Makové řezy s podivným názvem Čuč na drát

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 85 minut 18 ks Moučníky , Řezy 35 názorů

Suroviny

5 žloutků
125 g cukru moučka
125 g rozpuštěného másla
100 g mletého máku
100 g polohrubé mouky
5 bílků
špetka soli
půl litru mléka pokojové teploty
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme i do stran pečícím papírem a lehce vymažeme studeným máslem. V misce smícháme mák s moukou. Předehřejeme troubu na 170 ° C spodek/vršek a rošt dáme doprostřed.

  2. Žloutky s cukrem vyšleháme ve větší šlehací míse do husté bílé pěny. Postupně přiléváme po lžících vychladlé máslo a stále šleháme alespoň 5 minut. V jiné misce ušleháme bílky se solí do hustého sněhu.

  3. Do žloutkové hmoty vsypeme mák s moukou, zalijeme mlékem a dobře promícháme. Do této hodně tekuté směsi ještě po částech metličkou zlehka zapracujeme sníh. Vlijeme do připraveného pekáčku a dáme do trouby na 55-60
    minut (zkusíme špejlí).
    Necháme úplně vychladnout (odoláme pokušení rozkrojit)- nakrájíme na řezy a divíme se jak tohle mohlo vzniknout.

Poznámka

Recept jsem dostala od kamarádky Jarušky, hned jsem ho vyzkoušela a tímto jí děkuji, že se mohu o něj podělit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 620 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Makové řezy s podivným názvem Čuč na drát

  • katyvypl: děkuji i já čučela :-):-K hezký den

    Odpovědět

  • magdalenka: díky :-K, jsem ráda, že se povedl jako dort (zrovna dnes mi přinesla takový i sousedka kamarádka ) , moc děkuji za přidanou fotečku :-)<3:-K hezký den

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veľmi chutný múčnik! Nepresladený, príjemný - nemám rada príliš sladké. Kto má rád sladšie, doporučujem množstvo cukru zvýšiť. Príprava múčnika je jednoduchá, výsledok efektný. Určite som nepiekla poslednýkrát, veľká vďaka za recept!
    (Piekla som v tortovej forme , priemer 27 cm, tak je trochu asi nižší ako tvoj. Pridávam foto.)

    Odpovědět

  • katyvypl: :-K:-D děkuji, je škoda, že jsem to nevymyslela přímo já ale jsem ráda, že se to líbí<3 přeji hezký den

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Vyzkoušeno a super! Opravdu na to člověk čučí jak je to možné :-D:yes:

    Odpovědět

  • Nadja: :yes::-D:-D:-D:-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    casino: :-D tak pošlete kus buchty, někdo už ji vyfotí ..... :-D:-D:-D;-)

    Odpovědět

  • hosta: :-K díky za fotečku - je to skvělé a 100% dobré. On ten mák je asi napohled výraznější barevně ale chut ořechů je podle mého názoru o něco lepší. Je prima, že jste to zkusila a podělila se o foto :yes:. Mějte se krásně :-):-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Taky jsem se nechala nalákat a zkusila s ořechy. Poznatky obdobné, jako má Casino, v každém případě je vzhledově oproti makové alternativě daleko méně výrazné, asi i díky tučným ořechům, které určitě nesají ostatní tekutinu jako mouka či mletý mák se mi jeví trochu víc vlhké. Dodržela jsem poměr ořechů a mouky jako je v receptu u máku, pekla na 160 v HV asi 55 minut v kulaté formě 25 cm. Zvědavost ukojena, jíst se to dá, asi se ale pokorně vrátím ke klasice:-);-) Foto přidávám, na chlubení to moc není - buď neumím fotit, krájet nebo péci:-D

    Odpovědět

  • casino: tak to je mi líto Canonu i mobilu :-D ale aspoň jste mě pobavil, budu tedy bez fotky ale stejně věřím, že výsledek Vašeho pečení byl skvělý. Ořechové cokoli je dobré vždy. Je to ale škoda pro nás ostatní, protože Vaše recepty byly moc pěkné a fotky k nim profi. Mějte se hezky :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57: Marie Svarcova:
    Fotečky se vám žádá? :-K
    No, už nefotím:-(
    CANON byl furt na nabíječce:-//
    ...a při koupi mobilu pro mě bylo nejdůležitější aby měl především šňůrku, že abych si ho zase nespláchl...:-8

    Odpovědět

  • casino: super :yes:<3:-K ještě dodejte prosím fotečku, jak vypadá na řezu :-)díky

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: fotooooooo:-!

    Odpovědět

  • casino casino

    No, slupnout k odpolední neslazené kávě na posezení asi 3 deka cukru, 1 jajko, 30g másla, pár PL ořechů s troškou mouky a mlíka ve formě ubohé čtvrtinky pruhovaného dortíku snad ani není až takový hřích ze kterého bych se musel zpovídat, že :-8:-):-D
    ***
    Rcp jsem dodržel, pouze jsem ho částečně poupravil podle Eja57: jak navrhuje v komentáři :-)
    Forma průměr 22 cm, pečeno při 170°C bez HV a dopékáno při 160°C, celkem pečeno 70 minut.
    Korpus 40 mm vysoký je na řezu opravdu pruhovaný! Nutno říci, že ten původní s mákem je pohlednější:yes:
    Ta spodní vrstva sice nevyběhla, ale např. od zdrcnutého listového těsta (které se pod zátěží chová obdobně) ji lze lehce krájet dez. vidličkou:yes:
    Střední, "krémová" vrstva je jakási bílkovosněhová vaječina
    Horní vrstva je ořechový píškot :yes:
    A celkový dojem?
    Viz první odstavec :-K

    Odpovědět

  • casino: vyloupané vlašáky se prodávají u nás za 400 Kč kilo, když náhodou dostanu od kamarádky jsem moc ráda - dám do mrazáku nebo zavařím v Mvt, určitě to znáte. Loni nebyly skoro vůbec, letos jsou ale kdoví co bude příští rok. Já s nimi šetřím. Hezké pečení :-K

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: čuč na drát moučník čuč na drát čuč na drát recept

Zapomněl/a jsem heslo