Jak zahustit rajský protlak. Základem jsou správně vybraná rajčata a trpělivost při vaření, výtečnou chuť zajistí bazalka
27. 8. 2025 Vaření
Protlak z rajčat je poklad letní kuchyně, který si snadno uchováte i na zimu. Často se ale objevuje otázka – čím ho zahustit, aby měl ideální konzistenci a výraznou chuť? Domácí varianta neobsahuje žádné zbytečné přísady a voní po dozrálých rajčatech. Úspěchu dosáhnete trpělivostí a pár triky.
Rajčatový protlak
Rajčatový protlak patří k základním surovinám, které se vyplatí mít doma po ruce. Jeho intenzivní chuť vylepší polévku, omáčku i těstovinový základ a přitom v sobě nese to nejlepší z léta – sladkost a vůni dozrálých rajčat. Pokud si ho připravíme sami, máme jistotu čistého složení bez zbytečných přísad. Stačí jen rajčata bez vad, trocha bylinek a trpělivost a výsledek překoná jakýkoliv kupovaný protlak svou kvalitou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí rajčatový protlak
Na rajčatový protlak potřebujeme masité plody této zeleniny, s menším množstvím šťávy a semínek. Práce s vodnatými rajčaty by byla zdlouhavější a protlak by byl stejně řidší, slabší chuti a déle bychom ho museli vařit.
Jak na to? Omytá a rozpůlená rajčata krátce povaříme, až pustí šťávu a změknou. Protlačíme je přes síto, abychom získali hladkou hmotu bez slupek a jadérek. Dlouhým mírným varem odpaříme přebytečnou tekutinu, až protlak dosáhne požadované hustoty. Do skleniček je možné přidat bazalku nebo jinou bylinku (oregano, tymián, rozmarýn, majoránku), která protlak jemně provoní.
Čím zahustit rajčatový protlak
Správně připravený protlak by měl zhoustnout přirozeně – díky pomalému odpařování vody. Pokud nám připadá příliš řídký, existuje několik možností, jak ho zahustit:
- Dlouhé pomalé odvařování je nejpřirozenější cestou, která zároveň zvýrazní chuť rajčat.
- Protlak je možné zahustit přidáním pevnější základní suroviny (rajčatového pyré nebo passaty).
- Sušená rajčata rozmixovaná do protlaku dodají nejen hustotu, ale i výraznou chuť.
Zahuštění moukou nebo škrobem není u domácího protlaku vhodné, protože to snižuje čistotu a univerzálnost výsledného produktu.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak připravit rajský protlak
Na rajský protlak potřebujete: rajčátka bez vad a bazalku.
Jak na to?
- Rajčata omyjte, překrojte napůl a lžící odstraňte semínka.
- Všechna rajčata vložte do hrnce, podlijte max. 50 ml vody a za občasného míchání rozvařte v nezakrytém hrnci doměkka.
- Rozvařená rajčata protlačte sítem do jiného hrnce. V hrnci pod sítem by neměly zůstat téměř žádné zbytky rajčatových slupek.
- Propasírovaná rajčata vraťte na plotnu a mírným varem je odpařte na požadovanou hustotu.
- Na dno malých vysterilizovaných skleniček dejte pár lístků bazalky. Zalijte je protlakem až téměř k hrdlu sklenice, můžete přidat další bazalku.
- Sklenice s protlakem dobře uzavřete, postavte na utěrku do většího hrnce, zalijte vodou do 3/4 a sterilujte 30 minut od počátku varu. Vyjměte z vody, nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.
Náš tip: Připravte si vynikající rajčatový protlak podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat