Univerzální rajčatová směs jen ze tří surovin je neuvěřitelně jednoduchá a poslouží na pizzu, do polévek i na topinky
3. 9. 2025 Vaření
Na slunci dozrálá rajčata mají jedinečnou chuť, ale co s nimi, když jich je příliš? Domácí směs z rajčat a česneku promění přebytky úrody v univerzální základ, který provoní mnoho slaných jídel a dodá jim tu správnou barvu. Směs je výrazná, voňavá a přitom tak jednoduchá. V zimě pak stačí jen otevřít skleničku a vrátit se ihned zpátky do léta.
Domácí směs z rajčat a česneku
Když na zahradě začnou dozrávat rajčata a už jich není pár, ale celá hromada, přemýšlíme, jak je nejlépe uchovat na později. Zásobit se na zimu, když nám rajčata zbudou do zásoby, je ideální řešení, jak si později vzpomeneme na léto. Leča, kečupy a rajské protlaky známe, ale existuje i jednodušší varianta na uchování rajčat na zimu. Zvládne ji každý a hodí se doslova do každé kuchyně: česnekovo-rajčatová směs.
Doma připravená směs má oproti kupovaným výrobkům obrovskou výhodu: přesně totiž víme, co v ní je. A na tuto stačí jen tři suroviny: rajčata, česnek a sůl. Žádné zbytečné konzervanty ani přísady, jen čistá chuť rajčat s česnekem, kterou můžeme upravovat podle toho, jak říznou ji chceme mít. Díky konzervačním účinkům soli a česneku směs vydrží ve spíži dlouhé týdny i měsíce.
Mohlo by vás zajímat
Široké použití rajčat s česnekem
Rajčatovo-česneková směs je univerzálním pomocníkem při vaření a pečení. Přidáme ji do gulášů, rajčatových a zeleninových polévek nebo omáček, rozetřeme ji na topinky, ale také ji můžeme využít na potření domácího pizza těsta. Zkrátka všude tam, kde bychom použili rajčata a čerstvý česnek, nebo jen rajčata. Stačí lžička této rudé směsi a jídlo dostane sytou chuť i vůni, která připomíná pozdní léto. Skleničku takového „pokladu“ oceníme ve chvílích, kdy potřebujeme rychle uvařit, a přitom nechceme slevit z kvality.
A protože příprava je velmi snadná, můžeme ji vyzkoušet právě ve chvíli, kdy se nám rajčata doma kupí v mísách. Následující recept ukáže, jak si tento univerzální základ připravit krok za krokem.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak připravit domácí směs z rajčat a česneku
Na 4 skleničky (o objemu 300 ml) potřebujete: 1,5 kg rajčat, 300 g česneku a 50 g soli.
Nevadí, pokud dáte na toto množství soli a česneku i 2 kg rajčat. Ve skleničkách rajčatová směs ještě zhoustne.
Jak na to?
- Rajčata a oloupané stroužky česneku pomelte na mlýnku, nebo rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte sůl a promíchejte.
- Směs rozdělte do čistých skleniček, otřete hrdla po naplnění, uzavřete suchými víčky a dejte do tmavé, chladnější místnosti. Nezavařujte. Česnek a sůl jsou dobré konzervanty.
Náš tip: Z rajčat si můžete připravit i vynikající rajčatovou omáčku na těstoviny podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více