládu na kousky; nejdřív zatlačte na špičku nože (měl by být ostrý a těžký) a až pak na celou délku ostří. Špičku udržujte pokud možno na stejném místě a sekejte vějířovitým pohybem. Perfekcionisté můžou ještě otočit prkénko o devadesát stupňů a snažit se o úhledné kostičky.

  4. Vejce rozklepněte do misky a přisypte k nim cukr. Elektrickým šlehačem nebo metlou šlehejte tak dlouho, až směs napění a vypadá jako mléčný koktejl (elektrickému šlehači to trvá tři až osm minut, záleží na výkonnosti motoru). Že jste dosáhli cíle, poznáte podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem. Anebo nadzdvihněte metly a pramínkem směsi, který z nich stéká, pokapejte hmotu v misce; ,čáry’ by měly být na povrchu vteřinu nebo dvě viditelné.

  5. Na vaječnou hmotu teď nalijte vychladlou hmotu čokoládovou a spojte je: lehce je promíchejte plastovou nebo gumovou špachtlí. Vnořte ji u jedné stěny do směsi a prohrábněte ke druhé straně; pak ji zanořte ve středu, jako kdybyste kreslili osmičku. Pokračujte v mísení osmičkovým pohybem, až je hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá; občas mísu otočte. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty našlehaný vzduch, proto buďte při míchání pozorní, ba něžní.

  6. Nad mísou s čokoládovou směsí podržte cedník či síto a prosejte na ni ještě jednou mouku s kakaem tak, abyste povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijte špachtli a oblíbený pohyb do osmičky a začněte sypkou směs spojovat s tekutou. Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaňte míchat, jen zapracujte kousky bílé i mléčné čokolády: pokud možno stejnoměrně je v těstě rozptylte.

  7. Těsto vlijte do formy. Nezapomeňte mísu úplně vyškrabat; nejlépe to jde plastovou stěrkou. Uhlaďte těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku. Formu vložte do předehřáté trouby; po pětadvaceti minutách povytáhněte mřížku a trochu pekáčkem zatřeste. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřete a pečte ještě pět minut. Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Pak můžete dílo vyjmout z trouby.

  8. Nechte upečený moučník v pekáčku až do úplného vychladnutí; pak brownies pomocí alobalu vyjměte, nakrájejte na čtvrtky, každou ještě na čtyři čtverečky a nakonec – jestliže se nechcete úplně ‚sjet’ čokoládou – překrojte čtvereček ještě na trojúhelník. Předpokládám, že po ochutnávání hned začnete zadělávat další várku, ale i tak je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc. Tedy pokud je tam uložíte do nějaké bezpečné skrýše…

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 75 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dokonalé brownies

  • Luciella Luciella

    Dneska jsem poprvé vyzkoušela, jakožto ne velmi zdatná v pečení a musím říct, že za mě top! Opravdu výborný recept.

    Odpovědět

  • MargaretD MargaretD

    Dnes jsem pekla podle tohoto receptu, ale bohužel mě opravdu zklamal :-( Nevím čím to je, ale během pečení mi z formy přímo do trouby odkapávalo máslo, což byla první věc, co mě zarazila, další věc je, že jsem pekla 40 minut a stejně byl střed stále nedopečený, nicméně okraje už byly skoro černé, tak jsem to prostě musela vytáhnout. Brownies jsou mazlavé a chutově jsem si taky představovala něco jiného. Brownies peču velmi často, protože jsem milovník čokolády :-8 řekla jsem si, že vyzkouším nový recept, zkusila jsem tenhle, ale už nikdy víc. Tak jak se u nás doma vždy po brownies během půl hodinky jen zapráší, tak teď je nikdo nechce jíst. :-(:no:

    Odpovědět

  • Vareniste.cz Vareniste.cz(autor receptu)

    Ddd: Ano, je to recept z Apetitu, jak také v receptu na blogu uvádím. Takže nemějte obavy ;-) je jen trochu upravený.

    Odpovědět

  • Ddd Ddd(neregistrovaný)

    Az na to ze je recept zkopirovany z apetitonlinu,tak super:yes:

    Odpovědět

  • babula2 babula2

    Včera jsem upekla své první brownies podle tohoto receptu a je naprosto boží. :yes: Jen povrch byl lehce křupavý,ovšem to vůbec nebrání tomu celý ten vynikající dezert s prominutím sežrat....:-))

    Odpovědět

Tématické fráze: brownies brownies jak má správně vypadat braunis brownies recept dezert s tekutou čokoládou brovnies browies brawnies jak má vypadat brownies brounis brouwnies brownes brownie brovnis brownis brownies z bile cokolady brownies z červené řepy apetit brownees čokoládové braunis s tekutou cokoladou top recepty-brawnies