

Moje houskové knedlíky
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky nebo hrubé
- 1 vejce
- 2 dcl vlažné vody
- 1/2 kostky kvasnic (21g)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 starší rohlík
Postup přípravy receptu
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme solí a vařečkou promneme.
Jakmile kvasnice začnou řídnout, zasypeme je větší polovinou mouky, přilijeme vodu, přidáme vejce a zamícháme.
Za postupného přidávání mouky vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout.
Rohlík pokrájíme na kostičky a přisypeme ke kynoucímu těstu.
Po nakynutí promícháme, přitom do těsta zapracujeme pokrájený rohlík a ještě chvilku necháme kynout.
Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě nebo tři stejné části a z každé vytvarujeme knedlík.
Zakryjeme utěrkou a necháme na vále nakynout.
Mezitím dáme vařít vodu a nakynuté knedlíky uvaříme v páře ( 20 - 25 minut, podle velikosti).
Hotové knedlíky propíchneme špejlí, aby vyšla pára a potřeme troškou oleje.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Moje houskové knedlíky
-
Alexandra11:
Já vařím knedlíky správně, jen jsem radila méně zkušené kuchařce.
-
zizala: Máte ho vařit tak jak patří a ne ho rozvařit
-
Iva Liznova: Knedlík se zdrcne, když už je převařený, byl ve vodě moc dlouho
-
Nádherně nadýchané.První dvě se mi povedly,ale poslední knedle se mi při vytahování hned zdrcla
-
A ještě jedna rada, místo vody , je lepší mléko :)
-
Miluše:knedlíky obyčejně praskají, protože je nenecháte dostatečně odpočinout. Zkuste je tak, že z těsta připravte knedlíky a alespoň 10 min. je nechte na pracovní desce a několikrát je otočte, uvidíte, že praskat nebudou. A nezapomeňte, že vždy se musí vkládat do vody, která mírně vře :)
-
Proč knedlíky při vaření praskají?Poradí někdo? Děkuji.Miluše
-
Knedlíky jsou supeeer
-
Dnes jsem dělala tyto knedlíky k obědu ke svíčkové (prvně z kynutého těsta) a jsou výborné. Moc děkuji za tento recept, jiné už dělat nebudu.
Jsou jednoduché a poměrně rychlé
-
Díky moc za recept na výborný houskový knedlík.Jak krásně vykynul,trochu jsem měla obavu jak to dopadne,ale maš za 1.
-
klobouk dolu,zvladla jsem je i ja i kdyz jsem schopna spalit i caj :
-
Dělám je taky tak, jsou dobrý.
-
všem pochybovačům(a patřila jsem mezi ně i já
)přes veškeré mýty o tom,že kvasnice "umřou"pokud přijdou do styku se solí-NENÍ TOMU TAK
dělala jsem přesně dle popisu Monči a těsto krááááááásně kyne
já vám všem taky
-
Rebeko,odpovím zatím místo Moniky, určitě by šly ve vodě - dej je do dostatečného množství slané a vařící vody a povářej, dokud nevyplavuj nahoru, doba závisí na velikosti knedlíku. Během varu je i pomocí vařečky otoč. Jo a var zas nesmí být přímo klokotající, aby se provařily. Jak vyplavou, zceď je.
Jinak je fakt, že v páře je u nás vařila radši babička, mamka zas radši ve vodě -
Moni,můžu je uvařit i ve vodě
díky