Majitel liberecké Ořechovky z Ano, šéfe!: Hvězda byla vzpruhou, přesto jsem cítil vyhoření, přiznal oceněný hospodský
29. 8. 2025 Rozhovory a reportáže
První restaurací, kterou Zdeněk Pohlreich navštívil v nové řadě pořadu Ano, šéfe! byla liberecká Ořechovka. Jak natáčení ovlivnilo její chod, to jsme za Toprecepty.cz zjišťovali u jejího majitele Michala Josefovského. Kuchař, kterému Pohlreich nakonec udělil jednu hvězdičku, také prozradil, jak se s obávaným Šéfem pracovalo, nebo zda je zapojení rodiny do hospody plusem nebo nevýhodou.
Zprvu se obával
Michal Josefovský převzal Ořechovku po mamince a společně se svou sestrou Martinou se snažili navázat na úspěšnou rodinnou tradici. Ne všechny kroky ale byly povedené, tak se Martina, která v restauraci pracovala jako servírka, rozhodla pozvat Zdeňka Pohlreicha a pořad Ano, šéfe!, aby poradili a pomohli.
O tom však Michal neměl ani tušení. „Sestra to se mnou vůbec nekonzultovala,“ říká majitel liberecké restaurace pro Toprecepty.cz. „První dojmy byly velmi smíšené, ale postupem času jsem se začínal celkem i těšit,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Rady od Šéfa
Přestože se zdá, že Zdeněk Pohlreich už není tak ostrý, jak tomu bylo třeba v prvních sériích populárního pořadu, inspirovaného britským Ramsay's Kitchen Nightmares, dokázal Michalovi pár věcí vyčíst. Především šlo o jeho kladný vztah k solení jídla nebo hektičtější styl vaření. I přesto Šéfův přístup nepřišel mladému kuchaři zbytečně ostrý.
„Zdeněk je profesionál a ve většině měl pravdu,“ uznává Michal, kterému renomovaný šéfkuchař mimo jiné radil, aby se zamyslel nad cenami pokrmů ve svém podniku. Polévka za 30 korun totiž Pohlreicha překvapila ještě před tím, než poprvé do Ořechovky vstoupil „Dlouho jsem si myslel, že na to nalákám více zákazníků,“ vysvětluje Josefovský pro Toprecepty.cz.
Povinnost vůči rodině
Recepty podle svých slov vymýšlel většinou on, ale pomáhala mu i jeho sestra Martina. Jako servírka měla dobrý přehled o tom, co by mohlo fungovat a hlavně, o co mají lidé zájem. Když se však nedařilo, necítil se Michal dobře, protože věděl, jakou má zodpovědnost. „Byl to dlouholetý rodinný projekt, který jsem nemohl potopit,“ říká kuchař, který dodnes považuje převzetí restaurace za dárek, který dostal od své mámy.
Rodinná restaurace má podle Josefovského něco do sebe. „Je to super, i když samozřejmě občas tam byly nějaké neshody,“ připouští muž, který v Ano, šéfe! ukázal nejen to, že je dříč, ale také svou touhu se naučit něco nového. Rady Zdeňka Pohlreicha bral vážně, návštěva jeho restaurace Next Door by Imperial ho nadchla „Bylo to naprosto skvělé. Ukázalo mi to, jak se dají věci dělat jednodušeji,“ popisuje Michal pro Toprecepty.cz.
Nečekané finále
Pohlreichova návštěva sice dočasně Ořechovce pomohla, ale nakonec nedopadlo vše podle Michalových představ. „Možná by pomohlo, kdyby Zdeněk přišel dřív,“ myslí si dnes už bývalý majitel a kuchař.
Aktuálně totiž místo jeho podniku najdeme bulharskou restauraci. „Ořechovka už nefunguje, zavřel jsem ji na konci roku 2024,“ říká Josefovský. „Hvězda sice byla vzpruhou, ale i přesto jsem cítil vyhoření a nedokázal bych už restauraci dát to, co si zaslouží,“ dodává.
Jak probíhalo natáčení Ano, šéfe! v hospůdce Ořechovka, kterou Michal vedl, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Jak udělat lepší buřty na pivě, než Zdeňku Pohlreichovi připravil Michal, se naučíte v našem videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více